Pararatsastus

PARARATSASTUSVALMENNUS 2019

Tavoite:
Ratsastajan ja ratsukon turvallinen ja laadukas kehittyminen urheilijan urapolun eri vaiheiden mukaan perustasolta kohti kansainvälistä arvokilpailumenestystä
 

Toimintamalli

 1. Maajoukkuevalmennus organisoidaan kansallisen ja kansainvälisen tason kilpailutuloksia kuluvalta tai edelliseltä vuodelta omaaville ratsukoille, joilla edellytyksiä ja halua kansainväliseen kilpailutoimintaan 2019 – 2021.
 2. Erillisenä tai muuhun vammaisratsastusvalmennukseen yhdistettynä järjestetään kehitysvammaisten omaan kilpailutoimintaan tähtäävää valmennusta.
 3. Tukitoimet: Opetus- ja kulttuuriministeriön valmennustuki, paralympiakomitean valmennus- ja kilpailutuki, paralympiakomitean nuorten ryhmä ja tie tähtiin projekti, vammaisurheiluliiton tuki kehitysvammaisten valmennustoimintaan.


TASORYHMÄT

A-maajoukkue

Ratsastajat, joilla kv-kilpailunäyttöjä ratsukkona, voimassa oleva kvalifikaatiotulos 2019 arvokilpailuihin (EM) ja valmentajan arvio kv-menestymisedellytyksistä sekä valmius aktiiviseen kv-kilpailemiseen

 • päätavoite 2019 EM-kilpailut ja joukkuekvaali 2020 Tokion paralympialaisiin
 • maajoukkuevalmennukset la – su, 2 pvä (3 – 4 leiriä)
 • viimeistelyleiri ennen EM-kisoja
 • kuivaleirit (1-2 leiriä)

A-kehitys

Ratsastajat, joilla kilpailutuloksia kansainvälisistä kilpailuista 2017 – 2018 ja valmius aktiiviseen kv-kilpailemiseen 2019 sekä valmentajan arvio kehitysmahdollisuuksista.

 • tavoite PM-kilpailut Tanskassa (Vilhemsborg 26.-30.6.2019)
 • maajoukkuevalmennukset la – su, 2 pvä
 • kuivaleirit (1-2 leiriä)

B-rengas

Ratsastajat, joilla kansallisia kilpailutuloksia 2018 ja / tai katsastusleirin näyttöjen perusteella ja edellytykset ja halu tavoitteelliseen kilpailemiseen.

 • tavoite SM-kilpailut
 • maajoukkuevalmennukset pe, 1 pvä

Valmentaja: Janne Bergh
Joukkueenjohtaja: Tanja Takkula
Ratsastajat: Ratsastajat nimetään kilpailutulosten ja katsastusleirinäyttöjen perusteella.

Kehitysvammaisilla ratsastajilla oma valmennustoiminta, joka tähtää 2 vuoden välein järjestettävään Special Olympics – Maailmankilpailuun

Maajoukkuevalmennus organisoidaan kansainvälisen kalenterin mukaan tavoitteena saada mahdollisimman monta kilpailukykyistä ratsastajaa mukaan kv-toimintaan. Maajoukkuevalmennus tukee uusien ratsastajien urapolkua ja antaa tietoa ratsastuksen apuvälineistä kilpailuissa ja Kv-luokittelusta.
 

KILPAILUVALINTAPERUSTEET

Valintakomitea: Aki Ylänne, Janne Bergh

EM/MM/Paralympialaiset

Valinnoista / valintaesityksen tekemisestä vastaa Huippu-urheilun johtoryhmä valintakomitean esityksestä:

 1. SRL:n yleiset valintakriteerit
 2. Vähintään kaksi kv-tulosta 3* CPEDI tasolta vähintään 67-68% kahdesta eri kilpailusta ratsukkona oman ryhmän joukkue- tai henkilökohtaisesta ohjelmasta tai koko joukkueen yhteenlaskettu prosentuaalinen keskiarvo on vähintään 68%.
 3. Valintakomitea voi tehdä poikkeuksen paralympialaisissa 2016 / MM 2018 ratsastaneiden ratsastajien kohdalla.
 4. Viimeinen hevosten terveystarkastus ja mahdollinen katsastusluokka järjestetään EM-ratsukoille elokuun alussa HR:n 3-tason kilpailuissa Laaksolla.

Tokio 2020 -kvaalikilpailut joukkuepaikan saavuttamiseksi 2019 ovat: 15.-17.3. Tanska, 26.-28.4. Waregem, 3.-7.5. Mannheim, 25.-30.6. PM Vilhelmsborg, 19.-25.8. EM Rotterdam sekä tarvittaessa 3.-6-10. Kristiansand


PM – valintakriteerit

Urheilujohtaja ja valmentaja nimeää yhdessä

 1. PM-kilpailut toimivat myös Tokio 2020 Paralympialaisten kvaalikisana, joten etusijalla valinnoissa ovat ratsukot, jotka tähtäävät 2019 EM-kilpailuihin tai 2020 Tokion paralympialaisiin. Osallistumispaikkoja on mahdollista täydentää uusilla kv-tason ratsukoilla.
 2. Vähintään kaksi ratsukkokohtaista kilpailutulosta kansalliselta tasolta 3-tason kilpailuista vähintään 65% oman ryhmän uusimmasta joukkue- tai henkilökohtaisesta ohjelmasta 2018 tai 2019 aikana. Osallistuminen maajoukkuevalmennukseen 2018-2019.
 3. 2019 pararatsastuksen 3-tason kilpailut ennen PM-kilpailuita ovat: 17.2. Ypäjä, 17.3. Tampere, 26.-28.4. Ypäjä, 7.-9.6. Ypäjä
  Huom. Valintakriteerien on täytyttävä ennen nominatiivista ilmoittautumista

Joukkueen muodostaminen: 3 - 4 parasta ratsukkoa tulosten perusteella valmentajan ja joukkueenjohtajan päätöksellä
 

Muu kv-kilpaileminen

Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuakseen pitää saada kotimaassa 3-tason kilpailusta vähintään  65% tulos joko joukkue- tai henkilökohtaisesta ohjelmasta