Arja Mikkonen 7. ja Suomen joukkue 8. MM-valjakkoajossa

1.6.2010

Arja Mikkonen sijoittui hevosellaan SG Oberon henkilökohtaisesti seitsemänneksi yksikkövaljakoiden MM-kilpailuissa Puolan Jarantowissa. Päätöspäivän tarkkuuskokeessa Mikkonen joutui loppuradasta pidättelemään vahvaa hevostaan ja epätasainen ajo johti kahden pallon putoamiseen ja aikavirheisiin. Näin Mikkonen putosi yhden sijan alaspäin oltuaan kuudentena koulu- ja maratonkokeiden jälkeen.

- Olen ihan tyytyväinen tulokseen, sillä tarkkuusajossa SG Oberon heittäytyi yhdeksännen esteen jälkeen niin villiksi, että minun oli lähes mahdoton hallita sitä, Arja kertoi palattuaan puolitoista tuntia kestäneistä palkintoseremonioista. - En oikein tiedä miten tämä nuori kisakaverini pääsi yllättämään näin täysin, Arja naureskeli 18-vuotiaan kisakonkarinsa käyttäytymistä. - Rata oli todella vaikea. Itse asiassa minua ei edes harmita, sillä keiloja olisi voinut keikkua ja palloja pyörähtää paljon enemmän. Siihen nähden seitsemäs sija on ihan hyvä tulos, vaikka pronssille olisikin ollut mahdollisuus. Kulta ja hopea karkasivat käsistä, kun kärkikuskit tekivät puhdasta tulosta, hän toteaa.

Yllä ja vasemmalla Arja ja SG Oberon.
Kotimatkalle suomalaiset lähtevät maanantaina aamulla. - Seuraavaksi kisaohjelmassa on PM-kilpailut Ruotsissa kolmen viikon kuluttua. Mutta täytyy nyt katsoa miten hevoset palautuvat tästä reissusta ja missä kunnossa ovat sitten. Minulle matka on tietysti lyhyt, sillä Åstorpiin ajaa kotoani 20 minuutissa, Ljungbyhedissä Ruotsissa asuva Arja toteaa.

Ensi vuoden suunnitelmat Arja pitää vielä avoinna. - Olin ajatellut, että tämä kausi ehkä olisi viimeinen kisakautemme, hevonenhan on ensi vuonna jo 19-vuotias. Mutta toisaalta se on niin älyttömän hyvässä kunnossa, sillä ei ole koskaan ollut mitään vaivaa, että katsotaan keväällä uudestaan. Joka tapauksessa ylläpidän hevosen peruskuntoa talven yli, Arja miettii. SG Oberon on hänen ainoa kisahevosensa eikä hänellä ole suunnitelmissa hankkia nuorta hevosta sen rinnalle tai seuraajaksi. - Joskus olen ajatellut että olisi kiva voida käyttää aikaa ja rahaa johonkin muuhunkin kuin vain  tähän, hevoshierojana ja fysioterapeuttina työskentelevä Arja naurahtaa.

Sanna ja Candy Boy
- Olen tyytyväinen siihen, että joukkueemme pystyi nousemaan yhden sijan ylöspäin viimeisessä osakilpailussa, vaikka tietysti olimme toivoneet, että Arja olisi ajanut mitaleille. Mutta etenkin Sanna Tirkkonen ajoi hienon tarkkuusradan. Hän otti yhden pallon alas, ja senkin aivan hipaisemalla, totesi joukkueenjohtaja Ben Simonsén. Kymmenes sija tarkkuuskokeessa nosti Tirkkosen toistakymmentä sijaa ylöspäin kokonaistuloksissa.
 
Tove-Maria ja Cisco
Tarkkuusajo muutti reippaasti kärjen järjestystä. Ainoastaan johdossa ollut Hollannin Jan van de Broek pystyi ajamaan virheittä ja voitti kultamitalin ylivoimaisella piste-erolla. Hopealle nousi Ranskan Ann-Violane Brisou ja pronssille Hollannin Jan Moonen. Toista sijaa ennen viimeistä osakilpailua pitänyt Saksan Dieter Lauterbach putosi kymmenenneksi ja kolmantena ollut Christoph Dieker 13:nneksi. Joukkuekilpailussa Saksa putosi Ranskan taakse hopealle. Pronssille kiri Sveitsin joukkue. Suomi nousi kahdeksanneksi.

Heidi ja Nelson
Kuvat Anna E Vähäkuopus.

Tuloksia, CH-M-A-1 Single Championship 2008
Yksikkövaljakoiden MM-kilpailut, Jarantow, Puola
 
Lopullinen tilanne koulu-, maraton- ja tarkkuusajon jälkeen
Henkilökohtainen kilpailu, 66 osanottajaa
1) Jan van den Broek, Hollanti, 137,04; 2) Ann-Violane Brisou, Ranska 144,65; 3) Jan Moonen, Hollanti 144,89; 4) Susanne Leibetseder, Itävalta 149,21; 5) Thomas Sjöberg, Ruotsi 149,60; 6) Michael Sllier, Ranska 149,81; 7) Arja Mikkonen, Suomi 150,43; ...
… 30) Sanna Tirkkonen, 168,85, … 57) Heidi Sinda 191,76; 58) Tove-Maria Holmasto 192,76.
 Joukkuekilpailu, 17 joukkuetta
1) Ranska 294,46; 2) Saksa 295,24; 3) Sveitsi 296,28; 4) Itävalta 301,48; 5) Ruotsi 303,59; 6) Hollanti 304,17; 7) Iso-Britannia 312,84; 8) Suomi 315,99.

Kuvat: Anna Vähäkuopus
 
Täydelliset tulokset:
http://www.jarantow2008.com/en/results.html