Euroopan Ratsastajainliitto perustettiin Warendorfissa

1.6.2010

Eurooppalainen Ratsastajainliitto, the European Equestrian Federation (EEF), perustettiin torstaina 18. helmikuuta Warendorfissa Saksassa. Uuden liiton tehtävänä on ajaa eurooppalaisen ratsastuksen asiaa FEI:ssä, kansainvälisessä ratsastajainliitossa, sekä EU:ssa, minkä vuoksi kotipaikaksi valittiin Belgia.

Suomesta perustamiskokoukseen osallistui Suomen Ratsastajainliiton puheenjohtaja JP Leskinen, ja hän allekirjoitti perustamisasiakirjan Suomen puolesta yhdessä 32 muun Euroopan maan kanssa.

- Yksi tärkeimpiä asioita jatkossa on edunvalvonta EU:ssa, ja varmasti myös FEI:ssä meitä kuunnellaan nyt herkemmällä korvalla, Leskinen toteaa.
- Jokaisella kansallisella liitolla on edelleen omat, suorat yhteytensä FEI:hin ja toimimme FEI:n kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä, hän jatkaa.

Alun perin viime syyskuussa Antwerpenissä päätettiin perustaa EEF, European Equestrian Forum. Myöhemmin katsottiin, että varsinaisella liitolla on enemmän painoarvoa edunvalvonnassa. Vastaavat maanosien omat kattojärjestöt on jo Aasialla, Pohjois- ja Väli-Amerikalla sekä arabimailla.

Euroopan Ratsastajainliiton puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Saksan Hanfried Haring. Hallituksessa ovat mukana myös Christian Paillot (Ranska), Ulf Helgstrand (Tanska), varapuheenjohtaja Manuel Bandeira de Mello (Portugal), Andrew Finding (Iso-Britannia), Michal Wroblewski (Puola) and Armagan Özgörkey (Turkki).

- Hallituspaikoista äänestettiin ja mielestäni hallituksesta saatiin erittäin hyvä, sillä mukana kattava edustus erityyppisiä eurooppalaisia ratsastusmaita, Leskinen katsoo.

Hevosten lääkintäkysymykset edelleen tapetilla

Yksi eurooppalaisittain erittäin tärkeitä kysymyksiä on Kööpenhaminan FEI:n yleiskokouksessa syksyllä hyväksytty ns. progressiivinen lääkeaineidenlista, joka sallii mm. tiettyjen tulehduskipulääkkeiden alaisena kilpailemisen hevosilla, vaikkakin erittäin tiukoin rajoituksin. Lista hyväksyttiin kokouksessa niukan äänivoiman tuella Euroopan maiden vastustaessa sitä. Asiaa ei myöskään ehditty käsitellä riittävässä määrin ennen yleiskokousta.

Vastustuksen ja puutteellisen valmistelun takia säännösten voimaanastumista on lykätty. Mikäli säännöt otetaan FEI:n suunnitelmien mukaan käyttöön huhtikuussa ilman muutoksia, käytännössä sen jälkeen muilla mantereilla, kuten Amerikassa ja Aasiassa, voitaisiin periaatteessa kilpailla toisilla säännöillä kuin Euroopassa.

- Euroopassa toimitaan edelleen täkäläisen lainsäädännön ja kansallisten, tiukempien sääntöjen mukaan myös kansainvälisissä kilpailuissa. Hevosta saa lääkitä, mutta lääkityllä hevosella ei saa kilpailla, Leskinen painottaa.

- FEI on asettanut uuden lääketieteellisen ryhmän tutkimaan asiaa ja tällä kertaa työhön varataan aikaa niin, että kukin maa voi rauhassa perehtyä ehdotuksiin ja käsitellä ne omien asiantuntijoidensa kanssa. Myös EEF perusti oman Clean Sport -komiteansa, Leskinen toteaa.

Lääkintäsäädöskysymystä käsitellään FEI:n seuraavassa yleiskokouksessa Taipeissa ensi syksynä.