Breeders' Prize ratkaistiin Ypäjällä

1.6.2010

Oululaistamma Bear Bay D'Artagnan kiri esteratsastuksen Breeders-voittoon

6-vuotiaiden estehevosten ikäkausikilpailu Tapiola Breeders' Prize ratkesi sunnuntaina Ypäjällä kolmen osakilpailun jälkeen uusintaradalla 2,66 sekuntiin. Tiukan kisan voiton ja samalla 4390 euroa veivät oululaista Gastel Ridersia edustava Aki Hannula ja Bear Bay d'Artagnan.  
Tiukassa uusinnassa oli mukana kolme kaikista osakokeista virheittä selvinnyttä ratsukkoa. Uusinnan aloitti Tapiolan Ratsastajien Joonas Vaahtera, jonka Juniper Landos suoritti radan virheittä ja vauhdikkaasti ajassa 47.59. Aki Hannula ja Bear Bay D'Artagnan pistivät vielä paremmaksi puhtaalla uusinnalla ajassa 44,93. Kokonaiskilpailun kolmanneksi sijoittuneiden, Tuusulan Ratsastajia edustavan Pyry Kivikosken ja Qimman kohtaloksi muodostui pudotus viimeisellä esteellä: uusinnan tuloksena ratsukolla oli nopein aika, mutta 4 virhepistettä.    
Aki Hannulan ja Bear Bay d'Artagnanin  lempinimeltään "Pöljän"  yhteistyö on jatkunut puolisentoista vuotta.
- Pöljä oli aluksi vähän ongelmallinen, se ei siinä vaiheessa luottanut oikein kuin itseensä. Sillä on hirmu suuri ego, ja siihen ei ihminen mahtunut mukaan. Nyt Pöljä on paras kaverini. Kun minä itse ryssin, se auttaa ja päin vastoin, kertoo Aki Hannula.
Omistaja ja kasvattaja Tuija Ahvenainen etsi reilu vuosi sitten hevoselleen ratsastajaa, jonka kanssa kemia pelaisi, ja ruuna päätyi Hannulan talliin Auraan.
Ratsukolla on takana näyttöä mm. Helsinki Horse Show'sta ja Ypäjän Finnderbystä.
- Hevonen tarvitsi säännöllisen työrutiinin. Se on idearikas, mutta ideat oli usein varustettu miinusmerkillä. Oma rutiini löytyi, ja avovaimo Johanna Jormakka auttoi osaltaan rakentamalla hevosen kuntoa. Nyt kaikki on hyvin, ynnää tyytyväinen Hannula.
Edessä on Kuopion kilpailu viikon kuluttua, ja kuukauden kuluttua on vuorossa 6-vuotiaiden MM-kilpailu Belgiassa. Breeders-voittajina ratsukolla on tiedossa paikka myös syksyn Helsinki Horse Show'ssa.
5-vuotaiden hevosten estederbyn voiton veivät Peik Andersin ja Meadow Lily, jotka suorittivat molemmat osakokeet virheittä. Voittajatamman on kasvattanut Anne-Maj Grönroos  von Rettig ja sen omistaa Kauniaisten Ratsastuskeskus. Meadow Lilyn isä on Lados ja emän isä Lad. Toiseksi kokonaiskilpailussa sijoittui ori Lauritzon yhteensä 16 virhepisteellä ratsastajanaan Kati Hurme-Leikkonen, joka on myös hevosen kasvattaja ja omistaja.

Kouluratsastuksen Breeders-voitto Royal de Topazille

Kouluradan huippuhetkiä nähtiin sunnuntaina 5- ja 6-vuotiaiden hevosten ikäkausikilpailujen finaalissa.
6-vuotiaiden Tapiola Breeders' Prizen voitti helsinkiläisratsukko Mikaela Soratie ja Royal de Topaz. Hevosen on kasvattanut Anne Nurmesniemi. Ennen Breeders-voittoa ratsukko on jo ehtinyt kisata menestyksekkäästi kansallisissa kisoissa ja edustanut Suomea kunniakkaasti sekä 5-vuotiaiden että 6-vuotiaiden MM-kisoissa. Ratsastajan menestys jatkui myös 5-vuotisderbyssä, jonka kokonaiskilpailun hän voitti Don Pedrolla. 
Toisiksi kilpailussa sijoittuivat Stella Hagelstam ja Hagels Moonstone tuloksella 151,8%. Lopputuloksissa kolmansiksi kirivät Kerstin Nyberg ja Firecape Dito, tulos 140,8%.
- Kärjen taso on hyvä. Kärkikolmikon hevosilla on kaikilla suuri liikkuvuus, niillä on säännölliset ja puhtaat askellajit. Hevosten asenne on hyvä, ne ottavat koulutuksen vastaan, sanoo koulukilpailun johtaja ja tuomari Håkan Wahlman.
- Kouluratsastuksessa ikäkausikilpailujen osallistujamäärä saisi kyllä olla suurempi. Yllättävän moni nuorista hevosista katoaa matkalla tähän pisteeseen. Meillä on hyviä ratsastajia, mutta meidän pitää saada heille koulutukseen entistä enemmän Suomessa syntyneitä ratsuja. Tavoitteemme on kehittää tätä tapahtumaa edelleen, jolloin toivottavasti ratsastajat, kasvattajat ja omistajat kohtaavat Ypäjällä, sanoo Wahlman.
5-vuotiaiden hevosten kouluderbyn voittivat Mikaela Soratie ja Don Pedro, lopputulos kahden osakilpailun jälkeen 155,40%. Mustan oriin on kasvattanut ja omistaa turkulainen Heljä Laine. Oriin isä on Don Primero ja emän isä Pyrrhus.
Toisiksi 5-vuotiaiden derbyssä sijoittuivat Sari Aimia ja Boston Tea Party tuloksella 154,60% ja kolmansiksi lopputuloksissa sijoittuivat Susanna Lemström ja Sonnenschein tuloksella 145,60%.
Teksti Kirsti Piminäinen