Testaa taitosi - suorita merkkejä

Hevostaito- ja ratsastusmerkkejä suorittamalla pääset seuraamaan oman oppimisen kehittymistä ja testaamaan taitojasi.

Mitä ovat hevostaito- ja ratsastusmerkit?

Hevostaito- ja ratsastusmerkit ovat eri tasoisia tehtäväkokonaisuuksia, joita suorittamalla voit seurata omien tietojen ja taitojen karttumista ja tuoda omaa hevostaito-osaamistasi näkyväksi. Ratsastusmerkkejä voit suorittaa ratsastuksen eri lajeissa ja edetä tavoitteissa omaan tahtiisi. Ratsastusmerkit suoritetaan joko ratsastustuntien/-leirien tai ratsastuskilpailuiden yhteydessä. Hevostaitomerkkisuoritukset tehdään useimmiten hevoskerhoissa, hevostaitotapahtumissa, kursseilla tai leireillä, mutta materiaali on kaikkien jäsenten itseopiskeltavissa. Hevostaitomerkkien teoria löytyy sähköiseltä oppimisalustalta Kaviouralta, jossa suoritetaan myös osaan merkeistä kuuluvat teoriakokeet. Painettu Hevostaito-opas päivitetään vuonna 2024.

Merkkisuoritustilaisuuksia järjestävät SRL:n jäsenseurat ja -tallit. Hevostaitomerkkisuorituksia voivat järjestää myös raviradat ja Suomen Hippoksen Suomen Hippos ry:n jäsenjärjestöt ja hyväksytyt ravikoulut. Merkkisuoritusmahdollisuuksia kannattaa tiedustella omalta tallilta tai seurasta.

Ratsastusmerkkejä voivat suorittaa SRL:n seurojen jäsenet ja Green Card -harrastajat. Hevostaitomerkkejä voivat suorittaa ratsastusseurojen SRL-jäsenet. Lisäksi merkit 1-5 tulevat myöhemmin olemaan avoimia myös pelkällä rekisteröitymisellä. Hevostaitomerkkejä voi suorittaa myös Suomen Hippos ry:n alaisessa toiminnassa.

Suoritetut merkit ilmoitetaan Ratsastajainliittoon, jossa ne tallennetaan jäsenrekisteriin. Suoritusmerkintä tulee näkyviin seuraavan vuoden sähköiseen jäsenkorttiin tai Green Card / Green Card Plus -korttiin. Ratsastusmerkkien osasuoritukset eivät vanhene, ja ne voidaan suorittaa eri paikkakunnilla eri järjestäjien valvonnassa. Ratsastajainliittoon merkkisuoritukset ilmoitetaan kuitenkin vasta sitten, kun kaikki osasuoritukset on tehty.

Merkkityypit

Hevostaitomerkit
Hevostaitomerkit uudistuvat, ja niitä tulee olemaan noin kaksikymmentä. Merkkimateriaalit julkaistaan Kaviouralla sitä mukaa kun ne valmistuvat. 

Perustaitojen merkit
Tallille! – Hevostaito 1
Hevosen hoito – Hevostaito 2
Varustaminen – Hevostaito 3
Värit, merkit ja rodut - Hevostaito 4 
Hevosen terveydenhoito – Hevostaito 5

Syventävien taitojen merkit
Hevosen hoitajana - Hevostaito 6
Ratsuhevosen varusteet - Hevostaito 7
Ravihevosen varusteet - Hevostaito 8
Hevosen liikuttaminen - Hevostaito 9
Ruokinta - Hevostaito 10
Hevosen sairaudet - Hevostaito 11
Hevosen kuljettaminen - Hevostaito 12

Erikoistumistaitojen merkit
tulossa 2024

Merkkien sisältöjä julkaistaan yksitellen vuoden 2024 aikana. Tällä hetkellä (toikokuu 2024) on julkaistu hevostaitomerkit 1-6.

Ratsastusmerkit
Ratsastusmerkkejä on 11: perusmerkki, ratsastajamerkki erityisryhmille, C-merkki, aikuisratsastusmerkkiB-merkki, A-merkki ja taitomerkki. Lisäksi kilpailutulosten perusteella voi hakea pronssi-, hopea- ja kultamerkkejä. Erittäin ansioituneille kilparatsastajille SRL:n hallitus voi myöntää mestariratsastajamerkin. 

Lajimerkit
Lajimerkit ovat ratsastuksen eri lajien omia "perusmerkkejä". Lajimerkkejä ovat maastoratsastus-, valjakko-, askellaji-,  ja lännenratsastusmerkki. Merkit eivät ole vaatimustasoltaan toisiinsa verrattavia.

 

Merkkisäännöt ja merkkien ilmoittaminen

Merkkisuoritussäännöt ja merkkilomakkeet
Viralliset Ratsastus- ja hevostaitomerkkisäännöt voit lukea ja halutessasi tulostaa sääntösivulta. Merkkisuorituksiin liittyviä lomakkeita löydät täältä.

Ratsastusmerkkisuoritusten ilmoittaminen ja merkkien tilaaminen
Ratsastus- ja lajimerkeille sekä kilpailusuorituksiin perustuville ratsastusmerkeille on omat ilmoituslomakkeensa. Lomakkeista on sekä sähköisesti täytettävät että tulostettavat versiot. Merkkitilausten toimitusaika on noin kaksi viikkoa. Tilaukseen lisätään postituskuluja 7 euroa/lähetys riippumatta merkkien määrästä. Tilaukset kannattaa siis hoitaa keskitetysti seuran tai tallin kautta, jolloin tulee huomattava säästö postikuluissa. Tilaukset toimitetaan SmartShip-lähetyksenä, jolloin tilaus maksetaan postista noudettaessa. Merkin hintaan kuuluu todistus. 

Hevostaitomerkkien ilmoittaminen ja merkit

Hevostaitomerkeistä, jotka suoritetaan pelkällä teoriakokeella, tulee automaattinen ilmoitus SRL:oon eikä niiden suorituksia tarvitse ilmoittaa erikseen. Niiden merkkien, joissa on (myös) käytännön koe, käytännön suoritustilaisuuden järjestäjä ilmoittaa suoritetut merkit SRL:oon. 

Kaikki hevostaitomerkit ovat digitaalisia merkkejä, ja löytyvät Kaviouralta kun merkkisuoritus on tehty hyväksytysti. Merkki ja todistus lähetetään myös sähköpostitse. Merkeissä, joissa on käytännön koe, merkintä suorituksestä tulee parin viikon sisällä siitä, kun suoritukset on ilmoitettu SRL:oon.

Hevostaitomerkeistä voi tilata muistoksi pienet ruusukkeet, joiden hinta on 5 € / kpl + toimitusmaksu 10 € / lähetys. Toivomme ruusukkeista kimppatilauksia. Tilaukset sähköpostilla sari.siltala@ratsastus.fi. Ilmoita, minkä merkkien ruusukkeita haluat tilata, kuinka monta sekä toimitusosoite. Toimitusaika noin kaksi viikkoa.

SRL:n jäsentallin/-seuran tekemä merkki-ilmoitus
- Merkkisuorituksen järjestäjä ilmoittaa suoritetut merkit Ratsastajainliittoon mahdollisimman pian suoritustilaisuuden jälkeen merkki-ilmoituslomakkeella. Lomakkeen kaikki kohdat täytetään.
- Järjestäjän täytyy varmistua osallistujien seurajäsenyydestä/GC-/GC+ -vakuutuksen olemassaolosta ennen kurssia tai tilaisuutta.
- Ilmoituslomakkeen liitteeksi ei tarvitse laittaa pöytäkirjoja.
- Merkit voi tilata merkki-ilmoituksen yhteydessä ja merkki-ilmoitukseen merkitään myös ne hyväksytysti merkkikokeen suorittaneet, jotka eivät lunasta merkkiä (ratsastusmerkit).
- Pronssi-, hopea- ja kultamerkkejä ei voi tilata ilman jo olemassa olevia, merkkiin oikeuttavia tuloksia.
- Merkit toimitetaan vasta suoritusten jälkeen, kun kaikkien jäsenyys on tarkistettu liitossa. 

Merkkisuorittajan itse tekemä merkki-ilmoitus
Suorittaja voi tehdä merkki-ilmoituksen suositetusta ratsastusmerkistä itsenäisesti toimittamalla Ratsastajainliittoon merkki-ilmoituslomakkeen joko postitse tai sähköpostin liitteenä. Lomakkeen kaikki kohdat täytetään. Merkki-ilmoituslomakkeessa tulee olla merkkisuorituksen tuomarin/tuomareiden allekirjoitus/allekirjoitukset tai vaihtoehtoisesti tuomarin allekirjoittamat pöytäkirjat kaikista osasuorituksista.

 

Merkkien hinnat

Ratsastusmerkkien hintoihin sisältyy diplomit.

  • Ratsastusmerkit 8 € / kpl
  • Lajimerkit 8 € / kpl
  • Kilpailusuorituksiin perustuvat ratsastusmerkit:
    Kultamerkki: 75 €
    Hopeamerkki: 67 €
    Pronssimerkki: 50 €
  • Hevostaitomerkkien ruusukkeet 5 € / kpl, todistukset tulostettavissa Kaviouralta

SRL:n jäsentallit ja -seurat saavat merkki- ja ruusuketilauksista alennusta, jos tilauksen loppusumma ylittää 100 euroa.

Alennukset:
Yli 100 €:n tilaus -10 %
Yli 200 €:n tilaus -15 %
Yli 300 €:n tilaus -20 %

Lisäksi Tähtiseurat ja Laatutallit saavat merkeistä alennusta -1 €/merkki sekä tilaukset ilman postikuluja. Alennus ei koske henkilön itselleen tilaamaa merkkiä, joka toimitetaan aina täyshintaisena postikuluineen.
 

Merkkisuoritusten rekisteröinti

SRL:on ilmoitetut merkkisuoritukset tallennetaan jäsenrekisteriin. Suoritusmerkintä tulee näkyviin Jäsenhuoneeseen seurajäsenen omiin tietoihin ja Green Card -harrastajilla seuraavan vuoden muovikorttiin. Muovikorttiin mahtuu korkeintaan 10 merkkisuoritusta. Merkkisuoritukset myös tilastoidaan.

Lisätietoja ja merkkitilaukset:
Suomen Ratsastajainliitto ry / Merkki-ilmoitus, Valimotie 10, 00380 HELSINKI

ratsastus@ratsastus.fi,
puh. 09 2294 510