Esteratsastuksen SM alkoi Maarianhaminassa

1.6.2010

Jenny Kainulainen avausluokan voittoon hevosellaan Vlas

Jenny Kainulainen Kirkkonummelta ratsasti perjantaina Maarianhaminan raviradan keskusviheriöllä esteratsastuksen SM-taiston ensimmäisen osakilpailun voittoon hevosellaan Vlas. Kainulainen kiidätti tammansa 140 cm:n esteiltä maaliin runsaat kolme sekuntia nopeammin kuin mestaruutta puolustava Raimo Aaltonen oriinsa Eafons Polyfino. Aaltonen otti myös kolmannen sijan haltuunsa hevosellaan Elektra F.

Jenny ja Vlas, kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

- Vlas oli sataprosenttisesti mukanani tänään. Tiesin että oli pakko ratsastaa nopeasti, ja hieno tammani oli todella vikkelä jaloistaan. Yhden kaarteen ratsastin vähän huonosti, mutta luotin siihen, että hevoseni pelastaa minut pälkähästä, Kainulainen kiitteli ratsuaan.

- Huomenna on uusi osakilpailu, silloin taktiikkani on ratsastaa rytminen ja virhepisteetön suoritus. Näistä lähtökohdista minun ei tarvitse ottaa hirveän suuria riskejä, ja keskityn yhteen osakilpailuun kerrallaan. Erot ovat pienet, ja sekä Raimo Aaltonen, Janna Huhtanen, Mirella Kogelnig että Sandra Burmeister ovat ratsastaneet tasaisen hyvin koko kauden, Kainulainen kuvaili vastustajiaan.

Raimo Aaltonen ja Elektra F, kuva Ulla Lindgren Fagerholm.


Anna-Juulia Kontio / Eafons Escape nuorten ykkönen

Anna-Juulia Kontio Ylöjärveltä ratsasti johtoon nuorten ensimmäisessä SM-osakilpailussa 130 cm esteillä hevosellaan Eafons Escape. Luokkavoiton tosin vei ruotsalainen ratsukko Ida Eliases-Hallklint hevosellaan Maestro, mutta hän ei kilpaile SM-mitaleista. Viimeisenä radalle lähteneellä Kontiolla oli tilanne hyvin hallussaan.

Juuli ja Escape SM-vauhdissa,kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

- Tiesin, ettei minun tarvitse tavoitella hänen nopeaa aikaansa, enkä siksi ottanut yltiöpäisiä riskejä, vaan ajattelin että sujuva laukka ja lyhyet kaarteet riittävät hyvään tulokseen. Escape viihtyi nurmella ja tuntui kaikin puolin hyvältä, kertoi 18-vuotias Kontio, joka olisi ikänsä puolesta saanut osallistua juniorien mestaruuksiin. 

- Valitsin nuorten mestaruuden, koska siinä on vähän suuremmat esteet ja enemmän haastetta. Valmentajani Piia Pantsu on sanonut, että pienemmät radat eivät enää kehitä hevosta, ja Escape onkin paljon tarkkaavaisempi kun esteet ovat vähän suurempia, sanoi Kontio.

Toiseksi nuorten SM-osakilpailussa sijoittui helsinkiläinen Petja Ahonen hevosellaan Novel ja kolmanneksi Salon Joonas Oranta hevosellaan Mr Milkline.
 

Sonja Mäkelä juniorien kärkeen hevosellaan Primrose K.

Oululainen Sonja Mäkelä ratsasti juniorien ensimmäisen SM-osakilpailun johtoon hevosellaan Primrose K. Pari eteni uusintaradalla virheittä ja huomattavasti kanssakilpailijoitaan nopeammin. Toiseksi hyppäsi espoolainen Olli Saalasti hevosellaan Domingo II ja kolmanneksi Piia Tiainen Salosta ratsullaan Ratina S. Luokan 35 ratsukosta 10 selvitti perusradan virheittä jatkaen uusintaradalle. Uusinnassa nähtiin seitsemän virhepisteetöntä suoritusta.

Sonja Mäkelä ja Primrose K,kuva Ulla Lindgren Fagerholm.

Voittoon ratsastanut 18-vuotias Sonja Mäkelä otti taktiikakseen edetä suurella nurmikentällä sujuvasti, antaa hevosensa laukata. Mutta ennen kaikkea Mäkelä ratsasti kaarteet tehokkaasti hukkaamatta niihin turhia askelia ja aikaa.

- Varmaan sujuva laukka ja kaarteet ratkaisivat, mutta en oikein tiedä, mikseivät muut antaneet hevostensa laukata yhtä lailla eteenpäin, Mäkelä mietti. Viimeistä kauttaan juniorien ikäryhmässä ratsastava Mäkelä on ratsastanut koko isänä ja aina isänsä Pekka Mäkelän valmennuksessa. - Hän on hyvä valmentaja ja olen aina voinut sanoa suoraan mitä ajattelen, tytär luonnehti valmennussuhdetta.

Edessä on vielä kaksi osakilpailua. - Kun ei yritä hirveästi vaan ratsastaa vain, käy yleensä parhaiten, Mäkelä kertoi hymyillen taktiikastaan.

Tuloksia Ömsen-Agria Horse Show, Maarianhamina

Esteratsastuksen SM, 1. osakilpailut perjantaina 14.8.
Seniorit, 140 cm, virhepisteet muutetaan ajaksi, 25 lähti - 7 sijoittui
1) Jenny Kainulainen / Vlas, Kirkkonummi 77.04, 2) Raimo Aaltonen / Eafons Polyfino, Aura 80.89,  3) Raimo Aaltonen / Elektra F 81.55, 4) Lotta-Riikka Rintamäki /        FIM Fräulein Smilla, Turku 82.23, 5) Mirella Kogelnig / Utopie, Oulu 83.33, 6) Janna Huhtanen / Sultana D, Hämeenlinna 83.69, 7) Maria Heikkilä / Caricia, Ypäjä 83.92.

Nuoret ratsastajat, 130 cm, virhepisteet muutetaan ajaksi, 17 lähti - 5 sijoittui
1) Ida Eliases-Hallklint / Maestro, Ruotsi 76.65, 2) Anna-Juulia Kontio / Eafons Escape , Ylöjärvi 77.11, 3) Petja Ahonen / Novel, Helsinki 79.89, 4) Joonas Oranta / Mr Milkline, Salo 82.22, 5) Anna-Juulia Kontio / Rio Nuevo , Ylöjärvi 82.57.
 
Juniorit, 125 cm, perusrata ja yksi uusinta, 39 lähti - 10 sijoittui
1) Sonja Mäkelä /  Primrose K, Oulu 0/0-39.97, 2) Olli Saalasti / Domingo II, Helsinki 0/0-42,87, 3)  Piia Tiainen /  Ratina S, Salo 0/0-43.13, 4) Michael Wahlman / Prestige, Lahti 0/0-43.20, 5) Petra Heikkinen - Castle Rock, Joensuu 0/045.70, 6) Tuuli Leivo / Oazis, Tuusula 0/0-46.14, 7) Katriina Virtanen / Utah II 0/0-50.00.