Liettuassa kilpailevilla hevosilla positiivisia EHV-1-näytteitä

12.5.2021

Kaksi estehevosta on antanut Liettuan Horsemarket Equestrian Spring Tour -kilpailun rutiinitarkastuksessa positiivisen EHV-1-näytteen eli hevosten herpesvirusnäytteen. Molemmat hevoset ovat oireettomia ja ne on siirretty karanteenitalliin. Toinen hevosista on Hattel-tallin ratsuttaja Susanna Granrothin kisahevonen.

”Odotamme tässä juuri FEI:n eläinlääkäriä paikalle. Olen ollut aktiivisesti yhteydessä omiin eläinlääkäreihini, joilta olen kuullut, että viruksen kantajahevosilla virus voi aktivoitua esimerkiksi matkustaessa ilman, että se saa oireita. Siitä ei ole tarkkaa tietoa, voiko tällainen hevonen tartuttaa muita”, Hattel Horsen Sanna Backlund kertoo Liettuasta kilpailupaikalta.

Liettuassa järjestetään moniviikkoinen kansainvälinen kilpailutapahtuma, johon osallistuu yhdeksän suomaisratsastajaa yli kahdellakymmenellä hevosella. Yksikään kilpailupaikan hevosista ei ole oirehtinut. Liettuassa on alkamassa juuri rutiininomainen kilpailuja edeltävä eläinlääkäritarkastus, jossa varmistetaan hevosten kilpailukelpoisuus.

”Se, että hevoset ovat terveitä ja turvassa, on kaikista tärkeintä. Jäämme odottamaan, miten FEIn asiantuntijat ohjeistavat.”

Espanja Valenciasta keväällä levinnyt herpesvirusepidemia aiheutti kuukauden kilpailutauon lukuisissa Euroopan maissa. Rajoituksia on vähitellen purettu FEIn tarkkojen ohjeistusten mukaan. Myös Ratsastajainliitto ja Suomen Hippos ovat purkaneet suosituksiaan, ja nyt myös ulkomailta tulevien hevosten kilpaileminen on mahdollista ilman karanteenia. Ratsastajainliiton hallitus kertoo seuraavansa tarkasti Liettuan tilannetta ja reagoivansa siihen tarvittaessa.