Päivitys Ukrainan tilanteesta – vahva tuki ukrainalaiselle hevosyhteisölle

31.3.2022

EEF:n, Ukrainan ratsastajainliiton (UEF), UEF:n hyväntekeväisyyssäätiön ja Kansainvälisen ratsastajainliiton (FEI) isännöimässä webinaarissa annettiin keskiviikkona vahva tuki Ukrainan hevosyhteisölle. Kokouksessa perehdyttiin tämänhetkisiin toimiin ja prioriteetteihin, ja maan hevosyhteisön ja sen naapurivaltioiden lähitulevaisuuden avun tarpeeseen.

Kokouksessa korostettiin kansallisten liittojen välistä vahvaa yhteistyöhenkeä ja ratsastusyhteisön halukkuutta auttaa. Ukrainalle tarjotaan sekä taloudellista että logistista tukea lahjoittamalla tarvikkeita ja materiaaleja, tarjoamalla isännöiviä tahoja ihmisille ja hevosille sekä mahdollistamalla työllistymismahdollisuuksia ihmisille.

Sodan alkamisesta alkaen FEI, EEF ja UEF ovat työskennelleet yhdessä ja väsymättä tarjotakseen tukeaan ja apuaan UEF Charity Foundationin ja FEI Solidarity Relief Fundin kautta.

Tämänhetkinen tilanne Ukrainassa

UEF Charity Foundation, joka perustettiin konfliktin alussa, hoitaa humanitaarisen avun järjestelyjä, hevosten evakuointia sekä yleistä tiedonkulkua Ukrainaan ja muualle maailmaan. Helpukrainehorses.eu-sivuston kautta on saatu materiaaliaputarjouksia (rehut, kuivikkeet jne.), rahalahjoituksia ja majoituksia eri puolilta Eurooppaa ja muualta maailmassa. Tähän mennessä Puolan keskusvarastoon on saatu yli 375 tonnia aineellista apua, ja yli 75.000 euroa on lahjoitettu suoraan hyväntekeväisyyssäätiölle.

FEI:n solidaarisuusapurahaston rahoittama logistiikkakeskus on perustettu Granatiin, joka sijaitsee Lvivin ja Puolan rajan välissä. Sinne mahtuu jopa 40 hevosta kerrallaan odottamaan siirtoa EU:n alueelle.

Vaikka tähänastiset saavutukset ovat olleet merkittäviä, UEF Charity Foundation antoi vahvan muistutuksen siitä, että avun tarve jatkuu. Seuraavan kuukauden aikana arviolta 2.000 hevosta tarvitsee säätiön tukea, mikä kolminkertaistaa tällä hetkellä hallussa olevien tarvikkeiden määrän.

FEI:n solidaarisuuden johtaja Jean-Phillippe Camboulives kehotti kaikkia kansallisia ratsastajainliittoja "nimeämään virallisen edustajan koordinoimaan ensin tuki- ja tarvikkeita kansallisesti ja sitten ottamaan yhteyttä FEI:hin, EEF:ään ja UEF:ään toiminnan tehokkuuden varmistamiseksi." [Suomessa koordinaattoriksi on nimetty Pekka Larsen.]

Tämä merkitsee muun muassa sitä, että majoitus- tai työtarjoukset koordinoidaan kansallisten liittojen kautta ennen kuin ne välitetään UEF Charity Foundationiin ja FEI Solidarity Relief Fund -rahastoon.

Camboulives lisäsi, että "FEI Solidarity Relief Fund on pystynyt tarjoamaan tukea yksittäisille ukrainalaisille yhteistyössä naapurimaiden ja eurooppalaisten jäsenliittojensa kautta.” Esimerkkinä hän mainitsi vikellysjoukkueen, joka asuu ja harjoittelee tällä hetkellä Slovakiassa.

”Meidän on edelleen tehtävä yhteistyötä, koordinoitava ponnistelujamme ja käytettävä resurssejamme tehokkaasti.”

EU:n muuttamassa hevosten terveysvaatimuksia

FEI:n johtava eläinlääkäri Göran Åkerström puhui hevosten siirrosta Ukrainasta EU:n naapurimaihin. Hän kertoi bioturvallisuusasiakirjoista ja terveysvaatimuksista, joita tulee noudattaa hevosten hyvinvoinnin ja hevospopulaatioiden turvaamiseksi sekä Ukrainassa että sen ulkopuolella.

Åkerström kertoi myös muutoksista nykyiseen terveystodistusvaatimukseen. Euroopan komissio julkaisi asiasta uutisen tällä viikolla. Muutokset olisivat voimassa aina 15.12.2022 asti, ja niiden tarkoituksena on helpottaa hevosten kuljetusta Ukrainasta EU:n alueelle. FEI tiedottaa asiasta tarkemmin lähipäivinä.

Katse eteenpäin ja tulevaisuuden suunnittelu

Kokouksen päätteeksi EEF:n puheenjohtaja Theo Ploegmakers sanoi, että "Ukrainan tilanne on tuhoisa”. EEF ja FEI antavat täyden tukensa auttaakseen Ukrainan ratsastajainliittoa ja hevosyhteisöä nyt ja jälleenrakentamisessa.

FEI:n ja EEF:n yhteinen lausunto 30.3.2022