Emma Kanerva kolmas ja neljäs GP:ssä – jatkaa Hampurin Derbyn kuuluun hevosenvaihtofinaaliin

14.5.2018


Emma Kanerva ja Heartbreaker, kuva Julia Ehlert

Emma Kanerva kolmas ja neljäs GP:ssä– jatkaa
Hampurin Derbyn kuuluun hevosenvaihtofinaaliin

Kouluratsastaja Emma Kanerva otti kaksi hienoa GP-sijoitusta perinteikkäässä Hampurin Derbyssä ratsastetussa neljän tähden kansainvälisessä kilpailussa torstaina. Neljätoistavuotias Heartbreaker oli kansainvälisessä debyytissään Kanervan kanssa hienosti kolmas tuloksella 70.59 prosenttia. Yhteistyö hevosen kanssa on kestänyt vasta puolisen vuotta.

- Heartbreaker on iso ja raamikas kimo, aika erityyppinen kuin Dambacu, joka on pieni ja kuuma. Olen tosi tyytyväinen, täällä on kuuman kostea, painostava ilma, ja yritin pitää verryttelyn lyhyenä, että sen puhti riittäisi radalle asti. Laukanvaihdoissa tuli kakkosissa virhe, mikä oli harmi, koska yleensä Heartbreakerilla on hienot ja varmat vaihdot. Muuten olen tosi tyytyväinen, kun ratoja on alla vasta näin vähän yhdessä. En olisi oikeastaan enempää voinut toivoa, Kanerva kertoo paikan päältä tavoitettuna.

Dambacu Nl:n kanssa Kanerva oli neljäs hipoen 70 prosentin haamurajaa luvuin 69.76, mikä on ratsukon paras kansainvälinen GP-tulos tähän mennessä.

- Yhdeltä tuomarilta saimme yli 71 prosenttia ja toiselta yli 70, mutta muuten jäimme vielä vähän alle. Kyllä se vielä tulee siitä, Dambacu oli jo nyt paljon tasaisempi radalla. Meillä oli lisätyn laukan jälkeen pieni rike vaihdossa, mutta muuten ei mitään stipluja. Dambacu oli tosi paljon parempi ratsastaa, rennompi ja tasaisempi kuin aikaisemmin.

Jännittävä finaali sunnuntaina

Sijoittuminen kolmen parhaan joukkoon tietää Kanervalle paikkaa sunnuntaina Deutsches Dressur-Derby -finaaliin, missä vaihdetaan ratsuja ja kaikki kolme kilpailevat omiensa lisäksi toistensa hevosilla. Vastassa on GP:n tänään ratsulla Du Soleil voittanut Australian Kristy Oatley ja Saksan Jan-Dirk Gießelmann.

- Tällä hetkellä olen kallistunut siihen, että menen Dambaculla kürin (vapaaohjelma lauantaina) ja otan Heartbreakerin hevosenvaihtokilpailuun. Dambacu on aika kuuma ja herkkä, toinen ei ehkä ihan yhtä pienestä hätkähdä. Voittaja ottaa kilpailuun ilmeisesti kakkoshevosensa, ja Dirkin hevosen näin tänään GP:ssä, se on kyllä tosi iso, onhan hänkin aika pitkä. Pitää varmaan katsoa hevosten ratoja videolta ennen sunnuntaita, Kanerva pohtii.

- Tämä on minulle ensimmäinen tällainen kilpailu, varmasti tosi mielenkiintoista. Ensin ratsastetaan omalla hevosella, sitten toisten hevosia saa kokeilla viisi minuuttia, minkä jälkeen ratsastetaan myös niillä pieni versio GP:stä. Toivottavasti selviän alusta loppuun kahden vieraan hevosen kanssa ja ei tule liian kuuma, että kaikki hevoset jaksavat hyvin kolme suoritusta perättäin.

Kanervan molemmat hannoverruunat omistaa saksalainen Gert Saborowski, jolta Kanervalla on käytössä myös kolmas GP-tason ratsu ja kaksi nuorempaa lupausta. Saborowskilla on oma talli Hampurin lähellä, ja suomalainen Melinda Ignatius työskentelee siellä ratsuttajana.

- Kaksi ensimmäistä hevosta tuli minulle Gertiltä viime kesäkuun puolivälissä. Hän mukava ihminen, joka nauttii hevostensa seuraamisesta kilparadoilla ja on kiinnostunut myös saamaan niitä esille arvokilpailuissa. Yhteistyömme on sujunut hyvin ja luulen, että hänkin on tyytyväinen tämän viikonlopun jälkeen, Kanerva hymyilee.

- Hevostilanteeni on tällä hetkellä hyvä. Näiden kahden ohella minulla on Gertiltä myös Riverdance. Lisäksi Sinituotteen Sini Soul on palaamassa pitkältä tauolta, en tiedä ehtiikö se tälle kaudelle, etenen sen kanssa rauhassa. Lisäksi on vielä yksi potentiaalinen GP-hevonen ja kolme nuorempaa lupausta, joukossa Marjo Vainikan kasvattama Mist of Titanium, jonka Gert myös omistaa.

Kanerva työskentelee kilparatsastajana, valmentajana ja ratsuttajana Reistall Klövensteenillä Schenefeldissä Saksassa lähellä Hampuria, ja hänellä on tallin yhteydessä myös oma yritys. Klövensteen tunnetaan toisen suomalaisratsastajan, Kristina ”TIni” Böckmannin perheen kotitallina. Tämän vanhemmat Kaarina ja Jürgen Böckmann ovat Saksan kouluratsastusmaailman tunnettuja vaikuttajia monin tavoin.

Kanerva, 33, on kokenut arvotason kilpailija, joka on edustanut Suomea Lontoon olympialaisten ohella MM-kilpailuissa ja kolmesti EM-tasolla. Hän on kotoisin Hyvinkäältä ja syntyisin Mikkelistä.

10.5. Kouluratsastusta CDI4* Hampuri, Saksa / www.engarde.de

Grand Prix, sijoittuu 10/25
1) Kristy Oatley - Du Soleil, AUS 72.543 %
2) Jan-Dirk Gießelmann - Real Dancer FRH, GER 72.304 %
3) Emma Kanerva – Heartbreaker, FIN 70.587 %
4) Emma Kanerva - Dambacu Nl, FIN 69.761 %
Täydet tulokset: http://www.longinestiming.com/#!/equestrian/2018/1452/html/en/longinestiming/resultlist_32.html

Kansainväliset tulokset ja esittely FEI:n sivuilla LINKKI
Ratsastajan FB-sivu: https://www.facebook.com/Emma-Kanerva-401960219819880/