Lännenratsastus

Saumatonta yhteistyötä

Lännenratsastuksen kilpailu- ja valmennuskalenteri 2022

Lännenratsastus ei ole villihevosrodeota tai lännenelokuvien rajua menoa, vauhtia ja vaaratilanteita. Se on karjapaimenten työhön perustuva käytännöllisyyteen ja vaivattomuuteen tähtäävä ratsastuslaji, jonka hienouksien hallinta vie ihmisiän.

Koko maailmassa kovaa vauhtia suosiotaan kasvattava lännenratsastus (western riding) on kehittynyt nykyiseen muotoonsa karjapaimenten käytännön työn pohjalta. Tästä johtuen lajissa korostuvat kestävyys, mukavuus, keveys ja ratsukon välinen tasavertainen yhteistyö. Lännenratsu on työkaveri, jonka tehtävä on reagoida kevyesti ratsastajan pyyntöihin ja tehdä oma-aloitteisesti oma osansa työstä ilman jatkuvaa kontrollointia – niin rancheilla kuin kilparadoillakin.

Lännenratsastusta voi harrastaa minkä rotuisella hevosella tahansa. Vaikka kilparadoilla ovat eniten esillä lajiin erityisesti kasvatettavat American Quarter- ja Painthevoset, lännenratsastuksen kilpailulajien kirjo takaa sen, että jokaiselle hevoselle ja ratsastajalle löytyy sopiva laji.

Lännenratsastuksessa kilpaillaan noin kahdessakymmenessä hyvin erilaisessa lajissa. Lajit vaihtelevat hevosten esittämisestä ja rakennearvosteluista aina hevosmiestaito- ja karjankäsittelyluokkiin. Euroopassa eläinsuojelulaki kieltää joihinkin lajeihin liittyvän elävien vasikoiden lassoamisen, mutta karjanerotteluluokissa (cutting) elävää karjaa käytetään, koska eläimet eivät näissä luokissa ole vaarassa vahingoittua.

Lännenratsastus on ollut Suomen Ratsastajainliiton (SRL) hyväksymä virallinen laji vuodesta 1994. Suomessa käytettävät kilpailusäännöt on soveltaen käännetty American Quarterhevosyhdistyksen (AQHA), kansainvälisen reining-yhdistyksen, National Reining Horse Associationin (NRHA) ja FEI:n säännöistä. AQHA:n sääntöjä käytetään lännenratsastuskilpailuissa koko maailmassa.

Kilpaileminen

Suomessa järjestetään parikymmentä eritasoista lännenratsastuskilpailua vuosittain. Kilpailuissa on erikseen mm. nuorille hevosille tarkoitettuja koulutusluokkia, nuorten ratsastajien youth-luokkia sekä lajin parhaiden taitajien open-luokkia. SRL:n kilpailujärjestelmän alimmalla portaalla ovat seurakilpailut, joista voi edetä aluetason ja kansallisten kilpailujen kautta aina kansainvälisiin kilpailuihin asti.

Suomen mestaruuksista lajin kuninkuuslajissa, reiningissä, on kilpailtu vuodesta 2007 alkaen. Tämä laji on vuodesta 2000 alkaen ollut myös FEI:n alainen lännenratsastuslaji.

Suomessa kilpaillaan vuosittain lisäksi lajimestaruuksista western pleasuressa, western horsemanshipissa, trailissa ja western ridingissa. Näiden neljän lajimestaruusluokan yhteistuloksen perusteella jaetaan all around -lajien Suomen mestaruus. Vuonna 2009 Suomessa järjestettiin ensimmäinen kansainvälinen reiningin CRI-kilpailu.