Vuoden 2019 Islanninhevosten askellajiratsastusmaajoukkue kohti MM-kilpailuja 4.-11.8.2019

5.8.2019

Suomen Islanninhevosyhdistys ry
Lehdistötiedote 5.8.2019


Vuoden 2019 Islanninhevosten askellajiratsastusmaajoukkue kohti MM-kilpailuja 4.-11.8.2019

Islanninhevosten askellajiratsastuksen MM-kilpailuja järjestetään joka toinen vuosi. Tänä vuonna ne ovat Berliinissä, Saksassa. Kilpailupaikkana toimii Equestrian Park Berlin-Karlshorst, joka sijaitsee vain 15 minuutin päässä Alexanderplatzilta. Kilpailuissa ratsastetaan seitsemässä luokassa; neljä arvosteluun perustuvaa luokkaa 250 metrin ovaaliradalla sekä 3 nopeuteen perustuvaa passiluokkaa suoralla radalla. Eri kilpailuluokat on selitetty Suomen Islanninhevosyhdistyksen web-sivuilla.

MM-kilpailuihin voi osallistua ratsastajia kahdesta ikäryhmästä: nuoret (16-21-vuotiaat) ja seniorit (22-ikävuodesta eteenpäin). Joukkueen maksimikoko on 7 senioria sekä 5 nuorta ratsastajaa. Suomen maajoukkueessa on tänä vuonna kolme nuorta ja kolme senioriratsastajaa. Ikäluokat palkitaan jokaisessa lajissa erikseen.
MM-kilpailut alkoivat eilen 4. elokuuta avajaisilla ja ne päättyvät sunnuntaina 11. elokuuta. Suomalaisten kilpailu-urakka alkaa tiistaina 6.8. alkukarsinnoilla ja finaalit ratsastetaan sunnuntaina 11.8. Karsinnoista 10 parasta pääsee mukaan finaalitaistoon.

”Kaikki hevoset ovat käyneet eläinlääkärin tarkistettavina ja osallistumiset ovat siten virallisesti vahvistettu. Suomella on mielestämme hyvät mahdollisuudet finaalipaikkoihin ja mitaleihin. Tunnelma joukkueessa on hyvä ja hevoset voivat erinomaisesti. Meillä on nyt kaikkien aikojen kovin joukkuekokonaisuus!”, kertoo Sirpa Brumpton, toinen maajoukkueen johtajista.

Vuonna 2018 maailmanlaajuisesti oli rekisteröity 275 931 islanninhevosta. MM-kilpailuissa kilpailee tämän hetken parhaimmisto, mukana on joukkueet 19 maasta mukaan lukien esimerkiksi kaikki Pohjoismaat. Islannista tulevat edustajat tosin pitävät maassaan olevat parhaat kilpa/jalostushevoset kotonaan, sillä kerran maasta lähtenyt hevonen ei saa enää palata Islantiin takaisin.


Nuoret
Gerda-Eerika Viinanen – Svala frá Minni-Borg
Gerda-Eerika Viinanen on 16-vuotias islanninhevosratsastaja Lohjalta/Nurmijärveltä. He ovat saavuttaneet yhdessä 10 suomenmestaruutta passilajeissa. Kerttu ja Svala edustivat Suomea maajoukkueessa 2018 Ruotsissa PM-kilpailuissa, josta kotiin tuomisina oli kaksi hopeaa sekä yksi pronssi. Svala on 15-vuotias tamma, jolla Kerttu alkoi kilpailemaan 2016.
Marleena Mönkäre – Svarta-Skotta frá Hala Marleena Mönkäre on 18-vuotias pieksämäkeläinen nuori ratsastaja. Hänen kilparatsunsa Svarta-Skotta on temperamenttinen 13-vuotias tamma, jonka kanssa hän on kilpaillut seitsemän vuotta. Ratsukko starttaa kaikissa passilajeissa. Ratsukon merkittävimpiä saavutuksia ovat kaksi 6. sijaa ja 8.sija PM-kilpailuissa 2018, sekä 13 SM-mitalia. Marleena on myös palkittu kaksi kertaa hyvästä ja harmonisesta ratsastuksesta, sekä valittu vuoden 2016 ja 2018 nuoreksi passiratsastajaksi. Tämä on Marleenan toinen kerta maajoukkueessa.

Nelly Loukiala – Trú frá Skáney
Nelly Loukiala on 20-vuotias jyväskyläläinen opiskelija. Opintojensa ohessa hän työskentelee talli Reykhestarissa ja Marjoniemen tilalla. Nellyn kilpahevonen Trú on tuotu Islannista, jossa hän oli töissä kahtena kesänä. Tämä on ensimmäinen ratsukon kokonainen kisakausi yhdessä.
Suomenmestaruuskisoissa ratsukko voitti kultaa P1-luokassa, hopeaa viisikäynnissä ja pronssia P2-luokassa. Lisäksi Nelly palkittiin hyvästä ja harmonisesta ratsastuksesta. Trún nopeus ja varmuus passilajeissa vakuuttivat maajoukkueen valitsijat.

 


Arnella Nyman – Thór från Järsta

Seniorit
Arnella Nyman – Thór från Järsta
Arnella on 25-vuotias sipoolainen talliyrittäjä ja kasvatustieteen maisteri. Hän pyörittää omaa 12 hevosen tallia Sipoon Gesterbyssä. Tallityön ohella hän valmentaa ahkerasti ympäri Etelä-Suomea. Hän kirjoitti pro gradu -tutkielmaansa Mindfulnessin käytöstä ratsastusopetuksessa. Arnella on kilpaillut yli puolet elämästään, ja tämä on hänen yhdestoista kerta maajoukkueessa. Hän on voittanut lukuisia suomenmestaruuksia niin juniori-, nuorten- kuin senioreidenkin luokissa. Hänen suurimpiin saavutuksiin kuuluu kaksi MM-pronssia, yksi PM-hopea ja yksi PM-pronssi. Arnella palkittiin SRL:n Mestariratsastajamerkillä vuonna 2015 MM-pronssin ansiosta.
Thór on 16-vuotias ykköspalkittu hurmaava ja persoonallinen ori. Thór tuli Arnellalle syksyllä 2014, ja tämä on heidän viides yhteinen kisakausi. Arnella ja Thór ovat menestyneet niin kansallisilla kuin kansainvälisilläkin kentillä.

Katie Sundin Brumpton – Símon frá Efri-Rauðalæk
Katie Sundin Brumpton on vuonna 1990 syntynyt islanninhevosalan ammattilainen. Nykyisin Katie asuu etelä Ruotsissa Hässleholmissa omalla tilalla perheensä kanssa. Katie on työskennellyt ammatikseen islanninhevosten kanssa vuodesta 2006 asti, jolloin hän ensin muutti Islantiin ja sieltä edelleen Ruotsiin, jossa pyörittää nykyään omaa yritystään DK Icelandichorses aviomiehensä kanssa. Katie on edustanut Suomen maajoukkuetta 12-vuotiaasta asti ja hän saavutti vuonna 2015 MM-pronssia töltti T1-luokassa hevosellaan Smári från Askagården. Katiella on myös nuorena ratsastajana saavutettu MM-kulta, MM-hopea sekä -pronssi, lukuisia PM-kulta, -hopea ja –pronssimitaleita. Lisäksi mitalisaldona on ruotsinmestaruusmitaleita sekä 25 suomenmestaruuskultaa. Katie on ollut myös viitenä peräkkäisenä vuotena FEIF:n Good and Harmonious riding -listalla. Katie saavutti SRL:n Mestariratsastaja -merkin 2015. Marraskuussa 2018 Katie voitti lajin ensimmäisen World cup kilpailun Friends areenalla Ruotsissa Sweden International Horse Show:ssa hevosellaan Smári från Askagården.


Veera Sirén – Jarl frá Mid-Fossum.

Veera Sirén – Jarl frá Mid-Fossum
Veera Sirén on Vääksystä kotoisin oleva 22-vuotias fysioterapeuttiopiskelija sekä hevosalan yrittäjä. Hän asuu tällä hetkellä Skånessa Etelä-Ruotsissa. Hän edustaa Suomea maajoukkueessa kuudetta vuotta peräkkäin. Veeran merkittävimpiin saavutuksiin kuuluvat PM-kilpailuissa kahdesti kuudes sija, MM-kilpailuissa 7. sija, PM-kilpailuissa karsinnan 1. sija sekä 3. sija ja lukuisia Suomen mestaruustitteleitä. Viimeisimpänä saavutuksena tänä kesänä kilpailluissa Ruotsin mestaruuskilpailuissa toinen sija töltti T2-luokassa
Hänet on valittu kahtena peräkkäisenä vuotena vuoden nuoreksi ratsastajaksi ja nimetty useasti hyvästä ja harmonisesta ratsastuksesta. Nyt Veera kilpailee toista kautta seniorina ja hevosensa Jarlin kanssa neljättä yhteistä kautta.

Joukkueenjohtajina toimivat Sirpa Brumpton ja Juha Kontio.

Lisäksi Suomesta kilpailuissa on tuomarina Anna Andersén.