Virolle matkaratsastus, Lampinen Ypäjällä toisena

1.6.2010

Ypäjä Equestrian Show (YES2009) 11.-14.6.2009, Ypäjä

Viro juhli matkaratsastuksessa Ypäjällä

Tanja Lampinen paras suomalainen

Ypäjä Equestrian Show 2009 käynnistyi torstaina kansainvälisellä matkaratsastuksella, jossa 120 kilometrin matkalta voittoon kiri Viron Heigo Rohtla 13-vuotiaala arabitammallaan Galarina. Ratsukot lähtivät matkaan aamuseitsemältä leppeän suotuisassa säässä. Voittajalta kului matkaan kaikkiaan 7 tuntia, 52 minuuttia ja 55 sekuntia. Suomen Tanja Lampinen tuli maaliin heti kannoilla vain kaksi sekuntia hitaampana tammallaan El Sahram.


Heigo Rohtla ja Galarina kaksi sekuntia nopeampina kuin Tanja Lampinen ja El Sahram.

Kaikkiaan matkalle lähti vain kolme ratsukkoa nuoren Joona Mickelssonin ollessa kolmas hevosellaan Dali ox. Kilpailu koki osallistujakadon, kun samaan aikaan järjestettiin isot kilpailut Ruotsissa ja venäläiset matkaratsastajat peruivat tulonsa viime hetkellä.

Tallinnalainen Rohtla, 46, sai tärkeän kisatuloksen aivan viime tingassa.

- Kansainväliset karsintatulokseni olisivat vanhentuneet sunnuntaina ja olisin saanut aloittaa aivan alusta, Rohtla toteaa.

Rohtla on taustaltaan kilpaurheilija ja koulutukseltaan hiihtovalmentaja, paras saavutus on hiihdossa 31. sija Neuvostoliiton mestaruuskisassa 70 kilometrin matkalla. Kovakuntoinen pitkän matkan taittaja pystyy auttamaan myös hevostaan juoksemalla osan matkasta, Ypäjällä hän juoksi hevosen rinnalla matkasta viitisen kilometriä, mm. raskaan suo-osuuden, mutta usein taittuu hevosen rinnalla jalan pidempikin matka. Saavutuksiin matkaratsastuksessa kuuluu mm. Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuksien voitto vuonna 2006 Ruotsissa.

- Suuri tavoitteeni olisi päästä Kentuckyyn MM-kilpailuihin ensi vuonna, nyt elokuussa tähtään 160 kilometrin kilpailuihin Etelä-Ruotsiin, ratsastaja kertoo.  


Heigo, Tanja ja Joona yhdessä alkumatkasta. Kuva Kirsti Piminäinen.

Tanja Lampisen voitto kaatui kuperkeikkaan

Tanja Lampisen El Sahram kompastui kiveen viisi kilometriä ennen maalia molempien mennessä hurjan näköisesti nurin. Ratsastaja loukkasi haverissa säärensä hevosen saadessa vain pienen nirhaman polveensa. Ratsastaja ei yrittänytkään kiriä maalisuoralla Rohtlasta ohi.

 - Halusin saada tuloksen, en ruvennut riskeeraamaan mitään, kun oli menty ympäri. Ensimmäinen huoleni oli, ettei hevoselle vain käynyt mitään, ja onneksi se on ihan kunnossa, itse nilkuttaen liikkuva Lampinen iloitsi urheana.

Rohtla ja Lampinen etenivät koko kilpailun lähes rinta rinnan. Virolaishaastaja jäi Lampisen mentyä kumoon paikalle auttamaan ja katsomaan, ettei ratsukolle käynyt mitään.

Lampinen on 33-vuotias fysioterapeutti Jämsänkoskelta. Tuloslistalla komeilee mm. Suomen mestaruus  vuodelta 2002 sekä hopea- ja pronssimitaleita. Vuonna 2004 hän oli PM-nelonen.

Ratsu El Sahram on vielä nuori tällä matkaratsuksi. Kahdeksanvuotias tamma on Lampisen oma kasvatti, amerikkalaisen ravuriemän ja arabiorin risteytys.

Tanja ja El Sahram tauolla ennen viimeistä etappia.

- Ranskassa ja Hollannissa on tehty jo aikaisemmin vastaavia risteytyksiä onnistuneesti, ja kun minulla oli oma tamma ja ori, halusin kokeilla ja tulos on hyvä. Tammalla on erinomainen palautumiskyky, sen on helppo liikkua, sillä on hyvä ravi ja rullaava laukka, se ei stressaa paljoa, Nieminen kehuu kilpakumppaniaan.

Seuraavaksi Lampisen tähtäimessä ovat SM-kilpailut Sauvossa ensimmäinen elokuuta. Vaativassa lajissa voi startata pitkiä kilpailuja kisakaudella korkeintaan kerran kuukaudessa, koska palautuminen vie paljon aikaa.
 
Toisen, 80 km:n kansainvälisen kisamatkan kolmoisvoitto kotiutui myös Viroon. Kärkeen nousi Kairith Kalbre ja Baltimor ennen Virge Lauria ja Filly-Bellaa. Kolmanneksi tuli Heigo Rohtlan  puoliso Anne Rohtla Jethrolla.

Matkaratsastus testaa
taitoa ja kestävyyttä

Matkaratsastus on ratsastuksen vanhimpia kilpalajeja, ja se kasvattaa vauhdilla suosiotaan, esimerkiksi Ranskassa se on jo yksi suurimmista lajeista. Matkaratsastus on hevosen nopeus- ja kestävyyskilpailu, joka samalla testaa ratsastajan maastoratsastustaitoa. Ratsastajan täytyy tuntea hevosensa erittäin hyvin, että se pystyy parhaaseen suoritukseen kuitenkaan väsyttämättä itseään liikaa. Tämä kysyy paljon tietoa, taitoa ja kokemusta sekä valmennuksessa että kilpailuissa. Kilpailussa on yhteislähtö ja reitti on merkitty. Reitillä ei ole esteitä, mutta maasto voi olla hyvin vaihtelevaa.
 

Satula päälle ja viimeiselle matkaosuudelle. Mika ja Tanja Lampinen sekä El Sahram.

Kilpailureitillä hevosen huolto ja juottaminen on sallittua, ja kilpailijoiden huoltoautot henkilökuntineen kulkevat reittiä pitkin. Huolto on erittäin tärkeää, jotta hevonen ja ratsastaja saapuisivat maaliin hyväkuntoisina.

Eläinlääkärintarkastus on tärkeä osa lajia. Eläinlääkäri kuuntelee hevosen sydämen ja keuhkot sekä tarkistaa sen yleistilan ja liikkeet. Mikäli näissä on huomauttamista, hevonen ei saa jatkaa matkaa. Kilpailusuoritusta ei myöskään hyväksytä, ennen kuin eläinlääkäri on maalissa todennut hevosen hyvinvoinnin. Tarkoitus on, että hevonen tulee maaliin niin hyvässä kunnossa, että se periaatteessa pystyisi jatkamaan matkaa edelleen. Ypäjällä 120 km:n matkalla tarkastuksia oli viisi, yksi ennen lähtöä, kolme matkan varrella ja viides maalissa.

Joona Mickelsson ja Dali ox Vet checkissä puhtain askelein.

Kansainvälisellä tasolla suosituimpia kilpahevosia ovat kestävät ja sitkeät arabirotuiset ratsut ja niiden risteytykset, mutta sitkeitä suomenhevosiakin on nähty arvokisoissa. Hevosen varustus on vapaa, kunhan se on hevoselle sopiva ja mukava. Ratsastusasun on oltava "lajille sopiva" ja asiallinen, erityispukeutumista ei ole. Hyväksytty turvakypärä on pakollinen.


Sykkeen mittaus ennen siirtymistä viimeiseen vet checkiin, jota ennen tulos ei ole hyväksytty.

YES-2009 jatkuu neljän
muun lajin merkeissä

Torstaina iltapäivällä alkoivat myös valjakkoajon Pohjoismaiden mestaruudet koulukokeilla, jotka jatkuvat edelleen perjantaina. Lauantaina on vuorossa maraton, jossa ajetaan vauhdikas ja näyttävä maastoesteosuus. Ratkaisun paikat ovat vuorossa sunnuntaina tiukassa tarkkuusajossa.

Lännenratsastuksessa käynnistyvät lauantaina aamulla Haimi-hallissa neljät lajikilpailut: western horsemanship, reining, trail sekä western riding. Kansainvälinen, FEI:n alainen reiningkilpailu käydään sunnuntaina aamulla, mukana ovat avoimen kilpailun lisäksi junioreiden ja nuorten luokat. Valjakkoon tulee vahva edustus Ruotsista ja Norjasta, matkaratsastukseen kilpailijoita myös Virosta ja lännenratsastuksessa kilpaillaan kotimaisin voimin.

Vammaisratsastuksen kansalliset kilpailut käydään lauantaina ja sunnuntaina Opistohallissa. Vikellysnäytöksiä järjestetään eri paikoissa Hevosopistolla myöhemmin ilmoitettavina ajankohtina. Kilpailuissa yleisöä hemmotellaan myös runsaalla oheisohjelmalla, johon kuuluu mm. lajiesittelyjä ja hieno juhlanäytös sunnuntaina. Kilpailujen expo-alueella löytyy myös kiinnostavaa katsottavaa.

Yleisöllä on kilpailuihin vapaa pääsy!

Matkaratsastustulokset

CEI2* 120 km Lähti 3, hyväksyttyjä suorituksia 3
Tulojärjestys, aika km/ h
1) Heigo Rothla  Galarina EST 15,22 km/h
-----------------------------------------------
2) Tanja Lampinen - El Sahran FIN 15,22 km/h
3) Joona Mickelsson  Dali ox FIN 13,36

CEI1* 80 km Lähti 4, hyväksyttyjä suorituksia 4
80 km, tulojärjestys, aika km/ h.
1) Kairit Kalbre  Baltimor EST 15,20 km/ h,
------------------------------------------------
2) Virge Laur  Filly-Bella EST 15,20 km/h
3) Anne Rohtla  Jethro 15,18 km/h
4) Sanna Niemelä  Kitkatuli FIN 12,77 km/ h

KILPAILUJEN AIKATAULU, muutokset mahdollisia

Perjantai 12.6.
klo 10-12 Valjakkoajon koulukoe, hevosyksiköt ja kaikki parivaljakot, Juhlakenttä
klo 14-17 Valjakkoajon koulukoe jatkuu

Lauantai 13.6
klo 10-15 Valjakkoajon kestävyyskoe eli maraton, Derbykenttä
klo 10-17 Lännenratsastuksen lajikilpailuja, Haimihalli
klo 13-16 Vammaisratsastuskilpailu, Opistohalli

Sunnuntai 14.6
klo 8-12 Lännenratsastus, kv. reining, Haimihalli
klo 8-13 Valjakkoajon tarkkuusajo, Derbykenttä
klo 9-11  Vammaisratsastus, Opistohalli
klo 14-15 Paraati ja juhlanäytös

TELEVISIOINTI
Kilpailun huippuhetkistä tehdyt koosteet nähdään YLEn nettitelevisiossa www.yle.fi/urheilu sekä SRL:n netissä www.ratsastus.fi . Lähetämme mahdollisuuksien mukaan kilpailut myös suorina televisiointeina netissä!
Urheilukanava: Kisakooste lähetetään la 20.6. klo 13:45, lisätietoja: www.urheilukanava.fi   .