Testaa taitosi - suorita merkkejä

Hevostaito- ja ratsastusmerkkejä suorittamalla pääset seuraamaan oman oppimisen kehittymistä ja testaamaan taitojasi.

Mitä ovat hevostaito- ja ratsastusmerkit?

Hevostaito- ja ratsastusmerkit ovat eri tasoisia tehtäväkokonaisuuksia, joita suorittamalla voit seurata omien tietojen ja taitojen karttumista ja tuoda omaa hevostaito-osaamistasi näkyväksi. Ratsastusmerkkejä voit suorittaa ratsastuksen eri lajeissa ja edetä tavoitteissa omaan tahtiisi. Ratsastusmerkit suoritetaan joko ratsastustuntien/-leirien tai ratsastuskilpailuiden yhteydessä. Hevostaitomerkkisuoritukset tehdään useimmiten hevoskerhoissa, hevostaitotapahtumissa tai ratsastusleireillä. Hevostaitomerkit suoritetaan useimmiten osissa, yksi osasuoritus kerrallaan.

Merkkisuorituksia järjestävät SRL:n jäsenseurat ja -tallit. Hevostaitomerkkisuorituksia voivat järjestää myös Suomen Hippoksen nuorisoravikerhot ja Suomen 4H-liiton jäsenyhdistykset. Merkkisuoritusmahdollisuuksia kannattaa tiedustella omalta tallilta tai seurasta.

Ratsastus- ja hoitomerkkejä voivat suorittaa SRL:n jäsenseurojen SRL-jäsenet sekä Green Card ja Green Card Plus -vakuutetut. Hevostaitomerkkejä voivat lisäksi suorittaa 4H-liiton jäsenyhdistysten jäsenet sekä Suomen Hippoksen nuorisoravikerholaiset yhdistysten järjestämissä tilaisuuksissa.

Suoritetut merkit ilmoitetaan Ratsastajainliittoon, jossa ne tallennetaan jäsenrekisteriin. Suoritusmerkintä tulee näkyviin seuraavan vuoden sähköiseen jäsenkorttiin tai Green Card / Green Card Plus -korttiin. Ratsastusmerkkien osasuoritukset eivät vanhene, ja ne voidaan suorittaa eri paikkakunnilla eri järjestäjien valvonnassa. Ratsastajainliittoon merkkisuoritukset ilmoitetaan kuitenkin vasta sitten, kun kaikki osasuoritukset on tehty.

 

Merkkityypit

Hevostaitomerkit
Hevostaitomerkkejä on seitsemän eritasoista: mini-, perushoito-, hoito I -, hoito II -, lääkintä-, ruokinta-, ja maastakäsittelymerkki.

Ratsastusmerkit
Ratsastusmerkkejä on 11: perusmerkki, ratsastajamerkki erityisryhmille, C-merkki, aikuisratsastusmerkkiB-merkki, A-merkki ja taitomerkki. Lisäksi kilpailutulosten perusteella voi hakea pronssi-, hopea- ja kultamerkkejä. Erittäin ansioituneille kilparatsastajille SRL:n hallitus voi myöntää mestariratsastajamerkin. 

Lajimerkit
Lajimerkit ovat ratsastuksen eri lajien omia "perusmerkkejä". Lajimerkkejä ovat maastoratsastus-, valjakko-, askellaji-,  ja lännenratsastusmerkki. Merkit eivät ole vaatimustasoltaan toisiinsa verrattavia.

 

Merkkisäännöt ja merkkien ilmoittaminen

Merkkisuoritussäännöt ja merkkilomakkeet
Viralliset Ratsastus- ja hevostaitomerkkisäännöt voit lukea ja halutessasi tulostaa sääntösivulta. Merkkisuorituksiin liittyviä lomakkeita löydät täältä.

Merkkisuorituksien ilmoittaminen ja merkkien tilaaminen
Hevostaito-, ratsastus- ja lajimerkeille sekä kilpailusuorituksiin perustuville ratsastusmerkeille on omat ilmoituslomakkeensa. Lomakkeista on sekä sähköisesti täytettävät että tulostettavat versiot. Merkkitilausten toimitusaika on noin kaksi viikkoa. Tilaukseen lisätään postituskuluja 7 euroa/lähetys riippumatta merkkien määrästä. Tilaukset kannattaa siis hoitaa keskitetysti seuran tai tallin kautta, jolloin tulee huomattava säästö postikuluissa. Tilaukset toimitetaan SmartShip-lähetyksenä, jolloin tilaus maksetaan postista noudettaessa. Merkin hintaan kuuluu todistus. 

SRL:n jäsentallin/-seuran tekemä merkki-ilmoitus
- Merkkisuorituksen järjestäjä ilmoittaa suoritetut merkit Ratsastajainliittoon mahdollisimman pian suoritustilaisuuden jälkeen merkki-ilmoituslomakkeella. Lomakkeen kaikki kohdat täytetään.
- Järjestäjän täytyy varmistua osallistujien seurajäsenyydestä/GC-/GC+ -vakuutuksen olemassaolosta ennen kurssia tai tilaisuutta.
- Ilmoituslomakkeen liitteeksi ei tarvitse laittaa pöytäkirjoja.
- Merkit voi tilata merkki-ilmoituksen yhteydessä ja merkki-ilmoitukseen merkitään myös ne hyväksytysti merkkikokeen suorittaneet, jotka eivät lunasta merkkiä. 
- Pronssi-, hopea- ja kultamerkkejä ei voi tilata ilman jo olemassa olevia, merkkiin oikeuttavia tuloksia.
- Merkit toimitetaan vasta suoritusten jälkeen, kun kaikkien jäsenyys on tarkistettu liitossa. 

Merkkisuorittajan itse tekemä merkki-ilmoitus
Suorittaja voi tehdä merkki-ilmoituksen itsenäisesti toimittamalla Ratsastajainliittoon merkki-ilmoituslomakkeen joko postitse tai sähköpostin liitteenä. Lomakkeen kaikki kohdat täytetään. Merkki-ilmoituslomakkeessa tulee olla merkkisuorituksen tuomarin/tuomareiden allekirjoitus/allekirjoitukset tai vaihtoehtoisesti tuomarin allekirjoittamat pöytäkirjat kaikista osasuorituksista.

 

Merkkien hinnat

Merkkien hintoihin sisältyy diplomit.

  • Hevostaitomerkit 5 e/kpl
  • Ratsastusmerkit 8 e/kpl
  • Lajimerkit 8 e/kpl
  • Kilpailusuorituksiin perustuvat ratsastusmerkit:
    Kultamerkki: 75 e
    Hopeamerkki: 67 e
    Pronssimerkki: 50 e

SRL:n jäsentallit ja -seurat saavat merkkitilauksista alennusta, jos tilauksen loppusumma ylittää 100 euroa.

Alennukset:
Yli 100 €:n tilaus -10 %
Yli 200 €:n tilaus -15 %
Yli 300 €:n tilaus -20 %

Lisäksi Tähtiseurat ja Laatutallit saavat merkeistä alennusta -1 €/merkki sekä tilaukset ilman postikuluja. Alennus ei koske henkilön itselleen tilaamaa merkkiä, joka toimitetaan aina täyshintaisena postikuluineen.
 

Merkkisuoritusten rekisteröinti

SRL:on ilmoitetut merkkisuoritukset tallennetaan jäsenrekisteriin. Suoritusmerkintä tulee näkyviin Jäsenhuoneeseen seurajäsenen omiin tietoihin ja Green Card -harrastajilla seuraavan vuoden muovikorttiin. Muovikorttiin mahtuu korkeintaan 10 merkkisuoritusta. Merkkisuoritukset myös tilastoidaan.

Lisätietoja ja merkkitilaukset:
Suomen Ratsastajainliitto ry / Merkki-ilmoitus, Valimotie 10, 00380 HELSINKI

ratsastus@ratsastus.fi,
puh. 09 2294 510