Hevosen hiekan syönti ja hiekkaähky

17.2.2022

Kuva Heidi Lammi.

Suomessa hiekkaähkyt ja hiekan kerääntyminen ovat varsin yleinen ongelma. Jokainen tietää varmaan hevosen, joka on kärsinyt hiekkaongelmista.

Kirjoittaja Ratsastajainliiton yhteistyökumppani Paulus & Co:n eläinlääkäri Heidi Kellokoski-Kiiskinen

Hevosen syömä hiekka kertyy hevosen suolistoon, tarkemmin ottaen paksusuolen pohjalle aiheuttaen erilaisia oireita. Tyypillisiä hiekan kerääntymisen oireita ovat ripuli, ähkyily (eli mahakivut), kylkien kosketusarkuus ja suorituskykyongelmat. Osa hevosista voi olla täysin oireettomiaVarmin tapa tutkia mahdollinen hiekan kertyminen on
röntgenkuvaus. Toimenpide on sinänsä yksinkertainen, mutta vaatii hieman tehoja röntgenlaitteesta. Hiekan poistamiseen parhaiten toimiva hoito on magnesiumsulfaatti ja psyllium. Muilla siemenillä (esim. Chia, pellava) ei ole tutkimusten mukaan vastaavaa tehoa. Hyvä käytäntö on kontrolloida röntgenkuvauksella hiekan poistuminen hoidon jälkeen. Suomenhevonen ja issikat sekä ponit ovat erityisen alttiita hiekkakertymille, mutta toki muissakin roduissa sitä esiintyy. Liekö suomenhevosen ahneus ja tarkkaakin tarkempi syöminen vaikuttanut tähän?

Mitä tehdä hiekkaähkylle?

Mielelläni näkisin, että etenkin suomenhevoset kuvattaisiin rutiininomaisesti hiekan varalta syksyisin tai alkutalvesta, jotta ongelmaan päästään puuttumaan heti. Hiekan syönnin estäminen on olennaista, mutta joskus lähes mahdotonta. On selvää, että heinää ei kannata heittää hiekkapohjaiseen tarhaan maasta syötäväksi, mutta joskus hevosilta löytyy hiekkaa suolesta, vaikka olosuhteet ovat optimaaliset. Tällöin kannattaa harkita kuonokoppaa. Joskus hevonen saattaa ruveta nuolemaan maata, erityisesti jotain tiettyä kohtaa. Silloin kannattaa kokeilla täysipainoista vitamiini-ja mineraalilisää.

Moni antaa hevoselleen psyllium-kuurin varmuuden vuoksi, mutta kannattaa pitää mielessä pari asiaa. Ensinnäkin psylliumin kotihoito ei välttämättä poista hiekkaa. Toiseksi annosteluohjeet purkin kyljessä ovat usein riittämättömät hiekan poistoon. Toisin sanoen ei kannatta tuudittautua turvallisuuden tunteeseen etenkin, jos hevonen oireilee epämääräisesti. Eli mars röntgenkuviin!

 

Paulus – hevosesi hyväksi

Paulus-sovelluksen avulla pidät huolta, että hevosesi lääke-ja hoitotiedot ovat ajantasalla.

Hevosen hiekan syönti ja hiekkaähky