Harrastusviikko

Harrastusviikolla koululaiset tutustuvat harrastuksiin. Kolmatta kertaa järjestettävää harrastusviikkoa vietetään 2.-6.11.2020. Tervetuloa ratsastamaan!

Hevoset ovat ihania. Siihen kiteytyy, miksi 170 000 suomalaista ratsastaa. Ratsastus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Hevosen kanssa voit liikkua harrastamisen ja kuntoilun ilosta tai huippu-urheilla olympialaiset mielessä. Hevosen kanssa toimiminen virkistää ja rentouttaa, vaikkei satulaan aina nousisikaan. Tallilla vietetty aika antaa voimia myös muuhun elämään.

Ratsastus on vaativa taitolaji, jossa riittää aina uutta oivallettavaa. Ratsastus antaa läheisyyttä, opettaa vastuuntuntoa ja luo tasa-arvoa. Hevonen rakentaa ihmisen yhteyttä luontoon, antaa ihania muistoja ja elämän mittaisia ystävyyssuhteita. Hevosten kanssa toiminnalliset mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Ratsastuksen ohella niiden kanssa voi vikeltää, harrastaa agilityä, ajaa kärryillä, käsitellä maasta, hoitaa ja harjata tai vain istua rauhassa katsomassa hevosten puuhia. 


Harrastuksen aloittaminen

Ratsastukseen pääsee tutustumaan esimerkiksi talutusratsastuksessa. Varsinainen ratsastuksen opettelu ratsastuskoulussa aloitetaan alkeiskurssilla, mutta usealla tallilla on mahdollista kokeilla ratsastusta myös yksittäisellä tunnilla. Alkeiskurssilla opetellaan ratsastuksen perusasioita kuten istuntaa, kääntämistä, pysähdyksiä ja eri askellajeissa ratsastamista. Alkeiskurssin jälkeen edetään jatkokursseille. Taitojen kasvaessa siirrytään opettelemaan erilaisia kouluratsastusliikkeitä sekä este- ja maastoratsastusta.

Kehittymisessä suuri osuus on omilla tuntemuksilla: oppiminen tapahtuu vain rentouden ja itsevarmuuden kautta. Joku laukkaa alkeiskurssin lopuksi, toista se saattaa pelottaa vielä parin vuoden ratsastuksen jälkeenkin. Hyvä ratsastus ei ole sama asia kuin vaikeiden asioiden tekeminen. Taitolaji opitaan toistojen kautta.
 

Missä voin ratsastaa?

Ratsastuspalveluja tarjoavia yrityksiä on lukuisia ympäri Suomen. Osa talleista järjestää perinteistä ratsastuskoulutoimintaa, osa maasto- ja vaellusratsastuksia, suurin osa talleista tarjoaa monipuolisesti erilaista ratsastus- ja hevostoimintaa.

Ratsastajainliiton jäsentallit tarjoavat monipuolisia ja laadukkaita hevosalan palveluja. Jäsentallit ovat palveluyrityksiä, jotka pohjautuvat vahvaan ammatilliseen osaamiseen, hevosten hyvinvointiin, turvalliseen toimintaan sekä laadukkaaseen asiakaspalveluun. Ratsastajainliitto tarkastaa tallin toimintaperiaatteet ennen sen hyväksymistä jäseneksi.

Tallihakurista voit hakea SRL:n jäsentalleja ja ratsastuskouluja esimerkiksi paikkakunnan tai palvelujen perusteella.


Ratsastusseuran jäsenyys

Kun harrastus kokeilujen tai alkeiskurssin jälkeen jatkuu, on tullut aika liittyä ratsastusseuran jäseneksi. SRL:n jäsentalleilla ja ratsastuskouluissa ratsastavien tulee olla ratsastusseuran jäseniä. Kannattaa tutustua paikallisen ratsastusseuran toimintaan, seurat järjestävät hevoskerhoja, luentoja, tapahtumia ja retkiä, minkä lisäksi seuran jäsenet saavat Ratsastajainliiton jäsenedut, joista tärkeimmät ovat urheiluvakuutus ja Hippos-lehti.

Kysy seuratoiminnasta tarkemmin tallilta tai hyödynnä SRL:n nettisivuilta löytyvää seurahakuria. Hakurilla voi etsiä sopivaa seuraa esimerkiksi paikkakunnan tai alueen perusteella. Liittyäksesi liittoon kuuluvaan ratsastusseuraan ole yhteydessä haluamasi seuran yhteyshenkilöön tai täytä liittymislomake täällä.

Lisätietoja SRL:n jäsenyydestä ja jäseneduista

Lue lisää tavoista liittyä hevosyhteisöömme

 

Hyödyllisiä linkkejä:

Seurahakuri: https://www.ratsastus.fi/seurahaku/

Tallihakuri: https://www.ratsastus.fi/tallihaku/


Tutustu myös seuraaviin lisämateriaaleihin:

Harrasteratsastajan polku

Nouse Ratsaille -opas

Pieni hevostaito-opas