Askellajiratsastus

Monipuolista harrastamista ja kilpailemista

Islanninhevonen on yksi maailman vanhimmista hevosroduista. Islanninhevosta on jalostettu kotimaassaan täysin puhtaana miltei tuhat vuotta, koska hevosten vienti Islantiin kiellettiin jo varhain. Vielä nykyisinkään Islantiin ei saa viedä hevosia lainkaan.

Islanninhevonen on pienikokoinen, vahva ja monikäyttöinen ratsuhevonen, jota käytetään sekä harraste- että kilparatsastuksessa. Lisäksi niitä käytetään muun muassa vaellus- ja matkaratsastuksessa sekä terapiahevosina. Islanninhevosella voi myös ajaa, hypätä esteitä, vikeltää ja harrastaa esimerkiksi koulu- tai lännenratsastusta. Islanninhevosen kuuluu käyttötarkoituksesta riippumatta olla yhteistyöhaluinen, iloinen, eteenpäinpyrkivä ja kevyt ratsastaa.

Islanninhevonen erottuu muista yleisistä ratsuhevosista askellajiensa perusteella. Islanninhevosilla on perusaskellajien, käynnin, ravin ja laukan lisäksi yksi tai kaksi erikoisaskellajia: töltti ja liitopassi. Käynnin, töltin, ravin ja laukan taitavaa hevosta kutsutaan nelikäyntiseksi. Jos hevosella on kaikki viisi askellajia, se on viisikäyntinen. Jos islanninhevosella ei ole lainkaan tölttiä tai ravia, se on kolmikäyntinen. Kolmikäyntisyyttä yritetään jalostuksessa välttää - islanninhevosella kuuluu aina olla vähintään neljä askellajia.

Suomessa Islanninhevosia on noin 3800. Rotu on yksi Suomen kasvavimmista hevosroduista. Hevosia tuodaan paljon sekä Islannista että muualta Euroopasta, mutta niitä kasvatetaan myös Suomessa.

Islanninhevosratsastusta voi kokeilla islanninhevostalleilla. Osa talleista on erikoistunut retkiin ja vaelluksiin, osa askellajiratsastustunteihin.


Suomen Islanninhevosyhdistys ry

Suomen Islanninhevosyhdistys toimii sekä rotua harrastavana yhdistyksenä että jalostus- ja urheilujärjestönä yhdessä Suomen Hippoksen ja Suomen Ratsastajainliiton kanssa. Suomessa noudatetaan islanninhevoskilpailuissa ja -jalostuksessa kansainvälisiä sääntöjä.

Alan kansainvälinen kattojärjestö on FEIF, joka organisoi kansainvälisiä kilpailuja ja pyrkii pitämään eri maiden kilpailu-, koulutus- ja jalostusasiat yhdenmukaisina. Suomen Islanninhevosyhdistys on Suomen Ratsastajainliiton ja FEIF:n jäsen.

Lisätietoja Suomen Islanninhevosyhdistys ry:n (SIHY) askellajikilpailuista ja säännöistä saa yhdistyksen www-sivuilta osoitteesta www.islanninhevonen.net

Askellajikomiteana toimii Suomen Islanninhevosyhdistyksen (SIHY) johtokunta. Johtokunnan yhteystiedot löytyvät yhdistyksen www-sivuilta osoitteesta https://www.islanninhevonen.net/yhteystiedot/.

Askellajikomiteassa SRL:n hallituksen edustajana vuonna 2024 toimii Dan Björklöf.