EMAS-serifikaatti Hevosopistolle ja MTT:lle

1.6.2010

HEVOSOPISTOLLE JA MTT HEVOSTUTKIMUKSELLE EMAS-YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄ

MTT Hevostutkimus sekä Hevosopisto Oy vastaanottivat tänään Ypäjällä Suomen ympäristökeskuksen myöntämät EMAS-sertifikaatit. Hevosopisto ja MTT Hevostutkimus ovat Euroopassa ensimmäiset hevosalan toimijat, jotka ovat rakentaneet ulkopuolisen auditoijan tarkastaman EMAS-ympäristöjärjestelmän.

- EMAS on paras ja vaativin ympäristöjärjestelmä, joten Ypäjällä voidaan syystä olla rinta rottingilla. Toivottavasti Hevosopiston ja Hevostutkimuksen esimerkki leviää muihinkin oppilaitoksiin ja tutkimuslaitoksiin. On ilahduttavaa, että Hevosopisto ja MTT Hevostutkimus ovat tuoneet esiin myös hevosten tuomia positiivisia ympäristövaikutuksia, totesi yksikönpäällikkö Alec Estlander Suomen ympäristökeskuksesta.

EMAS-järjestelmä perustuu EU:n asetukseen. Toistaiseksi Suomessa on kaiken kaikkiaan vain 57 organisaatiota tai julkista toimijaa, joilla on sertifioitu EMAS-järjestelmä. Koko Euroopassa 4000 organisaatiolla oli EMAS-järjestelmä käytössä vuoden 2007 lopussa.

Järjestelmän avulla organisaatio tunnistaa toimintansa ympäristövaikutukset kuten erilaiset päästöt, syntyneet jätteet sekä energian ja luonnonvarojen kulutuksen. Tämän jälkeen asetetaan päämäärät ja tavoitteet haitallisten vaikutusten vähentämiseksi. Järjestelmään liittyy jatkuvan parantamisen periaate.

- Onnistuminen edellyttää henkilöstöltä vahvaa sitoutumista, jota Ypäjällä on poikkeuksellisen paljon, sanoi pääauditoija Markku Siivonen Inspecta Oy:stä.

Sekä Hevosopistolla että MTT Hevostutkimuksessa ympäristönäkökohtien arvioinnissa nousivat merkittäviksi muun muassa öljyn- ja sähkönkulutus, lantahuolto, jätteet ja kuivikkeiden sekä rehujen tuotanto ja kulutus.

- On hienoa, että voimme olla edelläkävijöitä. Toivon, että tämä kannustaa muitakin hevosalan toimijoita miettimään ympäristöasioita, ja auttaa alaa tässä suhteessa toimimaan entistä paremmin osana ympäröivää yhteiskunta, sanoo toimistusjohtaja Petri Meller Hevosopistolta.

- Hevosopistolle tämä prosessi on merkinnyt ympäristökysymysten järjestelmällistä tarkastelua. Se on auttanut viemään eteenpäin aivan arkipäivään liittyviä asioita, kuten energian säästöä. Ympäristökysymykset noteerataan nyt entistä paremmin, jatkaa Meller.

Sekä Hevosopistolla että MTT Hevostutkimuksessa yhtenä tavoitteena on energiankulutuksen vähentäminen. MTT:llä pureuduttaan lisäksi ekotehokkaaseen nurmituotantoon sekä tutkimuksen vaikuttavuuteen.

Hevosopistolla puolestaan halutaan vähentää hevosten jaloittelualueilta ja pihatoista tulevaa ravinnekuormitusta sekä tehostaa jätteiden lajittelua.

Sertifikaatit luovutti Alec Estlander Suomen ympäristökeskuksesta, vastaanottajina olivat tutkimuspäällikkö Markku Saastamoinen MTT Hevostutkimuksesta sekä rehtori Heikki Heiskanen Hevosopistolta.

MTT Hevostalouden sekä Hevosopisto Oy:n ympäristöselonteot ovat kaikkien tutustuttavissa osoitteissa www.mtt.fi ja www.hevosopisto.fi

Tietode: Hevosopisto, Kirsti Piminäinen