Aaltonen uusi SM-estekultansa Eafons Polyfinolla

1.6.2010


Raimo, Eafons Polyfino, kultamitali ja Oulun Pokaali, onnittelemassa kilpailun johtaja Risto Kimari.

Auran Raimo Aaltonen, 52, ja musta ori Eafons Polyfino uusivat viime vuotisen SM-voittonsa jälleen Oulun Pokaalissa. Kultamitali oli kokeneen ratsastajan jo seitsemäs, Oulun Pokaalin hän on ottanut kahdeksan kertaa. Voitto ei tullut tällä kertaa varmasta johtoasemasta, vaan kokemuksen ja varmuuden tuomasta tasaisen hyvästä suoritustasosta. Vaiherikkaassa ja jännittävässä mittelyssä hopeaa otti Tampereen Ville Kulkas, 23, hevosella Victory-M helsinkiläisen Sofia Steniuksen, 23, saadessa pronssia Comic Boylla.

Sunnuntaina kahdella kierroksella ratkaistussa finaalissa pakka meni pahasti sekaisin ensimmäisellä radalla ja kortit jaettiin uudelleen myös toisella kierroksella. Ensimmäisellä osuudella ainoan puhtaan radan teki Stenius nousten takavasemmalta johtoon, kun kahden osakilpailun jälkeen johdossa ja ollut Jenny Kainulainen, 27, pudotti yllättäen kolme estettä hevosella Vlas. Kulkas sai myös väistyä kärjestä kolmella pudotuksellaan Aaltosen noustessa ohi vain yhden puomin menettäneenä.

Ratkaisukierroksella Kulkas jäi hyviin asemiin hienolla nollaradalla ja toisena ollut Aaltonen hyppäsi myös virheittä pistäen kovat paineet Steniukselle, jolle voitto oli luvassa vain puhtaalla suorituksella. Aaltosen taktiikka puri ja Stenius putosi Kulkkaan taakse pronssille, kun hevonen tiputti kerran ja otti vielä kiellon sarjaesteellä.

Uljas Eafons Polyfino kamppaili urheasti kiidättäen Aaltosen voittoon.

- Pientä painetta oli minullakin ja sähläsin toisella kierroksella mustalla okserilla, jolle lähdimme hyppyyn hirveän kaukaa. Polyfino auttoi minua todella paljon ja selviytyi virheittä yli, Aaltonen kiittää oria, joka on noussut miehen kisakumpanina maamme kärkihevosiin.

- Aluksi se taisteli minua vastaan, nyt se taistelee minun puolestani. Luulen että yksi vahvuuksistani on saada hevosista kavereita. Käsittääkseni että sille oli aikaisemmin oltu vähän tuhmia, minä olen ollut sille kiltti. Polyfinoa pitää käsitellä nätisti, muuten se hermostuu ja sanoo, että hyppää itse. Kun se tuli minulle, otin kannukset heti pois eikä niitä ole tarvittu, Aaltonen kertoo ystävästään.

Hopea- ja pronssimitalisteilla ei ollut yhteensäkään yhtä paljon ikää kuin voittaneella Aaltosella. Kokemus on valttia kookkailla esteradoilla.

Sofia ja Comic Boy.

- Tiesin heti, että kun Raimo lähtee toiselle kierrokselle, hän tekee nollan. Ensimmäinen rundi oli helppo, ei ollut paineita, kun ei ollut johdossa eikä edes mitalisijassa kiinni. Verkassa olin rento, radalla ensimmäinen pudotus oli oma virhe ja sen jälkeen aloin miettiä liikaa, kun olisi pitänyt antaa vain sujua, oikeustiedettä Helsingissä opiskeleva Stenius kertoo.

Ratsastaja on kilpaillut alkukaudella isoilla kansainvälisillä esteillä, mm. Suomen Nations Cup -joukkueessa Kööpenhaminassa. Valmentautuminen Thiess Lutherin luona Saksassa ja saatu kova kisakokemus ovat siivittäneet lupaavaa nuorta ratsastajaa kotimaan estekärkeen.

Ville ja Victory-M, kuva Marcus Westermark.

- Ensimmäinen kierros maksoi minulle kultamitalin. Ensimmäinen pudotus tuli, kun jäimme liian kauas okserista, sarjalla tuli sitten kaksi lisää. Hevosella on kyllä kaikki kapasiteetti mitä tarvitaan, jos keskittyminen radalla on vain kohdallaan, toteaa Kulkas. Ratsastaja suuntaa Aaltosen tavoin ensi viikonloppuna Savonlinnaan GP-sarjan toiseen osakilpailuun ja sieltä miehet jatkavat viikkoa myöhemmin Tallinnaan edustaen Suomea Nations Cup -joukkueessa.

Sade pieksi Oulun Äimäraution kenttää loppuviikosta, mutta kisajärjestäjien ponnistelut sekä lauantain ja sunnuntain poutasää teki olosuhteista lopulta lähes optimaaliset. Kilpailut houkuttelivat paikan päälle myös suuryleisön. Ratsastajat viihtyvät Oulussa erinomaisesti vuosi toisensa jälkeen myös ratamestarin niittäessä kiitosta.

- Olli Niskasaari on - ellei paras - niin ainakin yksi parhaimpia ratamestareitamme, Aaltonen kiittelee.

Tuloksia Oulun Pokaali sunnuntai 29.6.

Esteratsastuksen SM-kilpailu, kokonaispisteet kolmen osakilpailun jälkeen
1) Raimo Aaltonen / Eafons Polyfino 9,26 2) Ville Kulkas / Victory-M 16,00 3) Sofia Stenius / Comic Boy 17,73 4) Jenny Kainulainen / Vlas 18,56 5) Tom Gordin / Horse Boutique Odolo 24,54 6) Peik Andersin / Czaplinek 30,59 7) Johanna Jormakka / Kiwi II 63,08

Esteratsastuksen SM III osakilpailu, lähti 7, sijoittuu 2.
Luokka 12, 145+150 cm, arvostelu A.1.0+A.1.0 Este SM III -,
1) Raimo Aaltonen / Eafons Polyfino (AURA) 4-0/63,51, 2) Sofia Stenius / Comic Boy (KRG) 0-10/76,91, 3) Ville Kulkas / Victory-M (TRS) 12-0/66,53, 4) Peik Andersin / Czaplinek (KRG) 8-4/69,08, 5) Jenny Kainulainen / Vlas (CR) 12-4/61,84, 6) Tom Gordin / Horse Boutique Odolo (RCC) 14-4/69,38, 7) Johanna Jormakka / Kiwi II (OR) 24-8/65,34

LINKKEJÄ
Nettitelevisio: www.horsetube.fi
Kisajärjestäjä, tulokset: www.oulunpokaali.fi 
Ratsastajainliiton sivut: www.ratsastus.fi
Kilpailukutsu, ilmoittautuneet ja täydet tulokset: http://kipa.ratsastus.fi