Matkaratsastus

Nopeutta ja kestävyyttä luonnon keskellä

Matkaratsastus (engl. endurance riding tai distance riding) on kilpailumuoto, jossa mitataan hevosen nopeutta ja kestävyyttä pitkillä matkoilla. Laji pohjautuu Puolan ja Venäjän armeijan ratsuväki- ja jalostusohjelmaan. Nykymuotoisena matkaratsastusta on Suomessa harrastettu vuodesta 1987.

Suomessa järjestetään seura- ja aluekilpailuissa ihanneaikaratsastusluokkia (alle 80 km) joiden keskinopeudet on erikseen määritelty välille 8-16 km/h. Kansallisissa kilpailuissa nopeuskilpailuja järjestetään yli 80 kilometrin matkoilla. Näissä luokissa ratsukon vähimmäisnopeuden tulee olla 10 km/h.

Matkaratsastuksessa edellytetään sekä hevoselta että ratsastajalta hyvää, huolella rakennettua kuntoa. Ratsukot saavat kilpailuoikeuden pitkille matkoille vasta suoriuduttuaan hyväksytyin tuloksin lyhyemmistä kilpailuista. Tärkeä osa matkaratsastusta on myös huolto matkan varrella: kullakin ratsukolla on oma autolla liikkuva huoltojoukkonsa, joka huolehtii muun muassa ratsukon juottamisesta, syöttämisestä ja viilentämisestä matkan varrella. Erityisesti kesäkuumalla - ja pitkillä matkoilla aina - huollon rooli on ratkaisevan tärkeä.

Linkkejä