SRL

Kerro kaverille:

Vikeltäjien luvat

Vikellyksessä kilpaillaan kolmen eri tasoisessa luokassa; A-taso on laukkaluokka, B-taso on helpotettu laukkaluokka ja C-taso käyntiluokka. Kaikilla kilpailutasoilla (1-5) voi järjestää kaiken tasoisia luokkia. B- ja C-tasolla kilpaileva vikeltäjä tarvitsee D-luvan. D-luvan myöntämisestä vastaavat seurat ja saadakseen luvan kilpailijan on osallistuttava sääntökoulutukseen. Jos vikeltäjällä ei ole ollut kilpailulupaa kahteen vuoteen on sääntökoulutus uusittava. Usein valmentajat/ohjaajat ovat itse järjestäneet vikeltäjilleen sääntökoulutuksen. Vikeltäjiltä ei voi vaatia kilpailukokemusta 1-tasolta (entinen seurataso), sillä vikellyksessä harvemmin järjestetään tämän tason kilpailuita. Vikellyksessä, kuten kaikissa muissakin lajeissa, kvaalit ohjaavat tasolta toiselle siirtymisessä. A-tasolla kilpailevat vikeltäjät tarvitsevat 3-tasolla ja siitä ylöspäin B-luvan (ent. kansallinen B-lupa). Käytännössä A-tason luokkia ei juurikaan järjestetä 2-tason kilpailuissa, joten jokainen joka on aikeissa kilpailla kuluvan vuoden aikana A-tason luokissa tarvitsee B luvan.

Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuvien luvat

Kansainvälisiä kilpailuja ovat PM-kilpailut ja CVI-kilpailut. Näihin osallistumiseen tarvitaan FEI rekisteröinti joka tehdään vuosittain. FEI rekisteröinti tehdään SRL:n nettisivuilla (kilpailut -> kilpailuluvat ->FEI rekisteröintiohjeet). CVI-kilpailuihin vikeltäjä tarvitsee lisäksi kansainvälisen B-luvan tai kilpailukohtaisen C-luvan.

Luvat

E-lupa: 1 tason kilpailuihin (pakollinen 1 tasolla, mutta ei kelpaa ylemmille kilpailutasoille)
D-lupa: 2 tason kilpailuihin (vikeltäjille jotka kilpailevat ainoastaan C ja/tai B tasolla)
B-lupa: kaikkien tasojen kilpailuihin ja esim. Ruotsin kansallisiin kilpailuihin sekä edellytys kansainvälisen C-luvan myöntämiselle (vikeltäjille jotka kilpailevat Suomessa A-tasoa ja osallistuvat kilpailuihin ulkomailla)
C-lupa: kertalupa yksittäiseen nimettyyn kilpailuun (vikeltäjille jotka kilpailevat vain 1-2 kansainvälisessä kilpailussa, vaatii kansallisen B-luvan) kansainvälinen B-lupa: käy kaikilla kilpailutasoilla Suomessa ja ulkomailla (vikeltäjille jotka kilpailevat vähintään kolmessa kansainvälisessä kilpailussa)

Juoksuttaja

Suomessa kilpailtaessa juoksuttaja ei tarvitse kilpailulupaa, mutta jäsenseuran täysjäsenyys tulee olla sekä SRL:n juoksuttajan toimihenkilöoikeus. Juoksuttajilla joilla on voimassa oleva toimihenkilöoikeus on juoksuttajanumero Kipassa. Mikäli juoksuttaja aikoo juoksuttaa kansainvälisissä kilpailuissa tai esim. Ruotsin kansallisissa, juoksuttaja tarvitsee kansallisen B-luvan. CVI- ja PM-kilpailuihin osallistuva juoksuttaja tarvitsee lisäksi FEI rekisteröinnin, jonka jokainen hoitaa itse SRL:n nettisivujen kautta.

Hevonen

Suomen kilpailuihin osallistuakseen hevosella täytyy olla vuosimaksu maksettuna sekä rokotukset kunnossa (rokotussäännöt löytyvät SRL:n nettisivuilta). Kansainvälisiin kilpailuihin hevonen tarvitsee FEI rekisteröinnin. CVI-kilpailuihin hevosella tulee olla myös FEI passi. PM-kilpailuihin ei välttämättä vaadita FEI passia, mutta hevosella tulee olla FEI numero. FEI numero voidaan tehdä hevoselle vaikkei sillä olisi FEI passia. Muista kuitenkin aina tarkastaa PM-kutsusta tarvitaanko myös FEI passi. Huomaa että Suomen kansalliset rokotussäännöt poikkeavat kansainvälisistä rokotussäännöistä! Suomessa pidettävissä kansainvälisissä kilpailuissa noudatetaan kansainvälisiä rokotussääntöjä.

Vikellyksen aluevalmennus

Vikellyksessä järjestetään aluevalmennusta osalla alueista. Aluevalmennus on suunnattu vikeltäjille jotka tähtäävät kilpailemaan C-ja B-tasoilla. Tällöin kaikille vikeltäjillä ei välttämättä ole vielä D-lupaa hankittuna kun he hakevat aluevalmennukseen. Mikäli vikeltäjä hyväksytään mukaan aluevalmennukseen on hänen hankittava D-lupa sillä muutoin valmennuksiin ei pääse ilmoittautumaan Kipassa. Aluevalmennuksiin ilmoittaudutaan Kipan kautta ja valmennus tulee maksaa Kipassa, muutoin valmennukseen ei pääse mukaan. Kipassa ei pääse ilmoittautumaan valmennuksiin ilman voimassa olevaa kilpailulupaa ja hevosella jolla vikeltäjä ilmoittautuu valmennukseen tulee olla vuosimaksu maksettuna.

Kilpailulupia ei voida myöntää ennen kuin jäsenmaksu kuluvalle vuodelle on maksettu. Kaikki luvat ja hevosen vuosimaksu täytyy hankkia hyvissä ajoin ennen kilpailun/valmennuksen viimeistä ilmoittautumispäivää, sillä lupien kirjautumisessa Kipaan kestää useampi arkipäivä. Luvat tulisikin hoitaa kuntoon heti vuoden alussa etteivät kisa ilmoittautumiset jää luvista kiinni.

Huomatkaa, että Kipa ja muut netissä täytettävät lomakkeet eivät voi lähettää uusia salasanoja unohtuneiden tilalle jos sporttirekisteristä ei löydy sähköpostiosoitetta. Tällöin tulee ottaa yhteyttä oman seuran jäsensihteeriin ja pyytää jäsensihteeriä lisäämään puuttuvat tiedot.

Sääntökoulutuksiin liittyviin kysymyksiin vastaa vikellyskomitea vikellys@gmail.com ja kilpailulupia koskeviin tiedusteluihin vastaa Aime Nederström-Alanko.

Kilpailuluvista löytyy kattavasti tietoa myös SRL:n nettisivuilta: http://www.ratsastus.fi/ratsastajan_kilpailuluvat