SRL

Kerro kaverille:

Vikellys - voimistelua laukkaavan hevosen selässä

Vikellys on voimistelua laukkaavan hevosen selässä. Hevonen laukkaa kilpailussa ympyrällä vasemmassa kierroksessa.

Ympyrän keskellä oleva juoksuttaja säätelee hevosen liikkeitä liinan, juoksutuspiiskan ja ääniapujen avulla.

Vikellystä harrastettiin jo antiikin aikana sirkuksissa. Rohkeimmat kokeilivat siihen aikaan vikellystä jopa härillä. Vikellys oli myös ratsuväessä käytetty koulutusmuoto, jonka avulla kehitettiin ratsastajan tasapainoa ja kykyä seurata hevosen liikkeitä.Viivi Koivu (ilmassa), Milla Kurronen ja Garnimedes 2009. Kuva SH.

1980-luvulla lajista tuli lasten ja nuorten urheilulaji Suomessa.

Tänä päivänä vikellys on vaativaa kilpaurheilua, mutta myös erinomainen lasten ja nuorten harrastus. Se on myös oiva tapa parantaa omia ratsastustaitojaan.

Vikellystä harjoitellaan myös ilman hevosta. Jokaisen vikeltäjän väsymätön harjoitushevonen on ns. vikellyspukki, jonka voi rakentaa esimerkiksi tynnyreistä. Vikellyspukilla voi kokeilla uusia liikkeitä ja hioa vanhoja. Hevosella liikkeitä harjoitellaan laukan lisäksi myös käynnissä ja joskus jopa ravissa ja niin vasemmassa kuin oikeassakin kierroksessa.

Vikeltäjä pukeutuu voimistelutrikoisiin tai verryttelyhousuihin, jalassa hänellä on kumipohjaiset voimistelutossut. Hevosen varusteisiin kuuluvat suitset, joissa nivelkuolain, vikellysvyö, patja (90 x 100 cm) sekä sivuohjat. Juoksuttajalla on juoksutusliina ja -piiska.

Vikellyslajit ja -ohjelmat

  • Joukkuevikellyksessä joukkueessa on seitsemän vikeltäjää sekä juoksuttaja ja hevonen. Joukkue kokoonpanoon vaikuttavia yläikärajoja ei enää ole. Joukkue suorittaa perusliikkeet sekä vapaaohjelman.
  • Parivikellyksessä kaksi vikeltäjää esittää 2 minuutin vapaaohjelman.
  • Yksinvikellyksessä voi kansainvälisesti, kun on täyttänyt 14 vuotta. Suomessa voi kuitenkin kilpaillla kaikissa luokissa sinä kalenterivuonna, kun täyttää seitsemän vuotta. Yksinvikellyksessä kilpailijat tekevät kolme suoritusta; perusliikkeet tekninen ohjelma ja vapaaohjelma.
  • Perusliikkeitä ovat selkäänhyppy, perusistunta, polvivaaka, mylly, sakset, seisonta ja lankku. Perusliikkeet vaativat vikeltäjältä monipuolisia taitoja, kuten voimaa, nopeutta, tasapainoa ja notkeutta.
  • Tekninen ohjelma on yksinvikeltäjien suorittama ohjelma, jossa on viisi pakollista, kahden vuoden välein vaihtuvaa liikettä. Pakollisten liikkeiden lisäksi vikeltäjä suorittaa 1 minuutin mittaisessa ohjelmassaan vapaasti valittavia liikkeitä.
  • Vapaaohjelmassa ei ole pakollisia liikkeitä, vaan joukkue, pari tai yksinvikeltäjä suunnittelee ohjelmansa itse. Tässä vikeltäjällä on mahdollisuus tuoda esille omia vahvoja puolia sekä omaa taiteellista osaamistaan. Hevosen selässä saa olla joukkuekilpailussa jopa kolme vikeltäjää yhtäaikaa.

Ohjelman arvostelussa kiinnitetään huomiota vaikeusasteeseen, sommitteluun ja esittämiseen. Myös hevonen saa omasta työskentelystään pisteen, joka vaikuttaa vikeltäjän loppupisteisiin.

Aloittelijoille sekä joukkueilla, pareille ja yksinvikeltäjille, järjestetään erikseen kilpailuluokkia, joissa osa ohjelmasta suoritetaan käynnissä. Lisäksi pidetään pukkivikellys-tapahtumia, joissa vikeltäjät esittävät vikellystaitojaan vikellyspukilla.

Suomessa järjestetään vikellyskilpailuja noin kolme kertaa vuodessa. Vikellysryhmiä on maassamme parikymmentä. Kysy oman tallisi ryhmää. Jos sitä ei vielä ole, mutta kiinnostuneita on useita, ehkä se voidaan perustaa! Vikellyskomitea vuokraa varustepaketin aloittaville seuroille hintaan 150 euroa/3 kk. Pakettiin kuuluu vikellysvyö sivuohjineen, patja, vaahtomuovi ja vikellyspiiska. Kysy lisätietoja vikellyskomitean jäseniltä.

Vikellyksessa käytettävät, voimassaolevat sääntökokonaisuudet
löytyvät materiaalisalkusta kohdasta
Kilpailusäännöt .