Eläinlääkärin vinkkejä hevosen hyvinvointiin korona-aikaan

27.3.2020

Hyvinkään Hevossairaalan eläinlääkärit kertovat vinkkejä, miten hevoset voidaan pitää terveinä ja hyvinvoivina, jos liikutusta joudutaan vähentämään.

Hevonen kaipaa rutiineja ja on luotu liikkumaan päivittäin. Ihmisten sairastumiset, karanteenit sekä mahdolliset viranomaismääräykset voivat hankaloittaa hevosten liikuttamisesta vastaavien henkilöiden tallilla käymistä.

On hyvä, jos hevosten ulkoilu pystytään järjestämään tallin puolesta, mutta toki näin ei kaikissa paikoissa ole. Hevosihmiset ovat onneksi solidaarisia ja monasti pystytään auttamaan kaveria tarpeen tullen. Jonkinlaisen "liikutusringin" luominen voisi olla yksi vaihtoehto pärjätä hankalimpien aikojen yli.

Vaikka normaalia treeni- ja liikutusmäärää ei pystyttäisikään järjestämään, jo parinkymmenen minuutin päivittäisellä kävelyttelyllä ja lisäjuotoilla voidaan vähentää mm. ähkyn ja lannehalvauksen riskiä.

Kun tiedämme, että hevosen liikunta tulee vähenemään, olisi tärkeää vähentää väkirehuruokintaa sekä liikutuksen määrää asteittain, jotta hevosen elimistö saa aikaa sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen. Hyvin energisillä hevosilla voidaan käyttää lepojakson aikana ja tämän jälkeen rauhoittavia rehulisiä, jotta hevosen käsiteltävyys pystytään paremmin säilyttämään.

Terveisin,

Hyvinkään Hevossairaalan eläinlääkärit