Ratsastuksen urheiluakatemia

Urheiluakatemiatoiminnan tavoitteena on edistää huipulle pyrkivien tai jo huipun saavuttaneiden urheilijoiden opiskelua ja ammattiin valmistumista, päivittäisvalmentautumista sekä valmennuksen tukipalveluihin liittyvien asiantuntijoiden saatavuutta.

Urheiluakatemiat ympäri Suomea tarjoavat lajivalmennusta lukuunottamatta monipuolisia palveluita valmennukseen liittyen: fyysistä valmennusta, psyykkistä valmennusta, fysioterapia-, hieronta-, urheilulääkäri- ja testauspalveluita. Ratsastajien lajivalmennus toteutetaan mahdollisuuksien mukaan leireillä/lähijaksoilla valmennuskeskuksessa Ypäjällä. Urheilijat maksavat osallistumisestaan omavastuuosuuden.

Valmennuskeskus ja Suomen Ratsastajainliitto ovat tehneet ratsastuksen urheiluakatemiatoiminnasta yhteistoimintasopimuksen tällä hetkellä Turun Seudun Urheiluakatemian, Forssan Urheiluakatemian sekä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian (Urhea) kanssa. Ratsastuksen urheiluakatemia toimintaan ovat kuitenkin oikeutettuja osallistumaan myös muissa urheiluakatemioissa ja urheiluoppilaitoksissa opiskelevat ratsastajat. Urheiluakatemioista löydät lisää tietoa Olympiakomitean sivuilta https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/urheiluakatemiaohjelma/.
Urheiluakatemioiden alaisuudessa on paljon oppilaitoksia, jotka tarjoavat mahdollisuuden urheilun ja opiskelun yhdistämiseen.


Urheiluoppilaitoshaku

Urheiluoppilaitoshaku on vuosittain helmi-maaliskuussa.

Toisen asteen yhteishaussa virallisiin urheiluoppilaitoksiin haettaessa urheilija täyttää sähköisen oppilaitoshaun (https://opintopolku.fi/konfo/fi/) yhteydessä myös urheiluhaun tiedot (mm. laji, saavutukset, ym.). Lisäksi urheilijan tulee lähettää Hakulomake urheiluoppilaitokseen tai urheiluoppilaitoksen oma hakulomake yhteishaun päättymiseen mennessä. Urheiluoppilaitoshakemukset lähetetään hakemisen jälkeen oppilaitoksen toimesta lajiliittoon pisteytettäväksi.

HUOM! Varmista aina hakuohjeet, aikataulu, mahdollinen oppilaitoksen oma hakulomake ja vaadittavat liitteet oppilaitoksen verkkosivuilta tai ota tarvittaessa yhteys oppilaitoksen urheilukoordinaattoriin.


Ammatillisten urheiluoppilaitosten haku

https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/kaksoisura/haku-urheiluoppilaitoksiin/

Hakijan tulee tarkistaa oppilaitoksen sivuilta, että hänen tavoittelemansa ammatillinen perustutkinto sisältyy oppilaitoksen urheilijakoulutukseen. Urheiluansioilla ei saa lisäpisteitä hakutilanteessa, joten urheilijan kannattaa hakea sellaiseen perustutkintoon, jonne edellytykset sisäänpääsyyn ovat olemassa. Yhteishaku on ensisijainen urheilijan hakukanava ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin.

HUOM! Ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin voi hakea myös jatkuvan haun menettelyllä, joka toimii koko lukuvuoden ajan. Toimintatavat ja hakuajat ovat oppilaitoskohtaisia, joten niihin kannattaa tutustua oppilaitosten tiedotuskanavilla.

 

Valtakunnalliset urheiluoppilaitokset

Täydellinen lista löytyy Olympiakomitean sivuilta: https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/urheiluakatemiaohjelma/toinen-aste/urheiluoppilaitokset/