Nouse ratsaille

Ratsastus on luonnonläheinen, tasa-arvoinen ja monipuolinen liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ratsastusta voi harrastaa ympäri vuoden maaseudulla ja kaupungissa sekä ulkona luonnossa että ratsastushallin (maneesi) suojassa. Hevosen kanssa voi harrastaa myös nousematta sen selkään. Ratsastusyhteisössä hevosen kanssa tehdään monipuolisesti yhdessä asioita.

Tervetuloa ratsastamaan!

Hevoset ovat ihania. Siihen kiteytyy, miksi 150.000 suomalaista ratsastaa. Ratsastus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Hevosen kanssa voit liikkua harrastamisen ja kuntoilun ilosta tai huippu-urheilla olympialaiset mielessä. Hevosen kanssa toimiminen virkistää ja rentouttaa, vaikkei satulaan aina nousisikaan. Tallilla vietetty aika antaa voimia myös muuhun elämään.

Ratsastus on vaativa taitolaji, jossa riittää aina uutta oivallettavaa. Ratsastus antaa läheisyyttä, opettaa vastuuntuntoa ja luo tasa-arvoa. Hevonen rakentaa ihmisen yhteyttä luontoon, antaa ihania muistoja ja elämän mittaisia ystävyyssuhteita. Hevosten kanssa toiminnalliset mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Ratsastuksen ohella niiden kanssa voi vikeltää, harrastaa agilityä, ajaa kärryillä, käsitellä maasta, hoitaa ja harjata tai vain istua rauhassa katsomassa hevosten puuhia. 


Harrastuksen aloittaminen

Ratsastukseen pääsee tutustumaan esimerkiksi talutusratsastuksessa. Varsinainen ratsastuksen opettelu aloitetaan yleensä alkeiskurssilla. Alkeiskurssin kesto on noin 10-20 tuntia, ja se käydään usein läpi ratsastamalla yhden tunnin viikossa. Alkeiskurssit alkavat tyypillisesti loppukesällä ja alkuvuodesta. Loma-aikoina on tarjolla myös alkeisleirejä. Usealla tallilla on mahdollista kokeilla ratsastusta myös yksittäisellä tunnilla.

Alkeiskurssilla opetellaan ratsastuksen perusasioita kuten istuntaa, kääntämistä, pysähdyksiä ja eri askellajeissa ratsastamista. Alkeiskurssin jälkeen edetään jatkokursseille. Taitojen kasvaessa siirrytään opettelemaan erilaisia kouluratsastusliikkeitä sekä este- ja maastoratsastusta. Kehittymisessä suuri osuus on omilla tuntemuksilla: oppiminen tapahtuu vain rentouden ja itsevarmuuden kautta. Joku laukkaa alkeiskurssin lopuksi, toista se saattaa pelottaa vielä parin vuoden ratsastuksen jälkeenkin. Hyvä ratsastus ei ole sama asia kuin vaikeiden asioiden tekeminen. Taitolaji opitaan toistojen kautta.

Alkeiskursseja voit etsiä esimerkiksi Hopotista.


Ratsastusseuran jäsenyys

Kun harrastus kokeilujen tai alkeiskurssin jälkeen jatkuu, on tullut aika liittyä ratsastusseuran jäseneksi. SRL:n jäsentalleilla ja ratsastuskouluissa ratsastavien tulee olla ratsastusseuran jäseniä. Kannattaa tutustua paikallisen ratsastusseuran toimintaan. Seurat järjestävät erilaista toimintaa, kuten hevoskerhoja, luentoja, tapahtumia ja retkiä, minkä lisäksi seuran jäsenet saavat Ratsastajainliiton jäsenedut, joista tärkeimmät mm. urheiluvakuutus ja Hippos-lehti. Lisätietoja SRL:n jäseneduista ja jäsenyydestä.


Takaisin ratsaille!

Ratsastus on läpi elämän kulkeva harrastus, jonka pariin on mahdollista palata aina uudestaan ja uudestaan, elämä eteen heittävien taukojen jälkeen. Se on monimuotoinen harrastus - haluatko haastaa itseäsi kilpailuissa, nauttia luonnosta hevosen keinahtelevan askelluksen tahtiin tai tutustua uusiin maihin ja ihmisiin satulasta käsin? Jos et halua nousta hevosen selkään, tutustu monipuoliseen valjakkoajoon tai uppoudu hevosten hoitamisen maailmaan vaikka ponien kanssa. Miten vain haluat harrastaa, toivotamme sinut tervetulleeksi takaisin hevosten pariin!

Oletko itse tai onko sinulla sukulainen, ystävä tai tuttava, joka ratsasti nuorempana, mutta muut kiireet ovat painaneet rakkaan harrastuksen unholaan? Ratsastajainliitto haastaa sinut mukaan nostamaan näitä entisiä ratsastajia takaisin satulaan! Näytä video, pyydä kaveria mukaan tallille kanssasi ja rohkaise kokeilemaan ratsastusta uudelleen näiden vuosien jälkeen. Muistutetaan yhdessä lajimme suurimmasta vetovoimatekijästä: hevosesta!