SRL

Kerro kaverille:

Apuvälineet

Vammaisratsastuksessa voidaan käyttää erilaisia apuvälineitä ja hyviksi koettuja ratkaisuja. Apuvälineet valitaan yksilöllisesti ja niitä käytettäessä tulee aina huomioida myös hevosen hyvinvointi. Apuvälineillä on tarkoitus helpottaa ratsastusta niiltä osin, joihin vamma aiheuttaa lisähaastetta. Turvallisuuden takia apuvälineiden tulee olla sellaisia, etteivät ne estä ratsastajan putoamista: On erittäin vaarallista, jos ratsastaja jää roikkumaan hevosen kyytiin apuvälineiden varassa. Ratsastajaa ei saakaan kiinnittää/sitoa satulaan millään pitävällä ratkaisulla. Esimerkiksi riittävän napakat, mutta kuitenkin putoamistilanteissa katkeavat kuminauhat ovat toimivia.

Jos kilpailet, varmista, että käyttämäsi apuväline on kilpailusääntöjen sallima. Kansainvälisissä vammaisratsastuskilpailuissa hyväksytyistä apuvälineistä löytyy kuvia ja tietoa kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI:n, sivuilta: www.fei.org/system/files/Compensating%20Aids%20April%202009%20with%20Photos_updated%20contact%20details%202014.pdf . Jos ratsastaja haluaa käyttää kansainvälisissä kilpailuissa jotain muuta kuin listalla olevaa apuvälinettä, tulee tähän anoa lupaa FEI:n CompensatingAidPanelilta viimeistään 2 viikkoa ennen kilpailujen eläinlääkärintarkastusta. Anomuksen FEI:lle toimittaa SRL, joten ota tarvittaessa yhteyttä kansainvälisiä kilpailuilmoittautumisia hoitavaan Minttu Kuusistoon (minttu.kuusisto@ratsastus.fi, p. 09-2294 5250).

Ramppi

Ramppi helpottaa selkään nousua, ja sitä voivat käyttää toki myös muut kuin vammairatsastajat. Rampissa on luiska pyörätuolinkäyttäjiä varten. Hevoset on totutettava rampilta selkään nousemiseen. SRL on julkaissut ratsastusrampin rakennepiirrokset, joiden avulla rampin voi osaava tehdä itse tai tilata ammattilaiselta. Rakennepiirrokset löytyvät täältä: www.ratsastus.fi/lajit/vammaisratsastus/materiaalitjalisätietoja.

Kuvassa Korpilahden Ratsastajien ramppi Suojakallion kentällä.


Turvajalustimet (kuva alla)Kumilenkki jalka/jalustin (kuva alla)Nappulaohjat (kuva alla)
Lenkkiohjat (kuva alla)


Käsikahva

1 tai 2 raippaa

Yhdistetyt ohjat (kanki/nivel)

Ääniapu

Korotettu takakaari (15 cm) / korotettu etukaari (10 cm)

Tervehdys nyökkäämällä

Kumilenkki/tarranauha satulavyöstä jalustimeen

Ratsastus ilman jalustimia

Satulan pehmuste/päällyste

Naistensatula

Kuppijalustin

Tarranauha reiden ympäri, satulan alta (10 cm)


Muita ratsastusharrastuksessa käytettäviä apuvälineitä (eivät sallittuja kilpailuissa)

Lenkkivyö ratsastajalle (kuva alla)