Pariisi 2024

 

Vuoden 2024 kesäolympialaiset järjestetään Pariisissa 26.7.-11.8.2024. Paralympialaiset järjestetään 28.8.-8.9.2024. Pariisissa on järjestetty edellisen kerran kesäolympialaiset vuosina 1900 ja 1924.

Ratsastuksen olympialajit ja paralympialaiset kilpaillaan majesteetillisen ja ikonisen Château de Versailles´n palatsin puistossa. Este-, koulu- ja kenttäratsastus sekä viisiottelu 27.7.-11.8., ja paralympialaisten ratsastus 3.-7.9. Ratsastus on ollut olympialaji Pariisin vuoden 1900 olympialaisista lähtien. Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 naiset saivat osallistua ensimmäistä kertaa kouluratsastukseen, ja lajista muotoutui yhdenvertainen sukupuolien välillä.

 

Château de Versailles. Kuva T. Garnier.

 

Olympialaisten kilpailupaikka on ollut UNESCOn maailmanperintökohde vuodesta 1979 lähtien. Väliaikainen kilpailuareena sijaitsee Etoile Royale esplanadella Grand Canalin länsipuolella palatsin puutarhassa. Kenttäratsastuksen maastokoe myötäilee Grand Canalin rantoja, ja ratsukot ylittävät veden myös väliaikaisia siltoja pitkin.

Versaillen kaupungista on 35 kilometriä olympia- ja paralympiakyliin. Lähimpiä muiden lajien suorituspaikkoja ovat National Velodrome, Saint-Quentin-en-Yvelines BMX Stadium, Golf National, Elancourt Hill.

 

Château de Versailles. Kuva T. Garnier.


 

Ratsastuksen parajoukkue nimetty

Järjestyksessään 17. kesäparalympialaiset käydään 28.8.–8.9. Pariisissa. Pariisin kisoissa kilpaillaan 22 lajissa.

Paralympiakomitean toisessa urheilijavalinnassa joukkueeseen nimettiin huhtikuussa kolme kouluratsastajaa, Katja Karjalainen (ryhmä I), Jonna Aaltonen (ryhmä V) ja Laura Kangasniemi (ryhmä IV). Pararatsastajat osallistuvat henkilökohtaiseen ja joukkuekilpailuun. Suomella on ensimmäistä kertaa joukkue mukana paralaympialaisissa. Viidensiin paralympialaisiinsa tähtäävä Karjalainen saavutti Lontoossa vuonna 2012 hopeaa ryhmän Ib vapaaohjelmassa. Aaltonen ja Kangasniemi ovat ensikertalaisia.

Lajivalikoima on sama kuin edellisissä, vuonna 2021 Tokiossa käydyissä kisoissa. Pyöräilyn, yleisurheilun, jousiammunnan, ratsastuksen ja pöytätenniksen ohella suomalaisurheilijoita on tavoittelemassa paikkaa Pariisin kisoihin ainakin ampumaurheilussa, voimanostossa, judossa, uinnissa, triathlonissa ja sulkapallossa.
 

Aikataulut

XXXIII olympialaiset, Château de Versailles, Pariisi, Ranska
27.-29.7. kenttäratsastus
30.7.-4.8. kouluratsastus
1.-6.8. esteratsastus

XVII paralympialaiset, Château de Versailles, Pariisi, Ranska
3.9. Henkilökohtainen kilpailu ryhmät I, II ja III (myös karsinta henkilökohtaiseen finaaliin)
4.9. Henkilökohtainen kilpailu ryhmät IV ja V (myös karsinta henkilökohtaiseen finaaliin)
6.9. Joukkuekilpailu
7.9. Henkilökohtainen vapaaohjelma ryhmät IV, V, I, II ja III (jokaisen ryhmän 8 parasta)
 

Kisajärjestäjän sivut: LINKKI

Olympiakomitean kisasivut: LINKKI   

Paralympiakomitean kisasivut: LINKKI  

Kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n kisasivut: LINKKI

Château de Versailles: LINKKI