Ratsastajainliiton hallituksen kokouksen 4.10. päätöksiä

6.10.2021

Liiton hallitus piti kokouksen maanantaina 4.10. Paikkana oli liiton toimisto Helsingin Pitäjänmäessä sekä etäyhteydet. Kaikki hallitusjäsenet olivat puheenjohtaja Marjukka Mannisen johdolla päättämässä yhteisistä asioista. 

Jäsenmäärä
Toiminnanjohtaja Jukka Koivisto kertoi, että liiton jäsenmäärä pysyttelee edelleen noin tuhat jäsentä jäljessä edellisvuodesta. Jäsenasiat onkin jo aiemmin päätetty ottaa keskeiseksi osaksi liiton strategiauudistusta. Seurojen rooli on tärkeä myös tulevaisuudessa. Päätettiin viestiä ensi vuoden jäseneduista hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

Tiivis syksy tulossa
Ulkokilpailukausi on saatu päätökseen. Kumppanit ovat olleet tyytyväisiä ja uusia neuvotteluita käydään.

Sähköisen koulutusalustan sopimus on allekirjoitettu ja sisältöjen valmistelu on käynnissä.

Euroopan ratsastusliiton (EEF) vuosikokous pidetään 26.-27.10. Itävallassa a ja kansainvälisen ratsastajainliiton (FEI) vuosikokous järjestetään 14.-17.11. Belgiassa. Puheenjohtaja tai toiminnanjohtaja tai molemmat osallistuvat paikan päällä tai etäyhteyksin.

Lokakuun aikana on jätettävä MMM:n (8.10.) ja OKM:n (28.10.) avustushakemukset. Lokakuulle ajoittuvat myös Huippu-urheilun verkostopäivät sekä tulevan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion valmistelu. Lisäksi rekrytointeja on menossa liitossa ja liiton osittain omistamalla Hevosopistolla.

Syyskokous 21.11. etäkokouksena, ilmoittautuminen!
Hallitus päätti, että sunnuntaina 21.11. etänä järjestettävän syyskokouksen osallistumisen edellytyksenä on ennakkoilmoittautuminen väliaikaisen lain 375/2021 mukaisesti. Tiedot kokouksesta ja ilmoittautumisesta julkaistaan lähempänä kokousta. Kokous pidetään etäyhteyksin, myös mahdollinen äänestäminen tapahtuu etänä. Lauantaina 20.11. järjestetään urheilufoorumi, sekin etänä.

Hevosten rokotustiedot KIPAssa
MMM:n ennakoidaan tiukentavan rokotustietojen valvontaa. Rokotusten syöttämisessä itse KIPAan on havaittu virheitä ja väärinkäytöksiäkin epäillään tapahtuneen. Rokotusten lisääminen itse järjestelmään on poistettu toistaiseksi käytöstä.

Juhlaristeily 4.-5.12. Tallinnaan
Liiton 100-vuotisjuhlavuotta ei poikkeusolojen vuoksi ole päästy juhlistamaan yhdessä. Päätettiin käyttää yhteistyökumppanin kanssa tehty alustava varaus risteilystä. Risteilyn ohjelmassa on yhdessäoloa, palkitsemisia ja se on samalla kiitostilaisuus vapaaehtoisille. Risteily toteutetaan terveysturvallisuus huomioiden.

Alueiden syyskokoukset loka-marraskuussa
Liiton alueet järjestävät syyskokouksiaan loka-marraskuussa. Päätettiin hallituksen edustajat kokouksiin.

Hyvinkään Ratsastajien kirje hallitukselle
Hyvinkään Ratsastajat ry on ilmoittanut kirjeellä olevansa tyytymätön lännenratsastuskomiteoiden esitykseen reiningin ja all-aroundin SM-kisojen yhdistämisestä ja järjestämisestä 2022. Hallitus päätti, että seura voi halutessaan olla suoraan yhteydessä lajikomiteoihin. Liiton toimisto tarjoaa tarvittaessa neuvotteluapua.

Hyvän hallintotavan (HHT) päivitystyö
HHT-työryhmä (Nyholm, Metsälä, Koipijärvi, Koivisto) esitteli päivitystyön etenemistä. Hallitus kävi esittelyn pohjalta keskustelun tärkeimmistä avoimista kysymyksistä, jotka liittyivät mm. luottamusorganisaatioon, kurinpitolautakuntaan ja vastuullisuuteen.

Lasten ja nuorten toiminta
Hallitus kävi keskustelun lasten ja nuorten toiminnan termeistä ja asiakirjoista. Keskusteltiin ikäryhmäjaottelusta ja lasten ja nuorten toiminnan näkymisestä koko liiton toiminnassa sekä päätettiin, että Nuoret Päättäjät jatkaa tutulla nimellään.

Urheiluasiat
Tallinna Horse Show 1.-3.10.
Tallinnan esteratsastuksen valinnoista on noussut keskustelua. Halukkaita kilpailuun oli enemmän kuin Suomella paikkoja. Kahden tähden tasolla kilpailuun valittiin ensisijaisesti ne, joilla oli mahdollisuus kilpailla pääluokassa ja yhden tähden tasolla etusijalla olivat lapsiratsastajat ja juniorit. Nämä valintakriteerit oli sovittu yhdessä esteratsastuksen HUJO-edustajan kanssa. Tallinnan kilpailu on vuoden halutuin kansainvälinen kilpailu, muihin ei vastaavaa tarvetta karsimiselle yleensä ole. Päätettiin kehittää ensi vuoden valintaprosessia.

Pohjola-sarjojen finaalit 2021
Finaalit este- ja kouluratsastuksessa saatiin vietyä hyvin läpi Ypäjällä ja Hyvinkäällä.

Kenttäratsastuksen EM- ja PM-tulokset
Kenttäratsastuksen EM-kilpailuissa ainoa osanottajamme Sanna Siltakorpi – Bofey Bridge jäi ilman tulosta. PM-kilpailuissa Anni Huovinen – Bonmahon Blue Grass saivat nuorissa henkilökohtaisen pronssimitalin. Ponien kolmen ratsukon joukkue saavutti PM-pronssia.

Haku lajikomiteoihin 2022
Päätettiin valmistella avointa hakua ensi vuoden lajikomiteoihin. Keskusteltiin toimikausista ja vaihtuvuudesta komiteoissa. Asia kirjataan jatkossa myös hyvä hallintotapa (HHT) -dokumenttiin.

Toimihenkilöiden tukeminen riita-asioissa
Kilpailuiden toimihenkilöt ovat kokeneet jäävänsä kovin yksin riita-asioissa. Asiaan on kiinnitettävä jatkossa enemmän huomiota. Aihe päätettiin ottaa osaksi hyvän hallintotavan (HHT) -päivitystyötä.

Toimihenkilöoikeudet
Hallitus vahvisti seuraavat toimihenkilöoikeudet:
Huovinen Eerika, OR, estetuomari
Huttunen Hillevi, AR, kenttätuomari B
Laurinen-Nokua Heidi, RIERAT, lännenratsastusstewardi
Sergejeff Anna, STARA, lännenratsastusstewardi
Hautamäki Heidi, PRT, stewardi
Turtiainen Heli, ÄseRa, stewardi
Von Schantz Mia, NIKA, valmentaja, taso I
Havinen Eveliina, RaTi, valmentaja, taso I
Lehtonen Emmi, WaHu, valmentaja taso II (este, koulu)

Seura-, talli- ja yhteisöjäsenmuutokset
Uusi jäsentalli
Routaratsu Oy, jäsentalli, Pohjanmaa

Muut asiat
Lopuksi kuultiin hallituksen jäsenten terveisiä lajikomiteoiden kokouksista.

Kari Kallonen on osallistunut aktiivisesti reiningin, all-aroundin ja valjakkoajon lajikomiteoiden kokouksiin sekä kilpailuihin. Hän kertoi, että komiteoissa kuullaan mielellään liiton hallituksen jäsenen terveiset ajankohtaisista asioista.

Carina Nyholm kertoi, että seuratoiminta on ollut vauhdissa viime aikoina ja vapaaehtoiset ovat tehneet paljon töitä. Päätettiin kuulla seuratoiminnan vastuuhenkilöitä hallituksen seuraavassa kokouksessa.

Osmo Metsälä kertoi koulukomitean päätöksistä koskien ensi vuoden SM-kilpailuja. Päätettiin, että hallitus käsittelee seuraavassa kokouksessa lajit, joissa kilpaillaan SM-mitaleista vuonna 2022.

Paikalla kokouksessa olivat:
Hallitus:
Marjukka Manninen, puheenjohtaja 
Kari Kallonen (poistui Hyvinkään ratsastajien kirjeen käsittelyn ajaksi)
Aki Karhapää
Terhi Koipijärvi  
Osmo Metsälä  
Carina Nyholm 
Salla Varenti 

Toimisto:
Jukka Koivisto
Jutta Koivula (urheiluasiat)
Katri Klinga, kokouksen sihteeri

Kokous kesti kolme ja puoli tuntia. Seuraava kokous järjestetään torstaina 4.11. Sitä ennen hallitus kokoontuu vielä ylimääräiseen iltakouluun työstämään syyskokousasioita.