CPE DI **** Norja

1.6.2010

Vammaisratsastuksen Norway Open Dressage CPE DI ****, Kristiansand, Norja 14.-17.6.

Maajoukkueemme menestyi

Matilda Friberg, Leena Jaakkola, Eeva Kaartinen, Katja Karjalainen ja Outi Lindroos edustivat Suomea Kristiansandissa. Ratsastajat kilpailivat lainahevosilla, jotka kilpailujenjärjestäjä oli etsinyt joukkueen käyttöön. Ratsastajilla oli vain kaksi päivää aikaa tutustua kilpakumppaneihinsa. Matildalla ja Eevalla vain kilpailua edeltävä ilta, mutta kaikki oppivat nopeasti tulkitsemaan ratsujaan. Joukkueen valmentaja, Arto-Pekka Heino, oivalsi hetkessä, miten yhteistyö kunkin parin kanssa saadaan sujumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Vieressä kuvassa Matilda ja Daylight.

Ratsastajien taidot ja suoritukset lainahevosilla herättivät ihailua kanssakilpailijoissa. Joukkueen keskuudessa hieman hymyiltiinkin, että tarvittiin vammaisratsastajia läpiratsastamaan norjalaishevosia, joihin oltiin muuten hyvin tyytyväisiä. Daylight on 17-vuotias kilpailu-uraansa lopetteleva Norjan mestari vuodelta 2005 ja Paralympialaisiin osallistunut hevonen, jolla on häikäisevän hieno käynti sekä lennokas ja tahdikas ravi ja laukka. Daylight siivittikin Matilda Fribergin (ryhmä Ib) kür-luokan voittoon ja yleisö sai kuulla Maamme-laulun. Norjan prinsessa Märta Louise juhlisti kür-luokan palkintojenjakotilaisuutta.

Eeva Kaartinen (ryhmä IV) on kokenut kouluratsastaja, joka esitti Daylight'n teknisemmissä ohjelmissa ja paransi päivä päivältä sijoituksiaan. Kür-ohjelman ratsastaminen vieraalla hevosella ilman harjoittelua on haastava tehtävä, mutta Eeva sai suorituksensa näyttämään hyvinkin valmistellulta, vaikka joukkueen muut jäsenet tiesivätkin, että radalla nähdään hetkittäin myös improvisaatiota, etenkin musiikin vaihdosten ja siirtymisten osalta. 68,451 % nosti Eevan neljännelle sijalle. Eevan edellä ja takana oli omilla hevosilla kilpailevia ratsastajia. Kaksi tuomaria asetti hänet kolmannelle tilalle, mikä olisi ollut varmasti aivan oikeutettu sijoitus. Eevan kanssa samassa luokassa kilpaili Daylight'n omistaja, Sigrid Rui, uudella kilpakumppanillaan Nanof, mikä kertoo siitä hienosta ja kannustavasta ilmapiiristä sekä todellisesta urheiluhengestä, joka vallitsi kilpailupaikalla. Yllä eeva Kür-ohjelmassa.

Katja Kaartinen (ryhmä Ib) ja Leena Jaakkola (ryhmä III) jakoivat kattoa hipovan, 9-vuotiaan ja 185 cm korkean Lykkemosegårds Alin, joka on estepainotteinen harrastehevonen, jolla ei ole paljoakaan kokemusta kouluradoilta. Katja ja Leena tekivät sitkeästi sen kanssa töitä ja saivat hevosen liikkumaan koko ajan paremmin. Katja pokkasi hevosella kaksi neljättä sijaa ja Leena oli luokissaan ensimmäinen ei-sijoittunut. Leenan kaikki kilpakumppanit ratsastivat omilla hevosillaan, joissa oli niin näköä kuin laatua. Taidoissaan Leena on vähintään samalla tasolla kuin muutkin. Leena onkin lähdössä edustamaan Suomea lajin MM-kilpailuihin Iso-Britanniaan heinäkuussa. Katjalle hevonen sopi hieman paremmin, vaikka hänkin näytti hentoiselta tämän sympaattisen 'norsun' selässä. Yllä Katja ja Ali.

Outi Lindroos (ryhmä Ia) sai alleen hurmaavan vanhan kimon, Lord Godiverin. Ruotsalaiskilpailijat jopa yllyttivät Outia ottamaan hevosen mukaansa, niin hyvin he sopivat toisilleen. Vanha veikko pikku-Lordi on hyväntahtoinen ja anteeksiantava hevonen, jolla oli alkuun pieniä vaikeuksia ymmärtää, kuka on se oikea auktoriteetti. Epona Ryttersenterin ratsastuskouluhevosena Lord on tottunut kuuntelemaan kentän keskellä komentavaa jalkamiestä, joten ensimmäinen kilpailusuoritus hieman kangerteli, koska valmentaja-Artsi ja kuviteltu auktoriteetti siirtyi kauemmaksi ja Outin hevonen kuvitteli työn teon jo päättyneen. Ohjelma ei oikein edennyt, mutta sen päätyttyä mietittiin uudet konstit. Outi verrytteli seuraavina päivinä hevosen itse ja Artsi antoi ohjeita matkan päästä. Hegemonia siirtyi Outille ja kaksikon suoritukset kehittyivät. Henkilökohtaisessa kilpailussa ja kürissä ratsukko oli toinen (60,497 %). Yllä Leena ja Ali.

Norja ja Ruotsi ottivat kärkisijat omilla hevosillaan. Altavastaajan asemasta edustusratsastajamme kuitenkin antoivat kaikkensa ja joukkuekilpailussa voitettiin kolmas sija. Taakse jäivät Iso-Britannia ja Puola, joiden ratsastajat kilpailivat suomalaisten tavoin lainahevosilla. Joukkueena esiintyminen sai aikaan positiivista nostetta ja auttoi pitämään yllä tsemppiä ja asettamaan tavoitteita korkealle. Vieressä Outi ja Lord Godiver kiertämässä rataa ennen ensimmäistä starttia.

Teksti ja kuvat:
Merja Kuosmanen, joukkueenjohtaja
Kuvien käsittely Marcus Westermark

Tulokset:
Luokka 2, FEI Para-Equestrian grade 1b team test 2006 (Formerly IPEC grade 1b test 14), 4 lähti
1) Patricia Falk / Hobis Saksa 68,941 %, 2) Matilda Friberg / Daylight Suomi 67,294 %,
3) Anita Jonsson / Parlaments Ruotsi 62,941 %, 4) Katja Karjalainen / Lykkemosegårds Ali Suomi  62,824 %. Tuomaristo: Alison Mastin, Irlanti H: Ekaterina Nikitina, Venäjä C: Kjell Myhre, Norja, M: Tarja Huttunen, Suomi, B: Hanneke Gerrritsen, Hollanti

Luokka 5, FEI Para-Equestrian grade IV team test 2006 (Formerly IPEC Grade IVtest 52 Dressage) 9 lähti, 5 sijoittui
1) Lotten Aronsson / Buzy Lizzy Ruotsi 67,643 %, 2) Elisabeth Aardal / Epistel Ruotsi 66,429 %, 3) Sigrid Rui / Nanof Norja 66,357 %,… 5) Eeva Kaartinen / Daylight Suomi  60,571 %. Tuomaristo E: Hanneke Gerrritsen, Hollanti, H: Alison Mastin, Irlanti, C: Ekaterina Nikitina, Venäjä, M: Kjell Myhre, Norja, B: Tarja Huttunen, Suomi

Kilpailun kaikkia tuloksia ei toistaiseksi ole käytettävissä
tulokset päivitetään kilpailun järjestäjän sivulle: www.epona.no