Hevonen ja hevostaidot

Tärkeä osa ratsastusharrastusta on hevosen hyvän hoidon osaaminen teoriassa ja käytännössä. Hevosen hyvinvointi on ydinasia kaikessa hevosurheilussa ja -harrastuksessa.

Hevosen käyttäytymistä ohjaavat vaistot ja aistit. Hevonen on pako- ja laumaeläin, joka reagoi ympäristöönsä näiden vaistojen pohjilta. Lauma tuo hevoselle turvaa.

Tärkeä osa ratsastusta on hevostaitojen opettelu. Hevostaidoiksi kutsutaan hevosen hyvän hoidon osaamista teoriassa ja käytännössä. Näistä taidoista on paljon hyötyä myös ratsastuksen opettelussa. Ratsastuksessa ihmisen ja hevosen välinen hyvä suhde näkyy onnistuneina suorituksina sekä ratsukon hyvänä yhteistyönä.

Hevostaitoja opetellaan alkeiskursseilla, hevoskerhoissa sekä erilaisten kurssien ja koulutusten muodossa. Omaa kehittymistään voi mitata myös hevostaitomerkkien avulla.

Teoriatiedon ja käytännön harjoittelemisen lisäksi hevosten käyttäytymisestä voi oppia paljon myös seuraamalla hevosten käyttäytymistä hevoslaumassa, vaikkapa laitumella tai tarhassa. Hyödyllistä tietoa saa myös seuraamalla kokeneiden harrastajien ja ammattilaisten toimintaa. Ratsastustuntien ja valmennusten seuraamisesta on hyötyä niin omaan ratsastukseen kuin hevosten käyttäytymisen ymmärtämiseen.

Hevosen hyvinvoinnin puolesta

Alan järjestöt ovat perustaneet yhteistyössä hevoseni.fi-sivuston, jolle on koottu tärkeää tietoa laaja-alaisesti hevosenpitoon liittyen. Sivuilta löytyvät linkitykset myös tarkempiin tiedonlähteisiin, kuten lainsäädäntöön ja asetuksiin.

Sivustolla kerrotaan mm. hevosen ostamisesta, vastuullisesta omistamisesta ja hevosesta luopumisesta. Mukana on myös hoito ja käsittely, madotus, lääkintä, rokotukset ja hammashuolto sekä kavioiden hoito ja kengitys. Neuvoja löytyy myös kuljetukseen, varusteisiin ja ruokintaan. Hevosten sairaudet ja tarttuvien tautien ehkäisy ovat myös mukana. Oma tärkeä osuutensa on talli ympäristöineen ja olosuhteisiin liittyvät määräykset sekä hevosten kasvatus ja jalostus. Myös alan koulutus ja tutkimus saavat omat osuutensa.

Linkki sivuille