Valjakkoajo

Vanhat perinteet uudella ajalla

Valjakkoajo on Suomen Ratsastajainliiton alainen hevosurheilulaji, jonka toi Suomeen vuonna 1987 sipoolainen Savijärven kartanon isäntä Rolf Simonsén. Lajissa kilpaillaan ajaen yhden tai useamman hevosen tai ponin valjakoilla. Valjakkoajoon tarvitaan hevosen/hevosten lisäksi valjaat, vaunut, ajuri sekä groomi eli vaunuavustaja.

Valjakkoajokilpailut ovat kaksi- tai kolmepäiväiset koostuen koulukokeesta, kestävyyskokeesta ja tarkkuuskokeesta. Suuremmat kansainväliset kilpailut voivat kestää neljä tai viisi päivää. Kolmipäiväisissä kisoissa aloitetaan koulukokeella, toisena päivänä on kestävyyskoe ja kolmantena päivänä on viimeinen osakoe eli tarkkuus. Kilpailuun voi kuulua myös valjakkotarkastus, jossa arvioidaan valjaiden, vaunujen, hevosen sekä ajurin ja groomin muodostama kokonaisuus.

Hevosten hyvinvointiin kiinnitetään erityistä huomiota kilpailujen aikana. Kolmipäiväisissä kilpailuissa hevoset käyvät eläinlääkärin tarkastettavana useaan otteeseen.
Jokaisen osakokeen tulokset ilmoitetaan virhepisteinä. Voittaja on valjakko jonka kolmessa osakokeessa saama yhteenlaskettu virhepistemäärä on pienin.

Valjakkoajosta löytyy lisätietoja www.valjakko.net