Ratsastajainliiton hallituksen kokouksen 5.10. päätöksiä

6.10.2023

Liiton ajankohtaiset asiat

Ratsastajainliiton hallitus piti etäkokouksen 5.10.2023. Kokouksen alussa kuultiin Tuija Savolaisen ja Nora Brandtin esittely Working Equitation -lajista ja Working Equitation Finland ry:stä. Monipuolisesti hevos- ja ratsastustaitoa kehittävä laji on suosittua monissa Euroopan maissa ja esimerkiksi Ruotsissa se toimii Ruotsin ratsastajainliiton alaisena. Hallitus kiitti mielenkiintoisesta esittelystä ja päätti jatkaa selvitystyötä lajin siirtämiseksi osaksi Ratsastajainliiton monipuolista toimintaa.

Toiminnanjohtaja Jukka Koivisto tiedotti hallitusta liiton ajankohtaisista asioista. Hallitukselle kerrottiin muun muassa julkaistusta Hevos- ja ponikerhon ohjaajan oppaasta ja Osaaminen näkyviin -viikosta. Liiton viestinnässä tulee ensi viikolla näkymään yhteistyö Hepodi-podcastin kanssa ja Liikenneturvan kanssa toteutettava liikennekampanja Horse Show’n jälkeisellä viikolla. Koivisto antoi katsauksen myös liiton jäsen- ja taloustilanteeseen. Syksyn jäsenalennuskampanja voi vaikuttaa vielä loppuvuoden jäsenmäärään, ja tiukka kulukuri on parantanut hieman kuluvan vuoden talousennustetta.

Liiton Hyvä hallintotapa -asiakirja on ollut käytössä pian kaksi vuotta. Todettiin, että on tarpeen vetää kokemukset yhteen ja tarkastella tarvetta asiakirjan kevyelle päivittämiselle ennen kuin toimielimet aloittavat työnsä vuoden 2024 tammikuussa. HHT:n päivitystyötä lupautui vetämään hallituksesta Carina Nyholm.

Maajoukkuevalmentajien sopimusten päättäminen 

Hujon puheenjohtaja Satu Väihkönen antoi hallitukselle katsauksen valmentajasopimusten purkamisten taustoista. Hujo on analysoinut sopimusten tavoitteita ja toteutumista sekä valmennuksen kohdistumista. Valitettavasti mm. kouluratsastuksessa päätavoite jäi saavuttamatta, koska koulujoukkue ei saavuttanut tavoitteena ollutta paikkaa Pariisin olympialaisiin. Keskustelua maajoukkuetoiminnan ja -valmennusten organisoinnista ja toimintamallista on käyty liiton sisäisesti ja maajoukkuevalmentajien kanssa jo pidemmän jakson aikana. Keskustelujen lopputuloksena todettiin, ettei sopimuksen optiota vuodesta 2024 ole perusteltua tässä tilanteessa käyttää. Tulevaisuutta varten pyritään löytämään uusi, maajoukkueratsastajia henkilökohtaisessa tilanteessa paremmin tukeva tapa valmentautua. Ratsastajainliitto kiittää Rien van der Schaftia ja Ad van de Weteringia heidän tekemästä pitkäjänteisestä työstä suomalaisen ratsastusurheilun kehittämiseksi. Hallitus totesi keskustelussaan, että tiedotuksen ja viestinnän suhteen liiton olisi pitänyt olla nopeampi ja proaktiivisempi.

Kipan kehitystyö

Toiminnanjohtaja Jukka Koivisto antoi katsauksen Kipan kehittämiseksi tehdyistä toimenpiteistä, joilla on pyritty helpottamaan rahapalkintojen ennakonpidätyksen suorittamista. Lisäksi hallituksen jäsen Valtteri Gundersby kertoi keskusteluista Aisa Aarnio-Wihurin kanssa, joka onkin tehnyt ehdotuksen Kipan jatkokehittämisestä ja antanut tarjouksen niiden suorittamisesta. Hallitus päätti ostaa Aisa Aarnio-Wihurilta Kipan kehittämistyön ja nimesi työryhmän hoitamaan projektia, jonka tavoitteena on helpottaa kilpailunjärjestäjien rahapalkintojen maksamista.

Katsaus Tukes’in sylinterikuolainten testaukseen

Hallitukselle annettiin katsaus Tukesin tekemään sylinterikuolaimen testaukseen. Niiden perusteella uudet kuolaimet todettiin kestäviksi. Testauksessa kuitenkin huomattiin, että kuluneiden kuolainten käytössä on riskejä. Lisätietoja testauksesta saat Tukes:in tiedotteesta. Ko. kuolainmalli on FEI:n hyväksymä, mutta on ollut Tukes’in testauksen ajan kiellettynä Ratsastajainliiton alaisissa kilpailuissa ja harjoittelussa kiellettynä viime vuoden syksystä alkaen. Hallitus kävi asiasta keskustelun ja päätti purkaa sylinterikuolaimen käyttökiellon. Hallitus kuitenkin kehotti ratsastajia seuraamaan kuolaimien kuntoa tarkasti ja poistamaan huonokuntoiset kuolaimet käytöstä.

 

Todettiin annetut lausunnot

 • 26.9.     Kommentointi eläinsuojeluasiamiehen viran vakinaistamisesta yhteistyössä Suomen Hippoksen kanssa.

Todettiin SRL:n kokous- ja muut edustukset

 • 7.9.        EEF Round table, U25-estemestaruuksien konseptointi
 • 13.9.     Mittarit hevosen hyvinvoinnin arviointiin -hankekokous
 • 16.9.     Olympiapäivä, Helsingin olympiastadion
 • 21.9.     EEF liittokokous, Praha
 • 22.9.     Hevosopiston yhtiökokous, Ypäjä, yhtiöjärjestyksen päivitys
 • 23.9.     Seuraseminaari, Tampere

 

Alueiden syyskokoukset

Alueiden jäsenseurojen ja -tallien edustajat kokoontuvat aluejaoston kutsusta syyskokouksiin, jotka järjestetään ennen liiton syyskokousta. Syksyllä pidettävään kokoukseen osallistuu myös liiton hallituksen tai toimiston edustaja. Syyskokouksessa tehdään liiton hallituksen vahvistettavaksi esitys aluejaoston jäsenistä, talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta. Alueiden syyskokousten vahvistetut päivämäärät ovat:

 • 11.10. Häme, Tampere
 • 14.10. Pohjois-Suomi, Oulu
 • 17.10. Pohjanmaa, Seinäjoki
 • 30.10. Kaakkois-Suomi, Hamina
 • 2.11.   Keski-Suomi, Jyväskylä
 • 3.11.   Etelä-Suomi, Espoo
 • 6.11.   Lounais-Suomi, Säkylä
 • 11.11. Itä-Suomi

 

Yhdenvertaisuussuunnitelma

Hallitukselle esiteltiin SRL:n päivitetty yhdenvertaisuussuunnitelma, joka on laadittu kaudelle 2023-2026. Työryhmää veti asiantuntija Sini Kaartinen ja työryhmään muut jäsenet olivat Emmi Kupiainen, Kaisa Kähö, Minna Peltonen, Riikka Pyykkö ja Anna Wessman. Työn tuloksena saatiin yhdenvertaisuussuunnitelma, sen tavoitteet ja toimenpiteet sekä seura- ja tallijäsenille suunnattu yhdenvertaisuuden tarkastuslista toimintaa tukevaksi käytännön työkaluksi. Hallitus antoi kiitosta selkeästä ja suunnitelmallisesta lopputuloksesta sekä hyväksyi yhdenvertaisuussuunnitelman käyttöönotettavaksi.

Toimintasuunnitelma ja talousarvio

Hallinto- ja kehityspäällikkö Kaisa Kähö esitteli vuoden 2024 ehdotuksen toimintasuunnitelman raameista ja toiminnanjohtaja Jukka Koivisto esityksen talousarvion luonnokseksi. Talousarvion esittely sisälsi lajikohtaiset budjettiluonnokset sekä talouden tasapainottamisen toimenpiteet. Asiasta käydyn keskustelun perusteella molempia viedään eteenpäin. Hallitus käsittelee vielä toimintasuunnitelmaa ja talousarviota kokouksessaan 2.11., ennen kuin se esitetään hyväksyttäväksi syyskokoukselle 26.11.2023.

Urheiluasiat

Matkaratsastuskomitean jäsen Laura Roihukorpi esitti hallitukselle eronpyynnön ja hallitus totesi Laura Roihukorven eronneeksi. Lisäksi hallitukselle esitettiin tiedoksi kurinpitolautakunnan päivitetty toimintaohje. Päivitys koskee ratsastajan asettamista väliaikaiseen toimintakieltoon. Kurinpitolautakunnan toimintaohje on päivitetty liiton nettisivuille.

 

Toimihenkilöoikeudet

 • Mäentausta Mikko, MT-TEAM, estehevosten suorituskykytuomari
 • Nevala Kari, MT-TEAM, estehevosten suorituskykytuomari
 • Eklund Heidi, EKR, estestewardi
 • Lemmetty Elly, TD, estetuomari
 • Eklund Heidi, EKR, kenttästewardi
 • Eklund Heidi, EKR, koulustewardi
 • Kivikoski Vilma, HOR, koulutuomari, taso IVK
 • Siltakorpi Sami, VH, maastoradan suunnittelija
 • Ikola Maria, TT, stewardi
 • Savolainen Kirsi, EKR, vikellysstewardi

 

Seura-, talli- ja yhteisöjäsenmuutokset

 • Uusi jäsentalli: Ratsutalli Runo, Kuusamo, Pohjois-Suomi (jäsentalli)

 

Paikalla kokouksessa olivat:

Hallitus:

Marjukka Manninen

Valtteri Gundersby

Terhi Koipijärvi

Aki Karhapää

Osmo Metsälä

Carina Nyholm

Salla Varenti

 

Toimisto:

Jukka Koivisto

Kaisa Kähö, kokouksen sihteeri

 

Seuraavat kokouspäivät ovat 2.11. ja 14.12.

 

Muokattu 16.10.2023: Lisätty toimihenkilöihin Kirsi Savolainen, jonka nimi oli jäänyt pois vahvistettujen toimihenkilöoikeuksien listauksesta.