Rajoituksia ja suosituksia koronaepidemian hillitsemiseksi

12.1.2021

Suomen Ratsastajainliitto muistuttaa, että on erittäin tärkeää seurata ratsastustoiminnassa viranomaisten, kuten THL:n ja AVIn, sekä myös oman sairaanhoitopiirin, kaupungin ja kunnan päätöksiä, suosituksia ja ohjeistuksia.

THL

Ajankohtaista koronaviruksesta: LINKKI
Alueellinen tilanne, suositukset ja rajoitukset: LINKKI

AVI

Tietoa rajoituksista ja ohjeista AVIn sivuilla: LINKKI
Avin Koronainfo palvelee kysymyksissä, jotka liittyvät tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämiseen sekä päätöksiin kokoontumisrajoituksista: LINKKI

Suomen Ratsastajainliiton yleiset suositukset

Suomen Ratsastajainliitto kehottaa ottamaan viranomaisten määräykset vakavasti kaikessa ratsastukseen liittyvässä toiminnassa. Ihmisten terveys ja turvallisuus on Ratsastajainliitolle ensisijainen asia. Myös hevosten hyvinvoinnista tulee huolehtia. Suomen Ratsastajainliitto ei ole viranomainen, ja sikäli se ei ole määräysvallassa koskien tallien toimintaa.

Ratsastajainliitto muistuttaa, että kaikkien on syytä seurata tilannetta alueellaan aktiivisesti, ottaa määräykset ja suositukset vakavasti ja tehdä parhaansa epidemian leviämisen rajoittamiseksi.

Talleilla kävijöiden määrä tulisi rajoittaa minimiin niin, että paikalla ei ole ylimääräisiä, ulkopuolisia kävijöitä, vain hevosten omistajat sekä vakituiset hoitajat ja ratsastajat. Ratsastajien määrä ryhmissä tulisi rajata alueellisten määräysten mukaisesti.

Suosittelemme terveysturvallisuuden edistämistä kaikessa tallitoiminnassa, kuten huolelliseen käsien pesuun ja lähikontaktien välttämiseen. Suosittelemme kasvomaskin käyttämistä muutoin kuin urheilusuorituksen aikana.

Tallilla kävijöiden rutiinit tulisi harkita niin, että ihmiset eivät kävisi turhaan tai oleskelisi pienissä yhteisissä tiloissa, kuten varustehuoneessa. Varusteiden säilyttämistä muissa kuin yhteistiloissa kannattaa harkita.

Tallille tai ratsastamaan ei pidä lähteä lainkaan, jos on flunssan oireita. Tallien tulee järjestää mahdollisuus pestä kädet tai tarjota käsidesiä.

Suomen Ratsastajainliiton alueelliset suositukset

  • Ratsastajainliitto suosittelee, että ratsastustunnit pidetään mahdollisuuksien mukaan ulkona alueilla, joissa koronavirus on leviämisvaiheessa. 
  • Järjestetään mahdollisuuksien mukaan koulutukset ja kokoontumiset etänä. Noudatetaan alueellisia rajoituksia ja koronaohjeistusta.
  • Tilaisuudet ja harjoittelutilanteet rajoitetaan vain varsinaisille osallistujille.
  • Kilpailut järjestetään toistaiseksi ilman yleisöä. Osallistujamäärät sovitetaan alueellisten määräysten mukaisesti ja paikallaolijoiden henkilötiedot kerätään.