Miten ilmoittaa häirinnästä tai eläinsuojelurikoksesta?

Oletko kohdannut harrastuksesi parissa häirintää, seksuaaliväkivaltaa, epäasiallista käytöstä tai kiusaamista? Epäiletkö, että hevosen hyvinvointi vaarantuu? Alta löydät linkkejä, joita kautta saat apua. Voit myös ottaa yhteyttä Ratsastajainliittoon.

Kuva Heidi Lammi. Kuvan hevonen ei liity eläinten suojeluun.

 

ILMO

Jokaisella on oikeus ilmoittaa, jos epäilee doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muuta eettistä rikkomusta urheilussa. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.

Et ole yksin

Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jonka päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa. Autamme epäasiallisen käytöksen, häirinnän, väkivallan tai kiusaamisen kohteeksi joutunutta ja hänen läheisiään.

 

 

Suomen Ratsastajainliitto ja Ratsastuksen Reilu Peli

Suomen Ratsastajainliitto tekee yhteistyötä SUEKin kanssa (Suomen urheilun eettisen keskus) kanssa puhtaan urheilun ja Reilun pelin edistämiseksi. 

Mahdollisissa ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä Ratsastajainliiton häirintäyhdyshenkilöihin: Jukka Koivisto, jukka.koivisto@ratsastus.fi, Kaisa Kähö kaisa.kaho@ratsastus.fi, Minna Peltonen minna.peltonen@ratsastus.fi. Valmennus- ja kilpailutapahtumiin liittyvissä ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä urheilujohtajaan jutta.koivula@ratsastus.fi.

 

Eläinten suojelu

Eläinsuojeluilmoitus

Jos epäilet, että eläintä on kohdeltu huonosti tai se on jätetty hoitamatta, voit tehdä eläinsuojeluilmoituksen. Sen voi tehdä kuka tahansa.

Tee eläinsuojeluilmoitus alueesi valvontaeläinlääkärille. Jos sellaista ei ole, tee ilmoitus kunnaneläinlääkärille. Valvontaeläinlääkärin yhteystiedot löytyvät tavallisesti kunnan ympäristöterveydenhuollon internetsivuilta.

 

Aluehallintavirasto

Aluehallintovirastossa valvotaan, että kunnat järjestävät eläinlääkäripalvelut ja eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnan eläinlääkintähuoltolain vaatimusten mukaisesti. Valvontaa tehdään esimerkiksi arviointi- ja ohjauskäynneillä ja kuntien raportteja seuraamalla. Muita aluehallintoviraston tehtäviä ovat esimerkiksi eläinsuojeluilmoitusten käsittely, eläinten lääkitsemisen valvonta ja rekisteröintien valvonta.

 

SEY Suomen eläinsuojelu

SEY Suomen eläinsuojelu on Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija.

 

Poliisi

Poliisi 

Rikosilmoituksen voi tehdä netissä tai poliisilaitoksella. Poliisille voi tehdä tutkintapyynnön, jos on epävarma siitä, onko rikos tapahtunut. Sen alueen poliisilaitos tutkii tutkintapyynnön, jossa epäilty rikos on tapahtunut.

 

Nettikiusaamisen rikosnimikkeet

Katso vanhemman konstaapeli Pirita Långin video nettikiusaamisen rikosnimikkeistä.