Valmennus

Suomen Ratsastajainliitto kehittää ja ylläpitää suomalaista valmennusjärjestelmää, joka luo edellytykset kansainväliseen menestykseen ratsastuksen eri lajeissa ja ikäryhmissä joukkueena ja henkilökohtaisessa kilpailussa. Valmennustoimintaa toteutetaan yhdessä Hevosopiston Valmennuskeskuksen kanssa maajoukkuevalmennuksien osalta. Aluevalmennuksen organisoinnista vastaavat alueet yhdessä liiton kanssa, ja Talent-seuravalmennusten organisointia toteuttavat seurat, alueet ja tallit.

Maajoukkue- ja aluevalmennus

Ratsastajainliitto järjestää valmennusjärjestelmänsä mukaista maajoukkue- ja aluevalmennusta. Maajoukkue- ja aluevalmennusryhmät nimetään vuosittain. Maajoukkuevalmennustoiminnan keskuspaikkana toimii Hevosurheilun valmennuskeskus Ypäjällä (Hevosopisto) ja aluevalmennukset järjestetään alueilla eri paikkakunnilla. Haku valmennuksiin tapahtuu vuosittain heinä-elokuussa, ja siitä tiedotetaan SRL:n ja Hevosopiston sivuilla, Hippos-lehdessä ja SRL:n sosiaalisen median kanavissa.

Olympialajeissa maajoukkuevalmennukseen valitaan liiton järjestämän katsastuksen kautta. Katsastukseen (joissakin lajeissa kuivaleiri ilman hevosia) on osallistuttava kaikkien maajoukkuevalmennukseen haluavien. Katsastukseen ovat oikeutettuja osallistumaan oman ikäryhmänsä EM-kvaalituloksen omaavat ratsukot sekä aluevalmentajien suosittelemat ratsukot. Maajoukkuevalmentajat valitsevat lopulliset valintaleirille osallistuvat. Maajoukkuevalmentajalla on oikeus tehdä valinnat katsastuksen sekä muiden näyttöjen perusteella.

Aluevalmentajat käsittelevät valmennushakemukset ja esittävät tavoitteellisia ratsukoita riittävien kilpailutulosten perusteella liiton maajoukkuevalmennuksen valintaleirille tai katsastusten perusteella aluerenkaaseen. Mikäli ratsastaja hakee useampaan lajiin tai alue-/maajoukkuevalmennuksiin, mahdollisia päällekkäisyyksiä voi tulla valmennuspäivämääriin.

Maajoukkue- ja aluevalmennuskalenterit löytyvät Kipasta. Valmennuksiin ilmoittaudutaan ja valmennusmaksut maksetaan Kipan kautta. Alue- ja maajoukkuevalmennuksiin ilmoittautuessa tulee urheilijalla olla vähintään aluekilpailulupa ja hevosella/ponilla vuosimaksu maksettuna. Kipassa oleviin Talent-seuravalmennuksiin ilmoittautumiseen vaaditaan vähintään seurakilpailulupa.

Huomioi, että tämä ohjeistus koskee pääsääntöisesti olympialajien toimintoja, mutta pätee myös tietyltä osin kaikkiin lajeihin. Lajeilla voi olla omia ohjeistuksia ja kriteereitä valmennustoimintaan.

 

Lue lisää:

Maajoukkuevalmennus

Aluevalmennus

Talent-toiminta