Este SM, mitalit

1.6.2010

Esteratsastuksen SM, Kuopio 12.8.

Kolme kultaa Kuopiosta: Aaltonen, Peltokoski ja Kontio
Raimo Aaltonen Eafons Polyfino Aurasta, Ville Peltokoski Svaja Oulusta ja Anna-Julia Kontio Eafons Escape Ylöjärveltä ovat esteratsastuksessa ikäryhmiensä kultamitalistit. Kaikki kolme olivat luokissaan ainoat tuplanollat sunnuntaina finaalin kahden kierroksen radoilla.

Raimo Aaltonen on mestari jo kuudennen kerran
Raimo Aaltonen, 51, ratsasti oriilla Eafons Polyfino (kuvassa) kuudennen kultamitalinsa seniorien SM-kilpailussa puhtain finaaliradoin. Hopeaa hyppäsi Sandra Burmeister Espoosta (kuvassa alla) ja pronssin otti kisan johdossa ennen finaalipäivää ollut Ville Kulkas Tampereelta.

- Kisa meni todella tiukaksi. Kun lähdin toiselle kierrokselle, minulla ei ollut varaa yhteenkään pudotukseen, muuten Burmeister olisi mennyt ohi. Ville Kulkkaalla puolestaan oli varaa yhteen, mutta ei kahteen pudotukseen, kertoi Aaltonen.

Kilpailun radat olivat Aaltosen mukaan riittävän vaikeat sekä SM-kilpailuun että kauden tähän vaiheeseen. - Positiivista oli, että suuresta laukasta oli hyötyä. Tekniset tehtävät voi ratkaista eteenpäin ja käyttää hevosen hyvää laukkaa. Yleensä meillä on liikaa taaksepäin ratsastusta suosivia tehtäviä. Lisäksi 13 + 9 hyppyä finaalipäivänä kahden aikaisemman osakilpailun päälle antaa riittävästi tekemistä ratsukoille, hän sanoi.
Alla kuvassa kisan ratamestari Olli Niskasaari.

Aaltosen hevosvalinta viimeiseksi kilpailupäiväksi oli tarkkaan harkittu. Hänen L´Umoniallaan oli muutama kymmenys vähemmän virhepisteitä kuin Eafons Polyfinolla.
- Valitsin oriin, koska uskon sen hyppäävät isoja esteitä hieman kevyemmin kuin L´Umonia. Lisäksi SM-mitali on jalostusoriille hyvä meriitti. Halusin myös jättää L´Umonian hyvälle mielelle ennen syyskuun alussa hypättävää GP-finaalia. Se voitti lauantain osakilpailun ja sille jäi hyvä maku suuhun, sanoi Aaltonen.

Aaltosen mitalisaalis seniorien SM-kilpailuista on yhteensä kuusi kultaa, kolme hopeaa ja yksi pronssi. Hänellä on SM-kultaa vuosilta 1983, 1987, 1992, 1999, 2000 ja 2007. Hopeaa hän on ratsastanut vuosina 1981,1998, 2001 ja pronssia viime vuonna.
- Kyllä kaikki kultamitalit ovat yhtä rakkaita. Tietenkin tämänpäiväinen maistuu parhaalta juuri nyt, mutta luulen että suurin merkitys oli ensimmäisillä, mietti Aaltonen.

Ville Peltokoski
hyppäsi nuorten kultaa
Ville Peltokoski Oulusta oli nuorten ratsastajien kilpailussa ainoa, joka selvitti finaalin molemmat radat virhepisteittä. Hopeamitalin otti Catharina Ehrnrooth Chibalettalla Lammilta ja pronssille hyppäsi Janna Huhtanen Montanalla Kangasalta.
Vieressä nuorten mitalikolmikko.

- Rata tänään oli oikein mukava, sujuva ja tarpeeksi iso. Teknisiä tehtäviä oli vähemmän kuin eilen, jolloin ei tullut yhtään nollaa, kertoi ensimmäisen SM-kultamitalinsa hypännyt Ville Peltokoski. Juniorivuosilta hänellä on yksi pronssi.

Peltokoski oli lauantaina tehnyt ratsastusvirheen, mutta finaalikilpailussa kaikki osui kohdalleen.
- Hevoseni yleensä kuumenee toisella kierroksella, näin on käynyt GP-osakilpailuissa, mutta nyt onnistuin pitämään sen rauhallisena. Hyppäsin viimeisen verryttelyhypyn aikaisemmin kuin yleensä ja vein sen sitten kävelemään ja rauhoittumaan pois radan läheisyyden hulinasta juuri ennen starttia. Tänään tämä uusi verryttelytapa toimi hyvin. Svaja on todellinen taistelija, se yrittää aina parhaansa ja sillä on todella suuri sydän. Helposti kiihtyvä mieli on tähän asti ollut ainoa ongelma, kertoi tyytyväinen Peltokoski. 

Anna-Julia Kontio on juniorimestari
Anna-Julia Kontio Ylöjärveltä oli hevosellaan Eafons Escape ainoa, joka hyppäsi molemmat finaalikilpailun radat virhepisteittä. Hopeaa ratsasti Kiira Miinin Joensuusta ja pronssia otti Petra Huru Porista (alla kuvassa). Kontio hyppäsi nyt ensimmäistä kertaa SM-mitaleista juniorina. Aikaisemmilta vuosilta hänellä on useita SM-mitaleja poniratsastajana. Näistä tuorein on hopea tältä vuodelta. Yllä kuvassa Juuli perinteisessä onnitteluseremoniassa.

- Hevoseni hyppäsi kaikkina päivinä nollat. Vain eilisessä aikaratsastuksessa olin aavistuksen hitaampi kuin Kiira, joka oli johdossa kahden päivän jälkeen. Tänään Kiira sai yhden kiellon, ja kisa ratkesi siihen, kertoi Anna-Julia Kontio.

Kontio ja Eafons Escape palasi reilu viikko sitten EM-matkalta Ranskasta.
- Olen ratsastanut sitä tasaisella kotona ja alkuviikosta hyppäsimme pari ihan pientä estettä. Hevonen on palautunut matkasta hyvin ja pysynyt hyvällä tuulella. Sen ehdottomasti parhaita ominaisuuksia ovat tasaisuus ja rauhallisuus, lisäksi se on erittäin varovainen hyppääjä, kiitti Kontio. Hän on tehnyt Eafons Escapen kanssa yhteistyötä kolme vuotta.

Kontion mielestä mestaruuskilpailun radat alkoivat aika helpoilla luokilla ja tehtävillä.
- Ensimmäisenä päivänä esteet olivat pieniä ja oli paljon 6-7 askeleen suhteutettuja etäisyyksiä, mutta tänään toisella kierroksella esteet sitten nousivat oikein kunnolla. Kisaa vaikeutti lisäksi kova helle. Kaikkiaan kilpailu oli tiukkaa kun mitalin väri oli yhdestä virheestä kiinni, analysoi Kontio.

Tulokset
Luokka 145 + 150 kaksi kierrosta, SM seniorit, kaikki osakilpailut yhteensä
1) Raimo Aaltonen / Eafons Polyfino Aura 5,75
2) Sandra Burmeister / Cosiga Espoo 8,24
3) Ville Kulkas / Arielle Tampere 12,00
4) Jukka-Mikael Koivisto / Nandele Vierumäki 18,71, 5) Tom Gordin / O'Dolo Kirkkonummi 22,51, 6) Marika Rättö / Cornetta Espoo 29,11,

Luokka 140 +145 kaksi kierrosta, SM nuoret, kaikki osakilpailut yhteensä
1) Ville Peltokoski / Svaja Oulu 14,20,
2) Catharina Ehrnrooth / Chibaletta Lammi 16,86,
3) Janna Huhtanen / Montana V Kangasala 16,90,
4) Susanna Palin / Lenz Pori 20,00, 5) Emmi-Maria Ojala / Harley Hill Pori 27,85, 6) Charlotte Westerlund / Rantadu Kauniainen 30,78, 7) Matilda Kulkas / Regent Tampere 34,93, 8) Tiia-Riikka Vikman / Lincoln Ypäjä 61,34, 9) Jenni Aaltonen / Cointreau 79,65,

Luokka 130 + 140 cm, juniorien SM, kaikki osakilpailut yhteensä

1) Anna-Julia Kontio / Escape Ylöjärvi 2,00
2) Kiira Miinin / Talan J.W.B. Joensuu 5,00
3) Petra Huru / Oracle Pori 14,50
4) Tomas Kiviranta / Line Of Fire Vantaa 17,00, 5) Petja Ahonen / Saffier Hki 17,50,  6) Sofia Geay / Rusa Lohja 18,50, 7) Nina Cederberg / Kiowa Mousse Siuntio 19,50, 8) Daniela Tuuri / Gabriella I Tammisaari 21,00, 9) Annmarie Lindfors / Luna Espoo 22,50, 10) Elina Blom / Certina Tampere 24,00, 11) Mikael Wahlman / Prestige Lahti 26,50, 12) Katriina Melkkilä / Pedro VII Melkkilä 36,50, 13) Sofia Gärkman / Corcovado Kauniainen 37,00, 14) Silja Oranen / Saceur van Herikhave Siuntio 40,50,  15) Laura Palmu / Goofy G Lohja 41,50, 16) Olli Saalasti / Topaz Espoo 44,50, 17) Sanna Kröger / Rallady Pieksämäki 47,50, 18) Pyry Kivikoski / Fabienne Tuusula 67,00 19) Emmi Hallikainen / Athletico Jyväskylä 70,50,
Kaikki tulokset Kipassa

Kuvat Marcus Westermark
Vieressä valokuvaajan mobiilitoimisto