Askellajiratsukoille PM-kokemusta Norjassa

1.6.2010

Islanninhevosten pohjoismaiden mestaruuskilpailut ratsastettiin kauniissa, vuorten ympäröimässä Seljordin kylässä, Etelä-Norjassa. Suomesta mukana oli 9-henkinen maajoukkue. Samalla suomalaiset keräsivät kokemusta omia, kahden vuoden kuluttua Ypäjällä järjestettäviä PM-kilpailujaan varten.

Islantilainen Heimir Gunnarsson ja punahallakko Ör frá Prestbakka.

Senioreiden nelikäynnin kullan kahmaisi vaatimattoman oloinen islantilainen Heimir Gunnarsson ja punahallakko 8-vuotias tamma Ör frá Prestbakka pistein 7,20. Suomalaisista luokassa ratsasti Krista Sirviö Spaka frá Bakkakotilla. Ensikertalaiset saivat pisteitä 5,13.

Nelikäynnin junioreissa ratsasti Arnella Nyman Grettir frá Breidavadilla ja nuorissa Katie Brumpton lainahevosella, ensimmäisen palkinnon jalostusoriilla Hrimbakur frá Hólshúsumilla. Katie sai kokonaispisteet 6,13 ja pääsi B-finaaliin. B-finaalissa Katie sai pisteitä 6,33 ja sijoittui koko luokan jaetulle seitsemännelle sijalle.

- Ratsastin kisoissa ystäviltäni lainaamaani Hrimbakuria. Tietenkin harmittaa, etten päässyt mukaan omalla hevosellani Bjarturilla, joka loukkaantui juuri ennen kisoja, mutta on tässäkin tilanteessa oma jännityksensä. Hrimbakurin laukka ja ravi olivat hyviä, mutta lisätyssä töltissä voisi olla enemmän vauhtia, analysoi Katie.

Senioreiden töltti T1:n A-finaalissa johtopaikalta finaaliin lähtenyt Jóhann R. Skúlason Kiljan frá Blesastöðumilla päätyivät lopulta hopeakorokkeelle (7,89). Ratsukko tulee tosin varmasti olemaan kova pala monille ensi vuoden MM-kilpailuissa. Karsintojen kolmannelta sijalta finaaliin lähtenyt nelikäynnin kultamitalistiratsukko Heimir Gunnarsson ja Ör veivät ehkä hieman puun takaa tullen kultaa myös tästä lajista pistein 8,11.

Nicola Bergman-Kankaala ja Bruni frá Súluholt.

Suomen Nicola Bergman-Kankaala Bruni frá Súluholtilla (7,00) oli T1-karsintojen kymmenentenä ja näin ollen B-finaalissa. Brunin työtöltti oli kaunista katseltavaa, lisätystä töltistä uupui hieman vauhtia. Harmillisesti SM-kultamitalistimme Juha Kontio Rödull frá Holtsmulalla (6,73) jäi juuri finaaleiden ulkopuolelle ollen yhdestoista. Senioreissa kilpaili myös kolmas suomalainen, Jutta Mäntynen Blaengur frá Sahalalla (6,27) sijoittuen kuudenneksitoista.

- Töltin tulokseen olen suoritukseen nähden tyytyväinen. Työtöltissä Bruni jäi hieman ylös ja lisäykset eivät olleet tarpeeksi tarkkoja, arvioi Niki suoritustaan.

B-finaalissa Niki ja Bruni sijoittuivat kokonaisuudessaan sijalle 10, pistein 6,72. Finaalissa Brunin lisätty töltti oli erinomaisen voimakas karsintoihin verrattuna. Vauhti ei suinkaan jäänyt selkeästi muita hitaammaksi.

Suomesta T1:een osallistui nuorista Katie Brumpton /Hrimbakur frá Hólshúsum (4,93). Junioreissa kilpaili Arnella Nyman Grettir frá Breiðavaðilla (4,60) ja Jenny Mikaela Öster Fjölnir frá Tungulla (3,23).

T2-karsinnoissa nähtiin ryhdikkäitä vapain ohjin tölttääviä hevosia. Hallitseva mestari Eva-Karin Bengtsson ja 11-vuotias Kyndill frá Hellulandi voittivat finaalin selkeästi pisteillä 7,42. Suomen Krista Sirviö ratsasti karsinnassa pisteet 4,90. Krista ja Spaka nousivat T2:n B-finaaliin muutamien poisjääntien takia. Spaka näytti vapaassa tempossa paljon freesimmältä kuin karsinnoissa ja hidaskin tempo sujui ongelmitta. Ratsukko sai finaalissa pisteitä 5,21.

- Ilmoitus finaaliin pääsemisestä tuli niin nopeasti, etten kyllä ehtinyt ollenkaan jännittämään. Lähdin radalle pitämään hauskaa ja sen tein. Hevonenkin tuntui positiiviselta vapaapäivän jäljiltä, Krista iloitsi.

Senioreiden viisikäynnin voitti tanskalainen Rasmus Möller Jensen. Rasmus ratsasti Svipur frá Uppsolum -oria. Ratsukko oli varsinkin töltissä ja passissa näyttävin. Kulta voitettiin pisteillä 7,28. Nicola Bergman-Kankaala Brunilla sijoittui karsinnoissa kuudenneksi eli suoriutui B-finaaliin.

Nicolan ja Brunin viisikäyntifinaali päättyi lopulta jaetulle kahdeksannelle sijalle. Hitaasta töltistä ja varsinkin käynnistä Bruni sai kärkipisteitä, mutta passin ja laukan pisteet eivät yltäneet muiden tasolle. Kuitenkin finaalin harmonisin ratsukko, pistein 6,26.

Suomen junioriratsastaja Jenny Öster Fjölnirillä ratsasti karsinnoissa melko eheän suorituksen (3,73) lukuun ottamatta ensimmäisen passin epäonnistumista.

Passien suvereenein taitaja oli tyylipassin hallitseva Pohjoismaiden mestari, Ruotsin joukkueessa kilpaillut Gudmundur Einarsson 11-vuotiaalla Sproti frá Sjávarborgilla. Gudmundur ja Sproti voittivat mestaruuden tyylipassissa ja 250:m passijuoksussa (aika 22,05 s) sekä sijoittuivat hopealle speedpassissa vain kolme sadasosasekuntia voittajalle jääneenä. Speedpassissa sekuntikampailin voitti tiukasti tanskalainen Tania Højvang Olsen ja Sólon fra Strø ajalla 7,52.

Annika Kyrklund osallistui tyylipassiin Suomessa syntyneellä Freyja frá Terriniemellä ja sai toisesta juoksusta hyväksytyn tuloksen. Ensimmäinen juoksu rikkoutui laukalle harmittavasti juuri ennen 150 metrin linjaa. Toisen juoksun epäonnistuminen laski juoksujen yhteispisteet 2,84:an. Suomen juniori Jenny Öster Fjölnirillä ei valitettavasti saanut hyväksyttyä tulosta.

Annika ja Freyja osallistuivat myös 250 metrin passijuoksuun. Ensimmäisestä juoksusta ratsukko sai ajan 27,01 s. Toinen juoksu hylättiin. 250 metrin passijuoksun kolmas ja neljäs juoksu juostiin illalla ukkosen paukuttaessa taivaalla. Annika ja Freyja saivat kaksi hyväksyttyä juoksua; 27,80 sekä 27,00.

- Olen tyytyväinen juoksuihin. Harmi, ettei toista juoksua hyväksytty, sillä se olisi ollut nopein, Annika totesi.

Speedpassiin osallistuivat Jenny Öster Fjölnirillä sekä Annika Kyrklund Freyjalla. Jennyn molemmat juoksut hylättiin, mutta Annika sai molemmista juoksuista hyväksytyn ajan. Annikan paras aika oli 8,57. Annika oli syystäkin tyytyväinen juoksuihin, sillä heidän ennätyksensä on 8,50.

- Junioriratsastajamme ovat saaneet kallisarvoista kokemusta kansainvälisistä kisoista. Kaikki ratsukot ratsastivat suunnilleen omalla tasollaan. Kansainvälisissä kilpailuissa taso on kuitenkin kova ja kansainvälisen kisarutiinin puuttuminen näkyy hieman suorituksissa tällaisessa tilanteessa, kommentoi Suomen joukkueenjohtaja Paula Sarsama.

Teksti ja kuvat: Anu Siivonen