Testaa taitosi - suorita merkkejä

Hevostaito- ja ratsastusmerkkejä suorittamalla pääset seuraamaan oman oppimisen kehittymistä ja testaamaan taitojasi.

Mitä ovat hevostaito- ja ratsastusmerkit?

Hevostaito- ja ratsastusmerkit ovat eri tasoisia tehtäväkokonaisuuksia, joita suorittamalla voit seurata omien tietojen ja taitojen karttumista ja tuoda omaa hevostaito-osaamistasi näkyväksi. Ratsastusmerkkejä voit suorittaa ratsastuksen eri lajeissa ja edetä tavoitteissa omaan tahtiisi. Ratsastusmerkit suoritetaan joko ratsastustuntien/-leirien tai ratsastuskilpailuiden yhteydessä. Hevostaitomerkkisuoritukset tehdään useimmiten hevoskerhoissa, hevostaitotapahtumissa tai ratsastusleireillä. Hevostaitomerkit suoritetaan useimmiten osissa, yksi osasuoritus kerrallaan.

Merkkisuorituksia järjestävät SRL:n jäsenseurat ja -tallit. Hevostaitomerkkisuorituksia voivat järjestää myös Suomen Hippoksen nuorisoravikerhot ja Suomen 4H-liiton jäsenyhdistykset. Merkkisuoritusmahdollisuuksia kannattaa tiedustella omalta tallilta tai seurasta.

Ratsastus- ja hoitomerkkejä voivat suorittaa SRL:n jäsenseurojen SRL-jäsenet sekä Green Card ja Green Card Plus -vakuutetut. Hevostaitomerkkejä voivat lisäksi suorittaa 4H-liiton jäsenyhdistysten jäsenet sekä Suomen Hippoksen nuorisoravikerholaiset yhdistysten järjestämissä tilaisuuksissa.

Suoritetut merkit ilmoitetaan Ratsastajainliittoon, jossa ne tallennetaan jäsenrekisteriin. Suoritusmerkintä tulee näkyviin seuraavan vuoden jäsenkorttiin. Ratsastusmerkkien osasuoritukset eivät vanhene, ja ne voidaan suorittaa eri paikkakunnilla eri järjestäjien valvonnassa. Ratsastajainliittoon merkkisuoritukset ilmoitetaan kuitenkin vasta sitten, kun kaikki osasuoritukset on tehty.

 

Merkkityypit

Hevostaitomerkit
Hevostaitomerkkejä on seitsemän eritasoista: mini-, perushoito-, hoito I -, hoito II -, lääkintä-, ruokinta-, ja maastakäsittelymerkki.

Ratsastusmerkit
Ratsastusmerkkejä on 11: perusmerkki, ratsastajamerkki erityisryhmille, C-merkki, aikuisratsastusmerkkiB-merkki, A-merkki ja taitomerkki. Lisäksi kilpailutulosten perusteella voi hakea pronssi-, hopea- ja kultamerkkejä. Erittäin ansioituneille kilparatsastajille SRL:n hallitus voi myöntää mestariratsastajamerkin. 

Lajimerkit
Lajimerkit ovat ratsastuksen eri lajien omia "perusmerkkejä". Lajimerkkejä ovat maastoratsastus-, valjakko-, askellaji-,  ja lännenratsastusmerkki. Merkit eivät ole vaatimustasoltaan toisiinsa verrattavia.

 

Merkkisäännöt ja merkkien ilmoittaminen

Merkkisuoritussäännöt ja merkkilomakkeet
Viralliset Ratsastus- ja hevostaitomerkkisäännöt voit lukea ja halutessasi tulostaa sääntösivulta. Merkkisuorituksiin liittyviä lomakkeita löydät täältä.

Merkkisuorituksien ilmoittaminen ja merkkien tilaaminen
Hevostaito-, ratsastus- ja lajimerkeille sekä kilpailusuorituksiin perustuville ratsastusmerkeille on omat ilmoituslomakkeensa. Lomakkeista on sekä sähköisesti täytettävät että tulostettavat versiot. Merkkitilausten toimitusaika on noin kaksi viikkoa. Tilaukseen lisätään postituskuluja 7 euroa/lähetys riippumatta merkkien määrästä. Tilaukset kannattaa siis hoitaa keskitetysti seuran tai tallin kautta, jolloin tulee huomattava säästö postikuluissa. Tilaukset toimitetaan SmartShip-lähetyksenä, jolloin tilaus maksetaan postista noudettaessa. Merkin hintaan kuuluu todistus. 

SRL:n jäsentallin/-seuran tekemä merkki-ilmoitus
- Merkkisuorituksen järjestäjä ilmoittaa suoritetut merkit Ratsastajainliittoon mahdollisimman pian suoritustilaisuuden jälkeen merkki-ilmoituslomakkeella. Lomakkeen kaikki kohdat täytetään.
- Järjestäjän täytyy varmistua osallistujien seurajäsenyydestä/GC-/GC+ -vakuutuksen olemassaolosta ennen kurssia tai tilaisuutta.
- Ilmoituslomakkeen liitteeksi ei tarvitse laittaa pöytäkirjoja.
- Merkit voi tilata merkki-ilmoituksen yhteydessä ja merkki-ilmoitukseen merkitään myös ne hyväksytysti merkkikokeen suorittaneet, jotka eivät lunasta merkkiä. 
- Pronssi-, hopea- ja kultamerkkejä ei voi tilata ilman jo olemassa olevia, merkkiin oikeuttavia tuloksia. 

Merkkisuorittajan itse tekemä merkki-ilmoitus
Suorittaja voi tehdä merkki-ilmoituksen itsenäisesti toimittamalla Ratsastajainliittoon merkki-ilmoituslomakkeen joko postitse tai sähköpostin liitteenä. Lomakkeen kaikki kohdat täytetään. Merkki-ilmoituslomakkeessa tulee olla merkkisuorituksen tuomarin/tuomareiden allekirjoitus/allekirjoitukset tai vaihtoehtoisesti tuomarin allekirjoittamat pöytäkirjat kaikista osasuorituksista.

 

Merkkien hinnat

Merkkien hintoihin sisältyy diplomit.

  • Hevostaitomerkit 5 e/kpl
  • Ratsastusmerkit 8 e/kpl
  • Lajimerkit 8 e/kpl
  • Kilpailusuorituksiin perustuvat ratsastusmerkit:
    Kultamerkki: 75 e
    Hopeamerkki: 67 e
    Pronssimerkki: 50 e

SRL:n jäsentallit ja -seurat saavat merkkitilauksista alennusta, jos tilauksen loppusumma ylittää 100 euroa.

Alennukset:
Yli 100 €:n tilaus -10 %
Yli 200 €:n tilaus -15 %
Yli 300 €:n tilaus -20 %

Lisäksi Tähtiseurat ja Laatutallit saavat merkeistä alennusta -1 €/merkki sekä tilaukset ilman postikuluja. Alennus ei koske henkilön itselleen tilaamaa merkkiä, joka toimitetaan aina täyshintaisena postikuluineen.
 

Merkkisuoritusten rekisteröinti

SRL:on ilmoitetut merkkisuoritukset tallennetaan jäsenrekisteriin. Suoritusmerkintä tulee näkyviin seuraavan vuoden jäsenkorttiin. Jäsenkorttiin mahtuu korkeintaan 10 merkkisuoritusta. Merkkisuoritukset myös tilastoidaan.

Lisätietoja ja merkkitilaukset:
Suomen Ratsastajainliitto ry / Merkki-ilmoitus, Valimotie 10, 00380 HELSINKI

ratsastus@ratsastus.fi,
puh. 09 2294 510