EM-esteet juniorien 1. päivä

1.6.2010

Sonia Hungerbühler hyppää juniorien EM-kilpailussa

Juniorien (14-18-v) ja nuorten (16-21-v) esteratsastuksen EM-kilpailu käynnistyi Kreikassa, Ateenassa torstai-iltana. Suomea edustaa junioriratsastaja Sonia Hungerbühler hevosella Per Favore. Juniorien kilpailuun osallistuu edustajia 24 maasta, joista 16:lla on myös joukkue. Suomen ohella Israelilla, Luxemburgilla, Romanialla, Slovakialla, Slovenialla, Valko-Venäjällä ja Venäjällä on osallistujia henkilökohtaisessa kilpailussa.

Keskiviikkona järjestetyssä epävirallisessa verryttelyluokassa Sonia ja Per Favore hyppäsivät nollan. Ensimmäinen henkilökohtainen karsinta ratsastettiin torstaina 130-radalla, luokassa lähti 88 ratsukkoa. Sonian ja Per Favoren vaivatta alkanut suoritus päättyi sarjaesteelle numero 10, jossa oli vesimatot molempien osien alla. Per Favore ei uskaltanut hypätä sarjaa lainkaan. A-osa sijaitsi varjossa, jonne ratsastettiin kirkkaasta auringosta. Lisäksi suorituksen aikana voimakas tuuli teki aaltoja ja roiskeita vesimattojen veteen, myös radan kukkakoristeet lentelivät ympäriinsä.

Ratsukon kilpailu jatkuu lauantaina, jolloin hypätään 140-tasolla 2. ja 3. henkilökohtainen karsinta. Luokka on myös joukkuekilpailu mitaleista. Ensimmäisessä osakilpailussa vaikeuksia kokeneiden, hylättyjen ratsukoiden tulos on sääntöjen mukaan eniten virheitä 1. osakilpailusta saaneen tulos, johon lisätään 20 virhepistettä. Sonia ja Per Favore siis jatkavat kilpailua lauantaina tilillään 52 virhepistettä. Sunnuntain henkilökohtaiseen finaaliin pääsee 60 % osallistujista, kuitenkin enintään 30 kilpailijaa ja mahdollisesti viimeisen mukaan päässeen kanssa samalla virhepistemäärällä olevat ratsukot. Mitalifinaalista karsiutuneet hyppäävät pikkufinaalin sunnuntaiaamuna.

Sonian päivät alkavat ja päättyvät hevosten hoidolla
Espanjassa Mallorcalla asuva 16-vuotias Sonia kilpailee ensimmäistä kauttaan hevosilla. Viime kesänä hän osallistui poniratsukoiden EM-kilpailussa sekä este- että kouluratsastukseen. Hänen aikaisempia ratsastusansioitaan ovat mm. kolme perättäistä Espanjan mestaruutta kouluratsastuksessa poneilla. Nyt Sonia on valinnut lajikseen esteratsastuksen, koska koulu vie yhä enemmän aikaa. Hänellä on jäljellä kaksi vuotta ennen englantilaisen ylioppilastutkinnon, A-levelsien, suorittamista. Perheen kotikieli on Sveitsin saksa, Sonia käy englantilaista koulua ja vapaa-ajan kieli on Spanglish, espanjan ja englannin sekoitus. Lisäksi hän puhuu vähän suomea.

Sonian Per Favore on 9-vuotias hollantilainen hevonen, jonka hän hankki marraskuussa. Nykyisin hänellä on kaksi hevosta ratsastettavanaan päivittäin. EM-kilpailun jälkeen suunnitelmissa on löytää vielä kolmas hevonen. Hevoset asuvat perheen kotona, tallin ohella Sonialla on myös este- ja koulukenttä. Sonian sekä koulu- että vapaapäivät alkavat ja päättyvät hevosten hoitamisella. 

Helmi- maaliskuussa hypätyllä kansainvälisellä Sunshine Tour -kilpailuviikoilla Sonia ja Per Favore saivat yhdeksän sijoitusta 140-tasolla. Palkintorahoilla Sonia hankki moottoripyörän. Ratsukkoa valmentaa irlantilainen Sean Fitzimmons, joka myös asuu Mallorcalla. Yhteistyötä valmentaja ja ratsastaja ovat ehtineet tehdä seitsemän vuotta. Ratsastusta Sonia on harrastanut alle nelivuotiaasta lähtien. Sonian kilpailumatkat mantereelle hevosten kanssa alkavat hyvällä säällä neljä tuntia kestävällä lauttamatkalla. Merenkäynnin ollessa voimakasta lauttamatkaan kuluu kymmenen tuntia.

Tulokset, juniorien EM-kilpailu, Ateena, Kreikka
Luokka 1. henkilökohtainen karsinta, 130 cm, aikaratsastus, 88 lähti, 22 sijoittui
1) Kevin Spiessens Quick vd Zuuthoeve Belgia 0-84,57, 2) Nuri Dijsk Paco Rabanne Hollanti 0-85,42, 3) Remon Romp Praline Holland 0-85,67,…Hyl: Sonia Hungerbühler Per Favore Suomi, jatkoon mukaan 52 vp.

Täydelliset tulokset kilpailun järjestäjän sivulta:
http://www.equestrian.org.gr/english/index.htm, valitse international events

Kuvassa Per Favore ja Sonia kotona, vieressä valmentaja Sean Fitzimmons
Kuvan copyright Sonia Hungerbühlerin henkilökohtainen arkisto