Nuoret hevoset ihastuttivat Dressage Idolsissa

1.6.2010

Lauantaina Horse Show'ssa nähtiin väliaikaohjelmana hauska Dressage Idols -kilpailu, johon osallistui 4-, 5- ja 6-vuotiaita lahjakkaita nuoria hevosia. Ratsukkoja mukana oli yhteensä yhdeksän: Ratsujalostusliiton Laatuarvostelun kolme parasta nelivuotiasta sekä viisi- ja kuusivuotiaiden sarjakilpailujen kärkikolmikot.

Tuomareiksi kisaan oli kutsuttu kansainvälinen o-tuomari Ghislain Fouarge Hollannista sekä leikkimieliseen Idols-tuomarin tehtävään Suosikki-lehden päätoimittaja Katja Ståhl. Musiikkipiireissä paremmin tunnettu Ståhl ei tunnustautunut ihan untuvikoksi ratsastusasioissa, vaan kertoi harrastaneensa ratsastusta jo liki 30 vuotta - tosin hän paljasti oman lajinsa olevan esteratsastus.

Nelivuotiaat hevoset olivat FWB-ori Royale de Topaz ratsastajanaan Mikaela Soratie, hannovertamma Diva IV - Krista Taipale-Kovalainen sekä oldenburgori Fernet - Stella Hagelstam. Hevoset esittivät tuomaristolle liikkeitään käynnissä, ravissa ja laukassa minkä ohella jokaisella oli mahdollisuus esittää vielä oma bravuurinsa loppuhuipennuksena.

                                                     Oldenburgori Fernet ja Stella Hagelstam

Fouarge arvioi kaikki nelivuotiaat lahjakkaiksi ja hienoiksi tulevaisuuden kouluhevosiksi. Ryhmän parhaaksi tuomaristo valitsi mustan Fernetin, jonka "värikin on juuri oikea kouluratsastukseen", kuten tuomarit pilke silmäkulmassa ihastelivat. Oriin ravia kehuttiin erinomaiseksi ja laukkaakin erittäin hyväksi. Erityisesti takaosan työskentely oli hyvää ja aktiivista. Bravuurinumeroina hevoset esittivät erityyppisiä laukkakuvioita, taidettiinpa areenalla nähdä myös uusia askellajeja; vai miltä lisätty kiitolaukka kuulostaa?

Viisivuotiaiden ryhmässä nähtiin Kira Kanervan ratsastama ruotsalainen puoliveriori Dorazio, Stella Hagelstamin luotsaama hannovertamma Soraya II sekä Katariina Torkkola ja tanskalaistamma May Chandani. Hevoset esiintyivät käynnin, ravin ja laukan lisäksi avotaivutuksessa, lisäksi 5-vuotiailla oli tilaisuus näyttää omaa erityisosaamistaan.
   Katariina Torkkola ja tanskalaistamma May Chandani

Parhaan viisivuotiaan valinta osoittautui haasteelliseksi tehtäväksi, sillä May Chandani ja Soraya II olivat erittäin tasaväkisiä - molemmilla hevosilla oli omat vahvuutensa ja niitä oli vaikea verrata keskenään. Soraya II:n ravia kehuttiin erinomaiseksi. Hevonen oli Fouargen mukaan luontainen lahjakkuus ja sillä oli erittäin hyvä tahti liikkeissään. May Chandanin laukka sen sijaan oli ehdottomasti paras ja takajalat tulivat hienosti rungon alle laukassa. Parhaan viisivuotiaan valinnassa laukka oli loppujen lopuksi se mikä ratkaisi. Katariina Torkkolan May Chandani voitti, ja kuten Katja Ståhl perusteli: "Jos on kiire, laukalla pääsee!"

Kuusivuotiaiden hevosten ryhmässä esiintyivät FWB-ori Keep Moving ratsastajanaan Maria Tabermann-Vaahtera, latvialaistamma Legenda ja Kimmo Sulkala sekä hannoverrruna Wolkenzug Mertsi Kontion kanssa. Hevoset liikkuivat eri askellajien lisäksi avotaivutuksessa ja tekivät laukanvaihtoja, jotka Fouargen mukaan kuuluvat 6-vuotiaan hevosen normaaliin koulutustasoon.

Voitto ratkesi 6-vuotiaiden ryhmässä luonnollisella ja rennolla esiintymisellä Keep Movingille. Fouarge korosti säännöllisen liikkumisen ja rentouden merkitystä valinnoissa ja voittajahevosta hän kuvasi tyytyväisen oloiseksi hevoseksi, jolla on hyvä tasapaino.

4-vuotiaat:
FWB-o. Royale de Topaz i. Royal Dance ei. Chablis 80 kasv. Anne Nurmesniemi ja Niina Yrjölä om. Anne Nurmesniemi
hann.-t. Diva II i. Don Frederico ei. Wangenheim kasv. Iried Bode om. Heidi Taipale ja Krista Taipale-Kovalainen
old.-o. Fernet i. Fürst Heinrich ei. Pik Labionics kasv. Ewald Grüner om. Markus Lindblom

5-vuotiaat:
SWB-o. Dorazio i. Briar ei. Sack kasv. Therese Holmberg om. Kira Kanerva
hann.-t. Soraya II i. Sandro Hit ei. Donnerhall kasv. Wilhelm Borchers om. Stella Hagelstam
DWB-t. May Chandani i. Michellino ei. Classic kasv. Riitta Westerholm om. Katariina Torkkola

6-vuotiaat:
FWB-o. Keep Moving i.Rotspon ei. Master 129 kasv. Kai Bogdanoff om. Juniper Invest Oy
hann.-r. Wolkenzug i. Wolkentanz ei. Leuchtfeuer kasv. Onke Bruns om. Mertsi Kontio
LV-t. Lagenda i. Leons ei. Princis kasv. Sia Princis om. Marjatta Hara-Pietilä

Teksti: Tuulia Holopainen, kuvat Jutta Koivula