Lännenratsastus

Saumatonta yhteistyötä

Lännenratsastus on karjapaimenten työhön perustuva käytännöllisyyteen ja vaivattomuuteen tähtäävä ratsastuslaji, jonka hienouksien hallinta vie ihmisiän.

Lännenratsastusta voi harrastaa minkä rotuisella hevosella tahansa. Vaikka kilparadoilla ovat eniten esillä lajiin erityisesti kasvatettavat American Quarter- ja Painthevoset, lännenratsastuksen kilpailulajien kirjo takaa sen, että jokaiselle hevoselle ja ratsastajalle löytyy sopiva laji.

Lännenratsastuksessa kilpaillaan noin kahdessakymmenessä hyvin erilaisessa lajissa. Lajit vaihtelevat hevosten esittämisestä ja rakennearvosteluista aina hevosmiestaito- ja karjankäsittelyluokkiin. Euroopassa eläinsuojelulaki kieltää joihinkin lajeihin liittyvän elävien vasikoiden lassoamisen, mutta karjanerotteluluokissa (cutting) elävää karjaa käytetään, koska eläimet eivät näissä luokissa ole vaarassa vahingoittua.

Lännenratsastus on ollut Suomen Ratsastajainliiton (SRL) hyväksymä virallinen laji vuodesta 1994. Suomessa käytettävät kilpailusäännöt on soveltaen käännetty American Quarterhevosyhdistyksen (AQHA), kansainvälisen reining-yhdistyksen, National Reining Horse Associationin (NRHA) ja FEI:n säännöistä. AQHA:n sääntöjä käytetään lännenratsastuskilpailuissa koko maailmassa.
 

Kilpaileminen

Suomessa järjestetään parikymmentä eritasoista lännenratsastuskilpailua vuosittain. Kilpailuissa on erikseen mm. nuorille hevosille tarkoitettuja koulutusluokkia, nuorten ratsastajien youth-luokkia sekä lajin parhaiden taitajien open-luokkia. SRL:n kilpailujärjestelmän alimmalla portaalla ovat seurakilpailut, joista voi edetä aluetason ja kansallisten kilpailujen kautta aina ulkomaisiin kilpailuihin asti.

Suomen mestaruuksista on kilpailtu reiningissä vuodesta 2007 alkaen. Reining oli vuosina 2000–2021 FEI:n alainen lännenratsastuslaji. Trailissa on kilpailtu Suomen mestaruuksista vuodesta 2015 alkaen. 

Suomessa kilpaillaan vuosittain lisäksi lajimestaruuksista ranch ridingissa, western pleasuressa, western horsemanshipissa, ja western ridingissa.
 

Lännenratsastuksen kilpailu- ja valmennuskalenteri

Ohje lännenratsastuksen kilpailunmeron hakemiseen