Lajit
Pararatsastus
Pararatsastus
Lajina ratsastus on kaikille samanlainen: Erityisryhmien ratsastuksessa eli pararatsastuksessa ratsastuslajia ei muuteta, mutta opetus, varusteet ja olosuhteet voidaan järjestää tilanteen mukaan sopiviksi. Tavoitteena on tukea ratsastajaa erilaisilla toimintatavoilla ja apuvälineillä siten, että ratsastaminen onnistuu turvallisesti ja ratsastaja voi kehittyä omien mahdollisuuksiensa mukaisesti. Ratsastus- ja hevostaitojen opettelemisen rinnalla tulevat mielenvirkistys ja kunnon kohottaminen. Ratsastus voi olla kunto-, hyöty- tai terveysliikuntaa. Myös valmentautuminen ja kilpaileminen on mahdollista aina huippu-urheilutasolle ja Paralympialaisiin asti.
Pararatsastus on ollut osana Suomen Ratsastajainliiton (SRL) toimintaa vuodesta 1992 ja Kansainvälisessä Ratsastajainliitossa (FEI) vuodesta 2006. Kehitysvammaisten ratsastajien omat kilpailut siirtyivät SRL:on vuonna 2011. Kansainvälinen Special Olympics -toiminta kuuluu Suomen Paralympiakomitealle.
Lisätietoja
Lajitietoa löytyy näiltä pararatsastuksen verkkosivuilta. Vasemmasta reunasta löytyville sivuille ja niiden alasivuille on koottu tietoja eri osa-alueista. Kansainvälisten kilpailuiden sekä SM-kilpailuiden tiedotteet löytyvät SRL:n etusivun uutisista.
Pararatsastuksen kilpailu- ja valmennuskalenteri löytyy KIPA-kilpailupalveluohjelmasta TÄÄLTÄ
SRL:n pararatsastuskomitea ylläpitää "SRL pararatsastus" Facebook-ryhmää (www.facebook.com/groups/SRLpararatsastus). Ryhmän kautta tiedotetaan pararatsastuksen ajankohtaisista asioista ja siellä on mahdollisuus keskustella, ideoida ja vaihtaa ajatuksia lajiin liittyen. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan!
Pararatsastuksen luokittelutilaisuus 19.-20.5.
Pararatsastajat luokitellaan vamman ja toimintakyvyn mukaan viiteen eri ratsastusluokkaan (I, II, III, IV ja V). Luokittelulla pyritään minimoimaan toimintakyvystä johtuvia eroja ja takaamaan mahdollisimman tasavertainen kilpailutilanne. Luokittelu on pakollinen, jos haluaa kilpailla alue- tai sitä ylemmissä pararatsastuskilpailuissa tai avoimissa kouluratsastuskilpailuissa käyttäen siellä pararatsastajille sallittuja apuvälineitä tai -keinoja.Paralympiakomitean kysely liikunnan apuvälineiden saatavuudesta
Oletko vuokrannut liikunnan apuvälineitä? Millaisia liikunnan apuvälineitä tarvitsisit? Mitä esteitä apuvälineiden vuokraamiselle on?Pararatsastajan avustajakurssi 5.-7.5.2023
Pararatsastajan avustajakurssi on avoin kaikille pararatsastuksesta kiinnostuneille, pararatsastuksessa avustajina ja taluttajina toimiville, sekä pararatsastuksen ohjaajiksi haluaville. Kurssin tavoitteena on kouluttaa avustajia ja taluttajia pararatsastustunneille.Pararatsastuksen keskustelutilaisuus kartoituskyselyn tuloksista 27.3.