Antidoping

Suomen Ratsastajainliiton antidopingohjelma

Suomen Ratsastajainliiton antidopingohjelma on tarkoitettu urheilijoille, valmentajille, vapaaehtoistoiminnassa mukana oleville ja liiton toimihenkilöille edistämään puhtaan urheilun sanomaa ja ohjaamaan toimimaan antidopingohjelman ja SRL:n arvojen mukaisesti.

Suomen Ratsastajainliiton antidopingohjelma

 

Dopingmääräykset ja lääkintäohjeet

Ratsastajat

Suomen Ratsastajainliitto noudattaa Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n (ex Suomen Antidopingtoimikunnan) sekä kansainvälisen antidopingjärjestön (WADAn) sääntöjä ja ohjeita ratsastajien dopingmääräysten ja ohjeiden osalta valvonnan ja kurinpitomenettelyn osalta. Testaustoimintaa suoritetaan WADA:n, SUEK:n, Suomen Olympiakomitean ja Suomen Ratsastajainliiton toimesta. Testausta voidaan suorittaa sekä kilpailukaudella että harjoituskaudella. Kansallisissa ratsastuskilpailuissa teetetään tarvittaessa alkoholipuhallustestejä.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry neuvoo urheilijoita kiellettyjä ja sallittuja lääkeaineita koskevissa kysymyksissä. Heiltä voi tilata kirjasen "Kielletyt ja sallitut lääkeaineet urheilussa". Päivitetty kiellettyjen lääkeaineiden luettelo on osoitteessa www.suek.fi . SRL toimittaa luettelot maajoukkueratsastajilleen. Antidopingtoimikunnan yhteystiedot www.suek.fi

Kamu-lääkeainehaku: https://kamu.suek.fi/#!/

Hevoset

Suomen Ratsastajainliitto noudattaa kaikissa Suomessa järjestettävissä kilpailuissa eläinsuojelulain ja Suomen Ratsastajainliiton sääntöjä, asetuksia, määräyksiä ja ohjeita, jotka on synkronisoitu pääosin yhteen Kansainvälisen Ratsastajainliiton, FEIn, sääntöjen kanssa. FEIn sääntöjä noudatetaan kaikissa kansainvälisissä kilpailuissa myös Suomessa. Hevosten kiellettyjen aineiden lista on Suomessa sama kuin FEIn kiellettyjen aineiden lista (www.feicleansport.orghttps://inside.fei.org/fei/cleansport/horses), mutta poikkeuksena meillä kiellettyjen aineiden listaan lisätään myös antibioottien käyttö.

Hevosia testataan vuosittain säännöllisesti kansainvälisissä ja kotimaisissa kilpauiluissa. Vastuuhenkilö on hevosen ratsastaja / valjakkoajaja ja alle 15-vuotiaan ratsastajan / valjakkoajajan kohdalla hänen holhoojansa. Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta (EKADT) on asiantuntijaelin, joka käsittelee ilmitulleet tapaukset ja antaa niistä lausunnon.

Hevosten lääkintäohje (KS I Yleinen osa)

Erityishuomio!
Luontaistuotteissa ja -rehuissa voi esiintyä kiellettyjä aineita (valeriaanayrtti). Ratsastajia kehotetaan kiinnittämään erityistä huomioita luontaistuotevalmisteiden tuoteselosteeseen varmistaakseen, ettei kyseinen tuote sisällä kiellettyjä aineita. Kaikki tarjolla olevat tuotteet eivät sisällä yksityiskohtaista tuoteselostetta (mm. maininta: sisältää yrttejä - ei takaa, että tuote ei sisällä kiellettyjä aineita). Luontaistuotteista saatuja kiellettyjä aineita ei katsota lieventävänä asiana verrattuna synteettisiin tuotteisiin.

Kansainvälisissä kilpailuissa noudatetaan FEI:n sääntöjä ja määräyksiä, jotka löytyvät www.fei.org. Kansallisia ja muuta SRL:n alaista toimintaa koskevat ohjeet ja määräykset löytyvät kilpailusääntöjen yleisestä osasta.

FEI:n Clean Sport -sivut sisältävät hyödyllistä tietoa dopingin vastaisesta työstä ja määräyksistä urheilijoille, eläinlääkäreille, kisajärjestäjille ja toimihenkilöille. Mm. lista kielletyistä aineista ja lääkeaineiden poistumisajoista.
www.feicleansport.org
 

ANTIDOPINGMÄÄRÄYKSET
Antidopingsäännöstö ja Hevosten Kielletyn Lääkinnän säännöstö 2024