35. Finnderby: Andreas Schou vei voiton Tanskaan

1.6.2010

Kaksi ratsukkoa kahdestakymmenestä selviytyi uusintaan historian 35. Finnderby-luokassa Ypäjän Hevosopiston nurmella. Tanskan Andreas Schou hevosellaan Cancan 4 laukkasi uusinnan voittoon virhepisteittä. Toiseksi hyppäsi uusinnassa yhden esteen pudottanut Janna Huhtanen hevosella Sultana D. Kolmas palkinto matkasi Norjaan Jan Auen Hafskjoldin ja Rabondi Z:n yhdellä perusradan pudotuksella. Neljänneksi sijoittuivat Venäjän viisinkertaisen mestari Mikhail Safronov ja Le-Champin. Viidennen ja viimeisen palkintosijan ottivat kahdella pudotuksella Ruotsin Amanda Kjellberg ja Donna Karan.
Tanskan Andreas Schou ja Cancan 4, kuva Marcus Westermark.

Finnderby-rata on joka vuosi sama. Siinä on 17 estettä, joiden ylittämiseen tarvitaan  24 hyppyä. Ratsastettava tie on yli kilometrin mittainen ja mukana on hautoja, valleja sekä muita erikoisesteitä, joita ei ole muualla kuin Ypäjällä.

- Rata on erittäin mielenkiintoinen ja hyvin vaikea ratsastaa. Minun hevosellani ei ollut vaikeuksia esteillä 3 ja 4, joilla muille tuli paljon virheitä. Loppuradan kaareva vesiestesarja on erittäin haastava. Sen jälkeen tulevat kaksi viimeistä estettä ovat vaikeita siksi, että hyppyjä ja matkaa on takana paljon, analysoi voittaja Andreas Schou.

Hän on aikaisemmin hypännyt Hampurin derbyn samalla hevosella kahdesti sijoittumatta. Schoun mielestä estekorkeutta ei ole syytä nostaa, sillä vaikeuksia radalla on riittämiin ja yleisö haluaa tietenkin nähdä uusinnan voitosta.

Tunnelma sytytti Huhtasen ratsastamaan toiseksi

22-vuotias ammattiratsastaja Janna Huhtanen onnistui Finnderbyssä ensi yrittämällä. Derbyluokka oli ensimmäinen myös Huhtasen hevoselle Sultana D:lle.

- Meinasi usko loppua moneen kertaan matkalla, kyllä se rata niin pitkä on, sanoi Huhtanen.
Janna ja Sultana D, kuva Marcus Westermerk.

- Aikaisempina vuosina minulla ei ole ollut luokkaan sopivaa hevosta. Sultana D on yleensä parhaimmillaan kilpailuissa viimeisinä päivinä. Tänään se kävi hyvillä kierroksilla ja sillä on hyvä kunto, joten hevosen jaksamisesta ei tarvinnut olla huolissaan. Perinteikkään hienon kisa tunnelma sytyttää myös ratsastajan, jatkoi Huhtanen.

- Kun olin hypännyt perusradan puhtaasti, sanoi valmentajani Sanna Backlund, että kotiin ei ole tulemista, jos häviät Schoulle ajassa. Uusintaan oli kuitenkin mukava lähteä. Oli rento olo, kun tiesin, että olen vähintään toinen. Pudotus uusinnassa oli oma ratsastusvirheeni. Minun olisi pitänyt tarjota hevoselle  parempi tuki esteelle, summasi Huhtanen.

Huhtanen työskentelee täysipäiväisesti hevosten parissa Sanna Backlundin valmennuskeskuksessa. tehden kaikkea alaan liittyvää. laidasta laitaan.
- Ratsutamme, valmennamme, välitämme hevosia ja puhdistamme karsinoita, hän kertoi.

Sultana D:n ja Huhtasen yhteistyö on tuoretta, mutta erittäin tuottoisaa. Viime kesältä on nuorten ratsastajien SM-pronssi ja tänä keväänä ratsukko sijoittui kansainvälisissä kilpailuissa Norjassa ja nyt tuli Finnderbyn toinen sija. 
Toivon kuitenkin, että se paras tulos on vielä tulematta. Tällä kaudella päätavoite on kiva sijoitus
Tapiola Grand Prix sarjassa, josta jo on koossa kolmas sija ensimmäisestä osakilpailusta.  Seniorien SM-kisat tulevat hevoselle liian nopeasti, joten niihin emme vielä tällä kaudella osallistu, selvitti Huhtanen.

Nations Cup -kilpailu hypätään sunnuntaina

Finnderby-tapahtuman arvokkain luokka, kahden kierroksen FEI Nations Cup pf Finland kilpailu käynnistyy sunnuntaina klo 13.00. Mukana ovat Norja, Ruotsi, Tanska ja Suomi.
Finnderbyssä menestyneet ratsastajat ennustivat Tanskan voittavan.
 He veivät voiton Kööpenhaminassa ja Puolan Poznanissa. Täällä heillä on neljä tasavahvaa erittäin kilpailukykyistä ratsukkoa, pohti Norjan Jan Auen Hafsjkold.

Maitten lähtöjärjestys on Tanska, Norja Ruotsi ja Suomi. Suomen joukkueessa hyppäävät
Sebastian Numminen, Sanna Backlund, Raimo Aaltonen ja  Niklas Aromaa tässä järjestyksessä.
- Tavoitteenamme on jatkaa samoja hyviä suorituksia, joita ratsukot ovat esittäneet Ypäjän kilpailuissa muissa luokissa. Jos siihen päästään, se riittää jo pitkälle, sanoo Suomen Nations Cup joukkueen johtaja Tom Gordin.

Tällä hetkellä Suomi on Nations Cup sarjassa sijalla 19 neljällä Kööpenhaminasta hankitulla pisteellä. Sarjaa johtaa Italia. Nations Cupin Samsung Superliigaan kuuluva Ruotsi ei saa pisteitä perussarjasta.

- Suomella on kisassa mukana myös toinen joukkue, joka ei kilpaile sarjapisteistä vaan hakee kokemusta Nations Cup tasolta. Tässä joukkueessa hyppäävät Ville Kulkas, Rosa Ruutsalo, Sofia Stenius tai Emmi-Maria Ojala sekä Jenny Kainulainen, jatkaa Gordin.


Sanna Siltakorpi voitti Mannerheim-kenttäratsastuksen


Sanna  ja Lucky Accord. Kuva Marcus Westermark.

Sanna Siltakorpi Niinisalosta vei kahden tähden tasolla käydyn Mannerheim-kenttäratsastuskilpailun voiton 9-vuotiaalla ruunallaan Lucky Accord. Siltakorpi johti kisaa alusta loppuun ja onnistui kirkastamaan vuoden 2006 toisen sijansa Mannerheim-kilpailussa voitoksi. Toiseksi ratsasti Maija Yli-Huhtala hevosellaan Twins United ja kolmanneksi Laura Koivula  Uncle Samilla.

Arvokkaan Mannerheim-kenttäratsastuskilpailun voitosta kilpailtiin Ypäjän Hevosopistolla nyt neljättä kertaa. Kilpailun vaativan maastoradan suunnittelija on Tero Koponen Ypäjältä.
- Rata oli kiltti kahden tähden tasolle, mutta silti olin vähän huolissani vesiesteen jälkeisestä kapeasta esteestä sekä pellolla olleesta rengasesteestä numero kuusi. Keskityin kuitenkin pääasiassa ajassa pysymiseen, koska Lucky Accord on vähän liiankin varovainen hyppääjä ja meillä on aikaisemmin ollut ongelmia ajan kanssa, kertoi Siltakorpi.

- Rataesteet ovatkin hevosen omin laji, itse pidän eniten juuri maastosta, jatkoi Siltakorpi.

Siltakorpi kilpailee viimeistä kauttaan nuorten, alle 21-vuotiaiden ratsastajien ikäsarjassa. Päästäkseen mukaan nuorten EM-kilpailuun hän tarvitsee vielä tuloksen pitkästä kahden tähden kilpailusta. Häntä valmentavat kouluratsastuksessa Kerstin Nyberg ja maasto- sekä rataesteillä Seppo Laine sekä Piia Pantsu. Pantsun luona Siltakorpi on käynyt valmentautumassa kahdesti. Opiskellessaan hevostenhoitajaksi hän suoritti kolmen kuukauden harjoittelujakson Pantsun luona. Samalta matkalta löytyi päivän voittajahevonen Lucky Accord.

Siltakorpi jatkaa opintojaan ja valmistuu pian ratsuttajaksi Ypäjän Hevosopistolta. Opintoihin kuului vuoden mittainen harjoittelujakso, jonka hän päätti Pantsun luona viime syksynä. Hän työskentelee jo nyt ratsuttajana Niinisalossa.
- Olen kyllä ajatellut mahdollisuutta lähteä ulkomaille töihin, mutta tällä kaudella pääpaino on kuitenkin vielä EM-kilpailuun pääsyssä. Käytössään hänellä on kaksi kilpahevosta.
 
Kunniamerkkien luovutus

Ennen Finnderbyluokan alkua Hevosopiston hallituksen monivuotinen puheenjohtaja Jyrki Laine sai Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansioristin. Hevosopiston ensimmäiselle toimitusjohtajalle Hannu Kalalahdelle luovutettiin Suomen Ratsastajainliiton kultainen ansiomerkki.

Tulokset 14.6.

Esteratsastus

Luokka 5, XXXV FINNDERBY 135 cm presented by Agrimarket, perusrata ja uusinta. 20 lähtöä, 5 sijoittuu.
1) Andreas Schou / Cancan 4 DEN 0-0/61,82, 2) Janna Huhtanen / Sultana D FIN 0-4/63,23, 3) Jan Auen Hafskjold / Rabondi Z NOR 4/138,87, 4) Mikhail Safronov / Le-Champ RUS 4/149,39, 5) Amanda Kjellberg / Donna Karan SWE 8/132,94,
------------------------------
6) Catharina Ehrnrooth / Chibaletta FIN 8/140,41, 7) Marika Rättö / Galma FIN 8/148,66, 8) Maiju Mallat / Caravelle FIN 8/148,97, 9) Joonas Vaahtera / Cincinatti FIN 8/151,81, 10) Kiira Miinin / Talan J.W.B FIN 11/165,09, 11) Raimo Aaltonen / Elektra F FIN 12/150,03, 12) Annika Janhunen / Internet FIN 20/155,17, 13) Tomas Kiviranta / Dream Of Me FIN 28/153,29,
Hyl./Kesk. Marika Rättö / Rozzini FIN, Sanna Kröger / Rallady 2254 FIN, Katja Kaajas / Rowanstown Clover, Kirsti Svaboe / Walber's Caletta NOR, Ville Kulkas / Gigi Amor FIN, Aki Hannula / Gretna Green 1784 FIN, Marina Ehrnrooth / Charlet Orchidee FIN

Kenttäkilpailu, lopputulos kolmen osakokeen jälkeen.

Luokka 12, Mannerheim-kenttäratsastuskilpailu, Prix de Junkkari CNC**. 12 lähtöä, 4 sijoittuu.
1) Sanna Siltakorpi / Lucky Accord TRS, 61,2, 2) Maija Yli-Huhtala / Twins United VARS, 62,9, 3) Laura Koivula / Uncle Sam IR, 74,5, 4) Pauliina Marttila / Unimorka VARS, 79,5,
----------------------------------
5) Cajus Aminoff / Ranetto ONES, 86,5, 6) Perttu Puranen / Kuldbjerg Maya ONES, 88,7, 7) Aki Karhapää / Alecey PKUR, 88,7, 8) Esti Laaksonen / Flaming Ergalad 1876 KAKE, 113,5, 9) Wilhelmiina Rantanen / Lirs NR, 150,6,
Hyl./Kesk. Anna-Riikka Sulander / Lorenzo III KARA, Cajus Aminoff / Anchor ONES, Jani Laurikainen / Examen (RCC)