Katse hevosen hyvinvointiin -seminaaripäivä herätti kiinnostusta ja keskustelua

16.9.2022

Perjantaina 16.9. järjestettiin Vermossa ja verkossa maksuton seminaaripäivä, joka tarjosi laajan kattauksen puheenvuoroja hevosen hyvinvoinnista.

Paikan päälle ja verkkoon oli ilmoittautunut yli 400 kiinnostunutta keskustelijaa. "Päivän puheenvuorot ja keskustelut vahvistivat käsitystäni, että hevosen hyvinvointiin ja kouluttamiseen liittyvä tieto on alati kehittyvää, kuten kaikki muukin tieto. SRL:n ja kaikkien yhteisömme jäsenten pitää pystyä tarkastelemaan ja kehittämään toimintatapojaan niin, että hevosen hyvinvointi on etusijalla. Kaiken toiminnan tulee olla hevosen hyvinvoinnin näkökulmasta suotuisaa”, pohti päivän päätteeksi SRL:n tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen.

Päivän aikana kuultiin hevosalan puheenvuorojen lisäksi ansiokkaita näkemyksiä muilta eläinaloilta. Nautatilallinen Saara Marttila kertoi eläinten Welfare Quality -arvioinnin käytännön hyödyistä tilanpidossa. Paljon keskustelua herätti myös virkakoirakouluttaja Juha Pasasen suorapuheinen esitys virkakoirakoulutuksen muutoksista. Kansainvälistä näkökulmaa päivään toivat eläinlääkäri, Euroopan Raviliiton UET:n puheejohtaja Marjaana Alaviuhkola Ruotsista kertoen hevosalan sosiaalisesta lisenssistä pohjoismaisen raviurheilun näkökulmasta, sekä PhD Janet Jones Yhdysvalloista englanninkielisellä luennolla Equine Planning and Forethought: Yes or No?

Päivän päätteeksi pidetyssä paneelikeskustelussa pohdittiin aktiivisesti seminaaripäivän aikana kuultuja ajatuksia. SRL:n hallituksen jäsen Salla Varenti painotti puheenvuorossaan jatkuvaa työtä lajin hyväksyttävyyden eteen. "Sosiaalisen lisenssin uudet ulottuvuudet olivat erityisen kiinnostava kokonaisuus. Hevonen on työkaveri, jonka hyvä suoritus ei ole yksinään riittävä todiste sen hyvinvoinnista ja käytön oikeutuksesta."

Seminaaripäivä toimi samalla lähtölaukauksena laajemmalle Mittarit hevosen hyvinvoinnin arviointiin -hankkeelle, johon SRL osallistuu hankekumppanina. Lisätietoja hankkeesta sekä koko seminaaripäivän tallenne tulee saataville hankkeen kotisivuille osoitteeseen hevostenhyvinvointi.fi. Hankkeesta saatavia tuloksia ja mittareita hyödynnetään myös SRL:n strategiatyössä.