Vikellys

Voimistelua laukkaavan hevosen selässä

Vikellys on voimistelua laukkaavan hevosen selässä. Laji yhdistää voimistelun elementtejä yhteistyöhön hevosen kanssa. Vikellys on sekä vaativaa kilpaurheilua että rakas harrastus monen ikäisille.

Vikellysharjoitukset

Vikellyksessä juoksuttaja ohjaa ympyrällä liikkuvaa hevosta. Ympyrän keskellä seisova juoksuttaja säätelee hevosen liikkeitä liinan, juoksutuspiiskan ja ääniapujen avulla.

Harjoituksissa vikelletään tyypillisesti hevosella käynnissä, ravissa ja laukassa molempiin suuntiin. Lisäksi harjoitellaan vikellyspukilla, joka on esimerkiksi puusta tai tynnyreistä rakennettu harjoitushevonen.

Vikellyksessä hevonen on varustettu erityisellä vikellysvyöllä ja suojaavilla sekä pehmustavilla patjoilla. Vikeltäjällä on jalassa pehmeät vikellystossut ja yllään joustavat vaatteet.

Vikellyskilpailut

Vikellyksessä kilpaillaan käynnissä ja laukassa yksin, pareittain ja joukkueina. Joukkeen vapaaohelmassa enintään kolme vikeltäjää voi olla kerralla hevosen selässä. Kaikissa vikellyskilpailujen luokissa esitetään musiikin kera vapaaohjelma, jonka on tarkoitus ilmentää vikeltäjän monipuolisia taitoja. Vapaaohjelman arvioinnissa huomioidaan suorituksen puhtaus, liikkeiden vaikeustaso ja ohjelman sommittelu. Lisäksi monissa luokissa esitetään perusliikkeet, jotka on suunniteltu mittaamaan erilaisia vikeltäjän taitoja, kuten kykyä myödätä hevosen liikettä. Myös hevosen suoritus arvostellaan.

Vikellyksen historia

Vikellystä harrastettiin jo antiikin aikana sirkuksissa. Rohkeimmat kokeilivat siihen aikaan vikellystä jopa härillä. Vikellys oli myös ratsuväessä käytetty koulutusmuoto, jonka avulla kehitettiin ratsastajan tasapainoa ja kykyä seurata hevosen liikkeitä. 1980-luvulla lajista tuli lasten ja nuorten urheilulaji Suomessa.

Haluatko aloittaa vikellyksen?

Katso sinua lähinnä olevat harrastuspaikat (linkki Harrastuspaikat-sivulle). Jos lähelläsi ei ole vikellysryhmää, ehkä voit perustaa sellaisen. Vikellyskomitea vuokraa vikellysvarusteita edullisesti ja voi auttaa löytämään alueeltasi valmentajan, joka voi auttaa alkuun. Kysy lisää vikellyskomitean jäseniltä.

Vikellyksen varustepaketti

Vikellyksen varustepakettia voi kysyä vuokralle, Ilona Palin, ilona.k.palin@gmail.com