Hevosen hiekan syönti ja hiekkaähky
17.2.2022
Suomessa hiekkaähkyt ja hiekan kerääntyminen ovat varsin yleinen ongelma. Jokainen tietää varmaan hevosen, joka on kärsinyt hiekkaongelmista.
Kirjoittaja Ratsastajainliiton yhteistyökumppani Paulus & Co:n eläinlääkäri Heidi Kellokoski-Kiiskinen
Hevosen syömä hiekka kertyy hevosen suolistoon, tarkemmin ottaen paksusuolen pohjalle aiheuttaen erilaisia oireita. Tyypillisiä hiekan kerääntymisen oireita ovat ripuli, ähkyily (eli mahakivut), kylkien kosketusarkuus ja suorituskykyongelmat. Osa hevosista voi olla täysin oireettomia. Varmin tapa tutkia mahdollinen hiekan kertyminen on
röntgenkuvaus. Toimenpide on sinänsä yksinkertainen, mutta vaatii hieman tehoja röntgenlaitteesta. Hiekan poistamiseen parhaiten toimiva hoito on magnesiumsulfaatti ja psyllium. Muilla siemenillä (esim. Chia, pellava) ei ole tutkimusten mukaan vastaavaa tehoa. Hyvä käytäntö on kontrolloida röntgenkuvauksella hiekan poistuminen hoidon jälkeen. Suomenhevonen ja issikat sekä ponit ovat erityisen alttiita hiekkakertymille, mutta toki muissakin roduissa sitä esiintyy. Liekö suomenhevosen ahneus ja tarkkaakin tarkempi syöminen vaikuttanut tähän?
Mitä tehdä hiekkaähkylle?
Mielelläni näkisin, että etenkin suomenhevoset kuvattaisiin rutiininomaisesti hiekan varalta syksyisin tai alkutalvesta, jotta ongelmaan päästään puuttumaan heti. Hiekan syönnin estäminen on olennaista, mutta joskus lähes mahdotonta. On selvää, että heinää ei kannata heittää hiekkapohjaiseen tarhaan maasta syötäväksi, mutta joskus hevosilta löytyy hiekkaa suolesta, vaikka olosuhteet ovat optimaaliset. Tällöin kannattaa harkita kuonokoppaa. Joskus hevonen saattaa ruveta nuolemaan maata, erityisesti jotain tiettyä kohtaa. Silloin kannattaa kokeilla täysipainoista vitamiini-ja mineraalilisää.
Moni antaa hevoselleen psyllium-kuurin varmuuden vuoksi, mutta kannattaa pitää mielessä pari asiaa. Ensinnäkin psylliumin kotihoito ei välttämättä poista hiekkaa. Toiseksi annosteluohjeet purkin kyljessä ovat usein riittämättömät hiekan poistoon. Toisin sanoen ei kannatta tuudittautua turvallisuuden tunteeseen etenkin, jos hevonen oireilee epämääräisesti. Eli mars röntgenkuviin!
Paulus – hevosesi hyväksi
Paulus-sovelluksen avulla pidät huolta, että hevosesi lääke-ja hoitotiedot ovat ajantasalla.
Hevosen hiekan syönti ja hiekkaähky
Ajankohtaista
- 4.12.2024Tulilahja-kummihevonen tekee hyvää
- 3.12.2024Ratsastuksessa tapahtuu viikolla 49
- 27.11.2024Ratsastuksessa tapahtuu viikolla 48
- 27.11.2024Haluatko lisätä tai päivittää osaamistasi liikunnan vaikutuksista kestävään kehitykseen?
- 25.11.2024Muistilista SRL:n jäsenseuran jäsenelle vuoden vaihteeseen
- 22.11.2024OK:n seuratoiminnan kehittämistuen hakuaikaa on 2.12. klo 16.15 asti
- 22.11.2024Ratsastajainliiton syyskokouksen materiaaleja esittelevä Teams-tilaisuus 23.11. klo 18.00
- 19.11.2024Ratsastuksessa tapahtuu viikolla 47
- 15.11.2024Wallaton tarjoaa terveyspalveluja seurojen SRL-jäsenille 15 % alennuksella!
- 15.11.2024Seuran SRL-jäsen, olethan jo käynyt Jäsenhuoneessa?