Aikamoinen Anna-Julia Kontio hyppäsi Lorenzolla takaisin maailman huipulle!

26.1.2018


Anna-Julia Kontio - Lorenzo Leipzigin maailmancupissa viikko sitten, kuva Outi Räisänen.

Aikamoinen Anna-Julia Kontio hyppäsi
Lorenzolla takaisin maailman huipulle!

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio eteni erittäin lyhyessä ajassa nopeasti, varmasti ja vakuuttavasti takaisin maailman kärkikastiin. Hän sijoittui perjantaina Zürichin kansainvälisessä viiden tähden GP:ssä viidenneksi uudella ratsullaan Lorenzo. Zürichissä hypätään sunnuntaina maailmancupin osakilpailu, joten paikalla on kova joukko maailmanlistan kärkinimiä ja arvokisamitalisteja.

- Tosi hyvä mieli, tätä odotettiinkin jo, mutta pitää jaksaa vain olla kärsivällinen. Rata oli iso ja vaikea. Lorenzo hyppäsi perusradan äärettömän hyvin, teki kaikkiaan hienoa työtä ja näytti ihan parastaan, Kontio iloitsee paikan päältä tavoitettuna.

Grand Prix’n 155 cm:n perusrata oli tuhti, tekninen ja vaativa. Uusintaan karsi mukaan vain seitsemän ratsukkoa, joista kolme hyppäsi sen puhtaasti. Nopeimman ajan kellotti Sveitsin Martin Fuchs Clooneylla ajassa 35.12 sekuntia kannoillaan tiukasti Italian Luca Maria Moneta Connerylla (35.68). Kolmansiksi nousivat Irlannin Bertram Allen ja Gin Chin van het Lindenhof (37.37). Kontio ylitti perusradan virheittä ja sai uusinnassa yhden puomin.

Kontion eteneminen on ollut huikeaa, sillä samalla hän on nostanut varmoin käsin isoimpiin luokkiin vasta kymmenvuotiaan holsteinruuna Lorenzon. Hevonen hyppäsi ensimmäisen oman 150-tason luokkansa Kontion kanssa marraskuussa Belgiassa kolmen tähden tasolla, tuloksena vain kolmen viikon tuttavuuden jälkeen hienosti toinen sija. Sen jälkeen Kontio on hionut yhteistyötä ja pari on edennyt nousujohteisesti maailmancupeihin tehden lupaavaa työtä Lontoossa ja Mechelenissä joulukuussa, kunnes viikko sitten Leipzigissä tuloksena oli vakuuttava mc-rata, yksi pudotus pienellä hipauksella.

- Olemme uskoneet hevoseen ja menneet rohkeasti eteenpäin. Kun kaikki on muuten kohdillaan, vasta radalla näkee hevosen todellisen kyvyn, kestääkö sen kantti ja miten se kehittyy. Vaikka hevonen hyppäisi kuinka hyvin, myös aika moni muu asia pitää olla kohdallaan. Ei riitä, että on lahjakas, vaan hevosen pitää tahtoa itse – Lorenzolla on kova palo ja halu yrittää, Kontio kehuu kilpakumppaniaan.

Kontiolla itsellään on vankka kokemus maailman kärkitasolta, mutta väliin tuli puolentoista vuoden tauko, kun Kontio jätti sveitsiläisen, yhdessä Martin Fuchsin kanssa pitämänsä kilpatallin menettäen samalla silloiset hevosensa. Niistä orilla Pacific des Essarts Kontio otti Zürichissä kaksi vuotta sitten 150-luokan voiton. Ratsukko oli sen jälkeen toinen myös 150-luokassa sekä sijoilla GP:ssä Hong Kong Mastersissa – arvostetussa kilpailussa, jonne Kontio on saanut arvokkaan ja himoitun kutsun nyt kahden viikon päästä Lorenzon kanssa.

Sitä ennen edessä Zürichissä on vielä sunnuntaina Länsi-Euroopan liigan eli ns. superliigan maailmancupin osakilpailu, joka hypätään klo 15.30 Suomen aikaa alkaen. Lauantaina ratsukko pitää kilpailuissa välipäivän.

Kontion uusi tukikohta on ollut lokakuusta alkaen suomalaisomisteinen ER Horse -talli Belgian Meeuwenissa. Tukena ovat sen lisäksi vahvat taustajoukot, mm. italialainen esteratsastaja Piergiorgio Bucci, joka on yksi Lorenzon omistajista yhdessä muutaman Kontiolle ennestään tutun sveitsiläisomistajan kanssa.

26.1. Esteratsastusta CSI5*-W Zürich, Sveitsi / www.mercedes-csi.ch

Longines Grand Prix, Zürich, 155 cm perusrata ja uusinta, sijoittuu 12/42
1) Martin Fuchs – Clooney, SUI 0-0/35.12
2) Luca Maria Moneta – Connery, ITA 0-0/35.68
3) Bertram Allen - Gin Chin van het Lindenhof, IRL O-O/37.37
…5) Anna-Julia Kontio – Lorenzo, FIN 0-4/40.84
Täydet tulokset: http://www.longinestiming.com/#!/equestrian/2018/1440/html/en/longinestiming/resultlist_04.html

Anna-Julia Kontion esittely: http://www.ratsastus.fi/esteratsastajia/anna-julia_kontio