GP-estesarjoissa jaossa 61.500 euroa ja Mitsubishi Colt

1.6.2010

Tapiola Grand Prix -sarjat ja Mitsubishi Leading Rider -kilpailu

Esteratsastuksen GP-sarjoissa jaossa 61.500 euroa ja henkilöauto

Esteratsastuksen sarjakilpailut Tapiola Grand Prix ja Tapiola Pankki Nuorten Grand Prix käynnistyvät toukokuun lopussa keräten mukaan kotimaisten esteratsastajien parhaimmiston. Kilpailusta on luvassa kiivasta ja jännittävää, sillä palkintotaso on tuttuun tapaan huima. Yhteensä sarjoissa jaetaan yli 61.500 euroa rahapalkintoja. Mitsubishi Leading Rider -kilpailussa koko sarjasta eniten pisteitä kerännyt ratsastaja, nuori tai seniori, saa omakseen Mitsubishi Colt CZ3-henkilöauton. Toiseksi kokonaiskilpailussa sijoittunut voittaa 5.000 ja kolmas 3.000 euroa.

GP-kilpasarjat käynnistyvät Ala-Härmässä touko-kesäkuun vaihteessa ja jatkuvat Savonlinnan, Turun, Salon ja Kuopion kautta Helsinkiin, jossa finaalit hypätään 5.-7. syyskuuta. Ratsukoiden kokonaistuloksessa otetaan huomioon kolmen osakilpailun ohella finaalin pisteet. Sarjoissa kilpaillaan myös halutuista paikoista lokakuun Glitnir Helsinki International Horse Show'hun.

- Viemme kilpailut tänä vuonna kahteen uuteen paikaan, Ala-Härmään Powerpark-huvipuistoon ja Turkuun Metsämäen raviradalle. Tavoitteemme on lisätä yleisön palveluita ja viihtymistä kilpailuissa, toteaa Ratsastajainliiton valmennuspäällikkö Aki Ylänne.

Rosa Ruutsalolla revanssin paikka

Mitsubishi Leading Rider -kilpailussa parhaat kokonaispisteet nuorten tai senioreiden sarjassa saanut ratsastaja vie voiton ja porhaltaa paikalta tuliterällä Mitsubishi Coltilla. Kirkkonummelainen Rosa Ruutsalo, 20, otti voiton Tapiola Pankki Nuorten GP-sarjassa viime kesänä. Ratsastaja iloitsi sarjavoitostaan, mutta hieman jäi tälle kaudelle hampaankoloon, kun ote voittoauton avaimiin kirposi käsistä finaalissa vain kahden estepuomin pudotukseen.

- Hyppään koko kauden nuorten GP-sarjaa ja totta kai yritän parhaani. Nuorten GP-sarja on tosi hyvä. Tuo paljon motivaatiota, kun sarjaan on saatu hyvät palkinnot, Ruutsalo iloitsee.

Tänä vuonna 21-vuotta täyttävä ratsastaja kilpailee viimeistä kauttaan nuorten sarjassa. Hänen kilpakumppaninaan on edelleen täysveriratsu Hopalong Cassidy, 15-vuotias hevonen on myös hieno siitosori.

- Se on tosi kiltti ja simppeli ratsastaa. Se ei ole kovin orimainen ja kilpailuissa se keskittyy tehtäviinsä eikä katsele tammojen perään. Tarkoitukseni on kilpailla sillä vielä tämä ja seuraava kausi.

Maiju Mallat nousee haastajaksi

Maiju Mallat on kotimaisen ratsastuksen nousevia nimiä. Ratsastaja voitti keväällä senioreissa esteratsastuksen hallisarjan ja jatkaa 11-vuotiaalla, suomalaissyntyisellä Caravelle-tammalla kesän Tapiola GP-sarjaan. Hevosen kasvattaja ja omistaja on Kirsti Syväri-Mäkinen.

- Caravellella on paljon kapasiteettia, mutta erittäin kovapäinen luonne. Kahdeksanvuotiaaksi asti se keskittyi vastustelemaan ratsastajaansa, nyt luonne on kääntynyt todelliseksi eduksi, kun hevonen taistelee ratsastajan puolesta. Nyt se vain menee, vaikka kuski tekisi virheenkin, Mallat kehuu tammaa, jonka kanssa yhteistyö alkoi jo kahdeksan vuotta sitten.
Ratsastaja valmentautui keväällä Hollannissa Mikael Forsténin ja Noora Pentin luona.

- Mahtava kokemus! Olen tehnyt tätä hommaa aika tosissani jo kymmenen vuotta, mutta oli hämmästyttävää, miten lyhyessä ajassa voi oppia niin paljon. Kuinka hevoselle tulee lisää kykyä hypätä, kun sille antaa paremmat edellytykset tehdä työnsä, Mallat sanoo.

Tapiola GP-sarjassa menestyminen on ratsukon kauden päätavoite.

- Tapiola GP-sarja on hyvä kilpailu. Se antaa kaudelle pitkäjänteisyyttä, kun voi suunnitella kilpailukalenterin osakilpailujen mukaan. Sarjan hyvät palkinnot motivoivat ja esteratsastus saa lisää näkyvyyttä, Mallat kiittää.

Mitsubishiltä GP-sarjaan uutta vetovoimaa

Mitsubishi tukee maailmalla voimakkaasti ratsastusurheilua, mm. maailmankuulu Badmintonin kenttäkilpailu on Mitsubishi Motorsin nimikkokisa. Tänä vuonna Mitsubishin maahantuoja Vemic Auto Oy Ab lähtee mukaan kehittämään Suomen GP-sarjoja.

- Mitsubishin perimmäiset juuret ovat nelivetotekniikassa, maailman ensimmäinen dieselneliveto vuonna 1934 oli Mitshubishi. Nelivedot ja hevoset kuuluvat yhteen, niillä on aito, luontainen kytkös, toteaa markkinointipäällikkö Tea Brchisky.
GP-sarjojen pisteiden perusteella paras ratsastaja voittaa Mitsubishi Leading Rider- kilpailussa Mitsubishi Colt CZ3-henkilöauton. Colt on luonteva valinta voittoautoksi, tarkoittaahan nimi englanniksi nuorta orihevosta. Hyvällä estehevosella ja autolla on monia yhteneväisiä ominaisuuksia.

- Colt on tosi ketterä ja suorituskykyinen. Saksan ADAC -tiepalvelun tuoreen raportin mukaan se on myös luokkansa luotettavin, Brchisky sanoo.

Tapiola tukee ratsastusta varsoista huippu-urheiluun

Nykymuodossaan Grand Prix -sarja syntyi vuonna 1997 ja Tapiola-ryhmä lähti yhteistyökumppaniksi kaudella 1998. Tämän hetkinen yhteystyösopimus jatkuu aina vuoteen 2011 saakka. Ratsastus on Tapiolalle luonnollinen valinta.

- Ratsastus on voimakkaasti kasvava ja luonnonläheinen laji, mikä sopii erittäin hyvin arvoihimme.  Ratsastusurheilun mukana olemme saaneet myös paljon positiivista näkyvyyttä, sanoo Tapiola-ryhmän yhteysjohtaja Pia Blom-Johansson.

Tapiola on voimakkaasti mukana tukemassa hevosurheilua aivan alusta kovimpaan kärkeen.

- Kotimaisen huippu-urheilun ohella panostamme hevosten kasvatukseen, kuten oripäiviin, sekä nuorten hevosten kilpailuihin, mm. Breeders Prize'en. Myös vakuutusmielessä laadukkaan kotimaisen kasvatuksen tukeminen on hyvä asia, täällä kasvaneista hevosista tiedämme paremmin niiden historian ja lähtökohdat kuin tuoduista hevosista, Blom-Johansson toteaa.


Olympialajien SM-kilpailuihin panostetaan tänä vuonna

Ratsastajainliitto haluaa tänä vuonna erityisesti lisätä kolmen olympialajin, este-, koulu- ja kenttäratsastuksen, Suomen mestaruuskilpailujen arvoa. Hevostarvikekauppaan lujasti satsaava Agrimarket-ketju on lähtenyt myös mukaan kehittämään SM-kilpailuja.

- Haluamme nostaa kilpailujen palkintotasoa ja yhteistyössä Agrimarketin kanssa nuorten ja senioreiden SM-mitalisteille on tulossa jakoon yli 10.000 euron lisäpotti palkintorahaa, lupaa Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall.

Este- ja kouluratsastuksen senioreiden SM-kilpailut ratsastetaan yleisön ja ratsastajien suursuosioon nousseessa Oulun Pokaali -kilpailussa kesäkuun lopulla. Kenttäratsastuksessa Keravalla kilpaillaan 22.-24. elokuuta Suomen mestaruuksien ohella kansainvälisen tason kilpailussa. Myös nuoret ja juniorit mittelevät Keravalla mitaleista.

- Kasvava hevosala on meille hyvin tärkeä osa-alue ja on hienoa olla mukana nostamassa SM-kilpailujen arvostusta, sanoo Agrimarket-ketjun tuote- ja markkinointipäällikkö Kalle Hakala.

Suomen Ratsastajainliiton ohella Agrimarket-ketju tekee alalla laajasti yhteistyötä mm. Suomen Hippoksen, Hevosopiston sekä Suomen hevosenomistajien keskusliiton kanssa. Yhteistyössä haussa ei ole yksinomaan näkyvyys.
- Tarjoamme tuotteita ja palveluita kaikille hevosalan toimijoille harrastajista ja hevosenomistajista kilparatsastajiin, kasvattajiin ja ratsastuskouluihin. Myös meille itsellemme on tärkeää olla mukana hevosalan toiminnassa, oppia siitä lisää, saada näkemyksiä ja olla mukana haistelemassa uusia tuulia. Näin voimme kehittää tuotteitamme ja palveluitamme pitkäjänteisesti ja palvella asiakkaitamme entistä paremmin, Hakala painottaa.

TÄHTIKILPAILUT SUOMESSA 2008

Merkittävät kansainväliset kilpailut Suomessa
13.-15.6. Finnderby, CSIO4* Nations Cup (+ kansallinen  Mannerheim kenttäkilpailu), Ypäjä
16.-19.10.2008 Glitnir Helsinki International Horse Show

Olympialajien SM-kilpailut
27.-29.6.Este- ja kouluratsastuksen SM-kilpailut, seniorit, Oulun Pokaali, Oulu
22.-24.8. Kenttäratsastuksen SM, seniorit, nuoret ja juniorit, myös kv. kenttäkilpailu, Kerava

Esteratsastuksen Tapiola GP-sarja, seniorit ja nuoret
FINAALI
5.-7.9.             Helsinki
OSAKILPAILUT
30.5.-1.6.         1. osakilpailu, Ala-Härmä
4.-6.7.             2. osakilpailu, Savonlinna
18.-20.7.          3. osakilpailu, Turku
1.-3.8.             4. osakilpailu, Salo
15.-17.8.          5. osakilpailu, Kuopio 

Muiden lajien arvokilpailuja
24.5. Matkaratsastuksen Pohjoismaiden ja Baltian mestaruus, seniorit ja nuoret, Jämijärvi
8.-10.8. Valjakkoajon SM, Savijärvi
27.-28.9. Lännenratsastuksen SM, Tampere

SUOMALAISEDUSTUS KANSAINVÄLISISSÄ KILPAILUISSA

Olympialaiset
9.-20.8. Hongkong, Kyra Kyrklund ehdolla

Paralympialaiset
6.-17.9. Hongkong, Suomella yksi maapaikka 1B-ryhmässä

Esteratsastuksen CSIO Nations Cup -kilpailut
15.-18.5. Kööpenhamina, Tanska
13.-15.6. Ypäjä, Suomi
20.-22.6. Drammen, Norja
10.-13.7. Tallinna, Viro

Valjakkoajon hevosyksiköiden MM-kilpailut
28.-31.8. Jarantów, Puola, Suomella joukkue-edustus

Kenttäratsastuksen PM, seniorit ja nuoret
8.-10.8. Nordic Baltic Championship, Starum, Norja