Vakuutuksen yleisimmät kysymykset ja vastaukset


1. Millaisissa tilanteissa vakuutus on voimassa?
Vakuutus on voimassa hevosen käsittely- ja hoitotehtävissä sekä ratsastusta, valjakkoajoa ja ratsastujousiammuntaa harrastettaessa. Vakuutus on voimassa kaikissa kilpailutilanteissa, valmennuksilla, hevoskerhoissa ja leireillä. Vakuutus kattaa myös ratsastusleireillä tapahtuneet tapaturmat, vaikka ne eivät liittyisi suoranaisesti ratsastukseen. Esimerkiksi, jos loukkaat nilkkasi ratsastusleirillä käytävässä lentopallopelissä tai astut lasinpalan päälle, on vakuutuksesi voimassa.

2. Onko vakuutus voimassa muilla kuin SRL:n jäsentalleilla? Entä jos ratsastaa omalla hevosella?
Vakuutus on voimassa kaikilla talleilla, myös muillakin kuin liiton jäsentalleilla. Myös ulkomailla tapahtuvat ratsastukseen liittyvät tapaturmat korvataan. Vakuutus on voimassa myös omalla hevosella ratsastaessa.

3. Tipuin hevosen selästä ja jouduin käymään lääkärissä. Olen SRL:n jäsen, miten saan korvauksia vakuutuksesta?
Mikäli tapaturma on sattunut vuonna 2020 tai ennen, ota yhteyttä vakuutusyhtiö LähiTapiolaan joko puhelimitse numeroon 09 453 8336 tai klikkaa itsesi www.lahitapiola.fi/yritys -sivulle, jossa voit tehdä ilmoituksen vahingosta sähköisellä lomakkeella. Mikäli tapaturma on sattunut 2021 tai sen jälkeen, vakuutusyhtiö on Pohjola Valkuutus (lisätietoa tulossa pian).

4. Kattaako vakuutus kaikki hevosen hoitamiseen liittyvät tilanteet?
Kyllä, se kattaa kaikki hevosen käsittely- ja hoitotilanteet.

5. Olen lähdössä ulkomaille vaeltamaan. Toimiiko vakuutus myös ulkomailla?
Vakuutus toimii samoin edellytyksin kuin kotimaassa ja kattaa hoitokulut. On kuitenkin muistettava, että vakuutus ei korvaa kotiinkuljetusta ulkomailta. Suosittelemme erillisen matkavakuutuksen ottamista ulkomaan matkalle. Liiton edustustehtävissä matkavakuutus on voimassa.

6. Minulla on Green Card -kortti. Onko vakuutukseni samanlainen kuin ratsastusseurojen jäsenillä? 
Vakuutus on sama Green Card ja Green Card Plus -harrastajilla kuin ratsastusseuran jäsenillä. Green Card -vakuutettuna sinun tulee käydä vakituisesti jollain liiton jäsentalleista ja jos tämä kriteeri ei täyty, perusteita Green Card -vakuutuksen ostamiselle ei ole perusteita. Jos ratsastaa pelkästään liittoon kuulumattomilla talleilla ja haluaa vakuutuksen liiton kautta, vaihtoehtona ovat seurajäsenyys tai Green Card Plus -vakuutus.

7. Minulla on entinen ravuri, jolla ratsastan ja välillä käyn myös ajamassa. Kattaako vakuutus, jos satun tipahtamaan kärryiltä? Entä valjakkoajoharjoituksissa tai vikellyspukilla harjoiteltaessa?
Vakuutus kattaa valjakkoajoon liittyvän harrastamisen ja seuran toimintaan liittyvän harrastamisen, kuten esimerkiksi vikellyspukilta putoamisen. Jos ravikärryllä ajaminen tai liittyy johonkin leirin ohjelmaan tai ratsastusseuran tapahtumaan, vahinko voi olla vakuutuksemme piirissä.

8. Putosin hevoseni selästä ja loukkasin jalkani, jolloin se turposi ja nahkasaappaani jouduttiin leikkaamaan irti. Korvaako vakuutus minulle uudet saappaat? Entä silmälasit, kypärän tai muut varusteet?
Vuoden 2010 alusta lähtien olet voinut laajentaa jäsenetuvakuutusta vapaaehtoisella laajennetulla lisävakuutuksella, joka korvaa tapaturmavamman hoidon vuoksi leikattujen varusteiden kuten ratsastussaappaiden kustannuksia. Sekä perusvakuutuksesta että laajennetusta vakuutuksesta korvataan käytössä olleiden ja lääkärinhoitoa vaatineen tapaturman yhtedessä rikkoutuneiden silmälasien ja turvakypärän, kuten myös kuulolaitteen ja irtohammasproteesin, korjauskustannuksia tai uusien vastaavien hankintakustannuksia.

9. Tyttäreni käy seuramme hevoskerhossa, mutta ei ole SRL:n jäsen. Kuuluuko hän jonkin vakuutuksen piiriin? Itse puolestani olen välillä liputtajana tallimme estekisoissa, jos siellä tapahtuisi jotain ikävää, kuuluisinko minä jonkin vakuutuksen piiriin, jos en olisi SRL:n jäsen?
Tyttärellänne ei ole tapaturmavakuutusta. Liiton sääntöjen mukaan jokaisen kerholaisen täytyisi kuulua seuraan tai heillä tulisi olla Green Card/Green Card Plus -vakuutuskortti. Seuran vastuuvakuutus kattaa tuottamuksellisen vahingon, eli sellaiset tapaukset, jossa vahinko on johtunut ohjaajan puutteellisesta valvonnasta tai puutteellisista järjestelyistä. Sen sijaan seurojen vapaaehtoistyöntekijät (talkoolaiset) kuuluvat ryhmätapaturmavakuutuksen piiriin.

10. Olen aloittanut montéharrastuksen. Kattaako vakuutus myös montén ja muun raviurheilun?
Monté-ratsastus on vakuutuksen piirissä seuraavin ehdoin:
Minkä tahansa SRL:n jäsenseuran jäsenenä vakuutus on voimassa harrastaessasi montéa itsenäisesti tai SRL:n alaisen seuran järjestämissä monté-ratsastuksen harjoituskilpailussa, harjoituksissa, kursseilla, leireillä ja tapahtumissa. Vakuutus ei ole voimassa Suomen Hippoksen alaisissa virallisissa ravikilpailussa tai harjoitusraveissa, joihin vaaditaan Suomen Hippoksen ajolupa.