Kouluratsastus

KOULURATSASTUS 2019

Maajoukkuejohto / Valintakomiteat:

Seniorit:
Janne Bergh, Marko Björs, Aki Ylänne (+ joukkuevalinnoissa joukkueenjohtaja/MJ-valmentaja)

U25:
Marko Björs, Janne Bergh, Aki Ylänne

Nuoret ja Juniorit:
Marko Björs, Kikko Kalliokoski, Aki Ylänne

Ponit ja lapsiratsastajat:
Kikko Kalliokoski, Marko Björs, Aki Ylänne
 

Valintaperusteet:
Nimettäessä ratsukoita kansainvälisiin kouluratsastuskilpailuihin sovelletaan SRL:n yleisten valintaperusteiden lisäksi seuraavia valintaperusteita:

KV-mestaruuskilpailut (avoimet EM, MM)

 • Esittelijä: Kouluratsastuksen ja sen kunkin ikäryhmän maajoukkuejohto
 • Valinta: Huippu-Urheilun johtoryhmä (HUJO)
 • Valinnat vahvistaa: Ratsastajainliiton hallitus
   

Valintakriteerit:

Seniorit

  1. Mahdollisten valmennusjohdon nimeämien katsastusluokkien lisäksi valinnoissa huomioidaan kaikki vastaavissa luokissa kotimaassa/ulkomailla tehdyt tulokset, jotka on toimitettu valintakomitean tietoon ja niitä voidaan käyttää valintoja täydentävinä tietoina.
  2. Kaikki kansalliset GP-luokat ovat katsastusluokkia kansainvälisiin kilpailuihin ja ne tulee ratsastaa ilman raippaa katsastusnäytön antamiseksi, vaikka säännöt ja/tai kilpailukutsu sallisivatkin raipan käytön.
  3. Kahden tuloksiltaan lähes tasavertaisen ratsukon valintaesityksessä HUJOn vahvistettavaksi voidaan valintaperusteena esittää keskiarvon lisäksi tuloskehitys kilpailua edeltävänä lyhyenä aikavälinä (eli ns päiväkuntoa) ja/tai ratsukon valinnan merkitystä tuleviin arvokilpailujoukkuevalintoihin.
  4. Joukkuevalinnassa huomioidaan ensisijaisesti ratsukon kansainvälisten GP-tulosten keskiarvo, tuloskehitys ja tulosvarmuus ulkokilpailuista. Halli GP-tulokset voidaan huomioida lisänäyttöinä, mutta painotus on ulkokilpailutuloksissa. Yksittäisten ratsukoiden muodostamana joukkueen kokonaistulos keskiarvo ylittää 68%.
  5. EM 2019 henk koht kilpailuun edellytetään vähintään 3 x CDI/CDIO, CDI-W 3* - 5* kilpailun GP luokasta (sekä yhteistulos, että 5* KV tuomarilta) vähintään 70% tulos ja joukkueelta vähintään 68% keskiarvon ylittävä joukkuetulostaso.
  6. Arvokilpailuihin edellytetään ”kokeneilta” ratsukoilta 3-4 kv tulosta, ja ns uusilta ratsukoilta 4 -6 KV tulosta. Osa kilpailuista voi olla valintakomitean nimeämiä ”pakollisia” kilpailuita (esim SM, PM CDIO kilpailut).
  7. Perusvaatimuksena FEI:n kvalifikaatiorajan ylittäminen. Ratsukon on saavutettava vähintään kaksi 66 % tai korkeampaa tulosta CDI3*/CDI4*/CDI5*/CDI-W/CDIO- kilpailun GP luokassa. Tulos on saavutettava sekä kokonaispisteissä, että k.o luokan 5*-tuomarilta, jonka pitää olla eri kansalaisuutta kuin kilpailija. Niin sanotun lohdutus-GP-luokan tulosta, jonka arvostelee kolme tuomaria, ei huomioida kvalifikaatiotulokseksi.

Ikäkausimestaruus (EM) U25 (paikka ja aika avoin), N/J/lapsiratsastajat (24.-28.7. Italia, San Giovanni in Marigiano), ponit (15.-18.8. Puola, Strzegom)

 1. Perusvaatimus FEI:n kvalifikaatiorajan ylittäminen ratsukkona KV kilpailuissa joukkue- tai henkilökohtaisessa ohjelmassa vähintään
  1 x 62 % N, J, Po tai 1 x 60 % U25, Po

 2. Lisäksi SRL:n asettama tulosraja tavoite (vähintään 1 x 68 % tai korkeampi tulos joukkueohjelmassa).

 3. Kahden tuloksiltaan lähes tasavertaisen ratsukon valintaesityksessä HUJON vahvistettavaksi voidaan valintaperusteeksi esittää keskiarvon lisäksi tuloskehitystä (ns päiväkuntoa”) kilpailua edeltävänä lyhyenä aikavälinä ja / tai ratsukon valinnan merkityksellisyyttä tuleviin arvokilpailujoukkue valintoihin

Maailmancup, Nations Cup, PM- ja muut KV-kilpailut

 • Valinta: maajoukkuejohto tai ko. ryhmälle nimetty valintakomitea
   

Valintakriteerit:

Seniorit

 1. Saadakseen osallistumisoikeuden KV-kilpailuihin tulee ratsukolla olla vähintään 2 suoritusta kuluvalta kaudelta (alkuvuonna voidaan huomioida osin edelliskauden tulokset) yli 66 % ko kilpailun luokkaa / luokkia vastaavalta tasolta 3 – 5 tason kilpailuista (kür tulosta ei huomioida tässä). CDIO kilpailuun nimeäminen edellyttää pääsääntöisesti vähintään 2 KV-tulosta 68 % tai enemmän CDI3* tai korkeamman tason kilpailun GP luokasta. Valintakomitea voi harkintansa mukaan valita myös ratsukoita jotka eivät täytä ko tasovaatimusta (esim kehitysprojekti hankkeet tai täyden joukkueen muodostaminen).
 2. Poikkeus: Ratsastajat, jotka ovat edustaneet tai nimetty vararatsastajaksi:
  a) Olympialaisiin ja jotka ovat kilpailleet KV-tasolla viimeisen 10 vuoden aikana; tai
  b) Senioreiden MM/EM kilpailuun kuluvan tai kahden edellisen vuoden aikana; tai
  c) Senioreiden PM kilpailuun kuluvan tai edellisen vuoden aikana voivat saada osallistumisoikeuden KV    kilpailuihin (pl arvokilpailut ja CDI-W) alemmalla tulosnäytöllä uudella hevosella maajoukkuevalmentajan hyväksynnällä
 3. Maajoukkuejohdon ja HUJOn asettamien tulosrajojen saavuttaminen ja menestysarvio
 4. Kaikki kansalliset GP-luokat ovat katsastusluokkia kansainvälisiin kilpailuihin ja ne tulee ratsastaa ilman raippaa katsastusnäytön antamiseksi, vaikka säännöt ja/tai kilpailukutsu sallisivatkin raipan käytön.
 5. Mahdollisten valmennusjohdon nimeämien katsastusluokkien lisäksi valinnoissa huomioidaan kaikki vastaavissa luokissa kotimaassa/ulkomailla tehdyt tulokset, jotka on toimitettu valintakomitean tietoon ja niitä voidaan käyttää valintoja täydentävinä tietoina.
 6. Valinnoissa voidaan huomioida myös ns. ”projektiratsukot”-tulevaisuutta palvelevat valinnat
 7. Valintoja tehtäessä huomioidaan myös kilpailun taso, johon ratsukoita nimetään.
   

U25, nuoret, juniorit, lapsiratsastajat, ponit

 1. Perusvaatimus FEI:n kvalifikaatiorajan ylittäminen ratsukkona 1 x 62 % N, J, Po rai 1 x 60% U25, Po oman ikäkauden joukkue tai henk koht ohjelmassa tai henk  ja lisäksi SRL:n asettama tulosraja tavoite (vähintään 1 x 66 % tai korkeampi tulos oman ikäryhmän joukkueohjelmassa).

Kouluratsastuksen ponien, junioreiden ja nuorten, U25 ja senioreiden katsastuskilpailut PM-kilpailuihin (Tanska, Vilhelmsborg 26.-30.6.2019)

Kotimaan katsastus tapahtuu ensisijaisesti seuraavien kilpailujen yhteydessä:

 • 17.2. Ypäjä, kansallinen – viimeinen kotimaan mahdollisuus kvaalituloksen hankintaan 22.-24.3.
 • 22.-24.3. Ypäjä KV. Pääosin tämän kisan perusteella nimetään PM ”pitkä lista” (joukkue ja h koht ohjelma) 
 • 26.-28.4. Ypäjä. Katsastuskisa 1 (joukkue ja h koht ohjelma)
 • 11.-12.5. Kangasala. Katsastuskisa 2 (joukkue ja/tai h koht ohjelma)
 • 18.-19.5. Hyvinkää. Katsastuskisa 3. (joukkue ja h koht ohjelma)
 • 25.-26.5. Tampere. Katsastuskisa 4. (joukkue ja h koht ohjelma)

Katsastuskisojen 1, 2, 3 ja 4 ”painoarvo” valinnoissa on n 40 %, ja edellyttää, että ratsukko osallistunut vähintään kahteen katsastuskilpailuun (vähintään 4 luokkaa!). Katsastuskisat 1 – 4 ovat kansallisia ulkokilpailuita, joista vähintään kahteen osallistumista edellytetään näiden kilpailutulosten huomioimiseksi katsastusnäyttönä.

 • 29.5.- 2.6. Pornainen. Pääkatsastus, ”painoarvo 60 %”.

Ulkomailla tehtävät tulosnäytöt – kilpailut 1.2.2019 – 3.6.2019 väliseltä ajalta. Vähintään kaksi CDI-kilpailua joukkue- ja henkilökohtaisesta ohjelmasta (4 luokkaa). Kür-tulosta ei huomioida katsastusnäyttönä.

Ohjelmat:
- Ponit: FEI joukkueohjelma ja henkilökohtainen ohjelma
- Lapsiratsastajat: FEI joukkueohjelma ja FEI henkilökohtainen ohjelma
- Juniorit: FEI junioreiden joukkueohjelma ja FEI henkilökohtainen ohjelma
- Nuoret: Prix st. Georges ja FEI henkilökohtainen ohjelma
- U25: joukkueohjelma ja henkilökohtainen ohjelma
 

Muita valintaperiaatteita

 • Valinnoissa voidaan huomioida myös ns ”projektiratsukot” – tulevaisuutta palvelevat valinnat
 • Tiedotus: Valituille ilmoitetaan valinnasta sähköpostilla /postitse / puhelimitse/ henkilökohtaisesti


Lisätietoja:
Urheilujohtaja
Aki Ylänne
p. 0500 – 517 690
aki.ylanne@ratsastus.fi