Fagerström GP-voittoon Italiassa – huippuvedossa!

1.6.2010



Nina ja Wivina, kuva Studforlife.com.

Nina Fagerström hyppäsi Grand Prix'n voittoon Italiassa Pinerolon kolmen tähden kansainvälisissä kilpailuissa sunnuntai-iltana 150 cm:n esteillä. Kilpailun ensimmäiseltä kierrokselta jatkoi ratkaisuerään kymmenen parasta. Tällä kertaa maltti oli valttia ja Fagerström vei voiton rauhallisilla, puhtailla radoilla, joista molemmilla tuli yksi virhepiste ylitetystä enimmäisajasta. Taktiikka puri, sillä kaikki muut ottivat vähintään yhden pudotuksen neljän sakkopisteen hinnalla.

Fagerström kuittasi voitostaan yli 10.000 euroa sekä arvokkaita maailmanlistapisteitä. Toiseksi Pinerolon isoilla esteillä ratsasti Ranskan Julien Gonin Sandrolla ja kolmas oli Britannian Jane Davies Patrickilla. Molemmat ratsukot olivat Fagerströmiä kymmenen sekuntia nopeampia uusinnassa. 

- Ensimmäisen kierroksen jälkeen olin vähän pettynyt aikavirheestä, mutta tamma hyppäsi todella hyvin, joten sikäli tyytyväisyyteen oli aihetta. Toiselle kierrokselle lähti viisi nollaradan tehnyttä, yksi aikavirheellä ja muutama neljällä virhepisteellä. Laskin, että en voi voittaa niitä, joilla oli puhtaat radat alla ja kun menin sisään radalle, tavoitteena oli varmistaa nolla tai ottaa korkeintaan piste tai pari aikavirheestä.

- Toinen kierros oli aika iso ja sille jätettiin vaikeita esteitä. Lähdin neljäntenä ja tuumin yhden aikavirheen jälkeen että tuli hyvä sija, olen sillä viiden parhaan joukossa, Minun onnekseni muilla oli epäonnea, nollan tehneet yrittivät mennä aikaa ja ottivat sitten riskillä esteitä alas ja yksi toisensa jälkeen jäi minun taakseni. Mutta GP-voitto on aina GP-voitto, tuli se millä taktiikalla tahansa, Fagerström iloitsee.

Wivina on kymmenvuotias belgialaistamma, jonka isä on maailmankuulu esteori Baloubet Du Rouet. Hevonen kuuluu belgialaisen Stephex-kilpatallin kalustoon, jonka ykkösratsastajia Fagerström on.  Viikonloppu oli ratsastajalle muutoinkin erittäin menestyksekäs. Perjantaina Fagerström otti Talentilla luokkavoiton 140 cm:n esteillä ja oli Wivinalla toinen 145 cm:n aikaratsastuksessa. Lauantaina hän ratsasti Talentilla viidenneksi GP-karsinnassa 140 cm:n esteillä.

- Nyt kun olen saanut pitää hevoset pidempään ratsastettavinani, se alkaa näkyä tulostasossa. Se on paras palkinto mitä voi ratsastajana voi saada, kun tekee pitkään ja suunnitelmallisesti töitä ja se tuottaa tuloksia, Fagerström sanoo.

Matka jatkuu henkilökohtaisella kutsulla Barcelonaan

Suomen estejoukkue lähtee ensi viikonloppuna Barcelonaan estejoukkueiden Nations Cup-finaaliin. Suomi sai ottaa joukkueeseen vain neljä ratsastajaa, ja Fagerströmin harmi oli suuri, kun hän jäi joukkueesta. Hän onnistui lopulta saamaan paikan Barcelonaan muuta kautta.

-  Sain Barcelonaan henkilökohtaiseen kilpailuun paikan, vaikka en olekaan mukana joukkueessa. Sanoin SRL:n väelle jo 3-4 viikkoa sitten, että hevoset ovat nyt tosi hyvässä tikissä. Siksi olin aika pettynyt, ettei minua valittu tiimiin, koska nyt tuntui että olisi mahdollista saada hyvä tuloksia.

- Kaikki oli suunniteltu Barcelonaa varten, Pinerolo oli sinne valmistava kilpailu. Nyt meni kaikki nappiin jo näissä kisoissa, se on hyvä asema jatkaa. Barcelona tulee olemaan kovatasoinen kilpailu, nyt on fiilis, että hevoset lähtevät sinne superhyvässä kunnossa, mutta hevosurheilussahan voi aina tietysti tapahtua mitä tahansa, Fagerström pohtii.

Fagerström palasi sunnuntaina illalla Belgiaan ja oli maanantaina heti aamutuimaan ratsastanut jo kaksi hevosta ja tutkinut kisavideota valmentajansa kanssa. Hevoset jatkavat Italiasta suoraan Espanjaan, minne matka kestää kuljetusautossa noin kahdeksan tuntia.

- Tiimityöskentely hirveän tärkeää tässä urheilussa, menestys on mahdollista vain hyvän tukijoukon kanssa. Haluan kiittää erityisesti hevosenhoitajaani Tiina Tuunasta, joka on todella tärkeä osa tiimiämme. Tiina jäi kisapaikalle hevosten kanssa ja juuri äsken varmistui, että saimme kisapaikan ja hän jatkaa sieltä edelleen Espanjaan, Fagerström kertoo.

Irlantilainen Trevor Coyle asuu Belgiassa viereisessä kylässä ja hän on valmentanut Fagerströmia tämän vuoden alusta.

-  Hänen avullaan olen saanut nostettua oman ratsastukseni tason asteen ylöspäin, mikä on ollut hyvin motivoivaa ja tärkeää. Kyseessä ei ole ollut mikään erityinen poppaskonsti, vaan ne lukemattomat pienet asiat, jotka tekevät kokonaisuuden toimivaksi aina perusratsastuksesta lähtien. Hän antaa teknisesti hyviä vinkkejä, mutta on myös henkinen tuki ja hyvä preppaaja, Fagerström kiittää.

Piia Pantsu ratsasti lauantaina 145 cm:n esteillä voittoon suomalaissyntyisellä FWB-oriilla Chauvinist ratsastuksessa kahdessa vaiheessa. Sunnuntain GP:ssä ratsukko sai 17 virhepistettä ollen 29. tilalla.

11.-13.9.2009 Esteratsastusta CSI3* Pinerolo, Italia

Tuloksia 13.9.2009
Grand Prix Pinerolo, 150 cm, kaksi kierrosta, 2. kierrokselle 10 parasta. Lähti 37.
1) Nina Fagerström / Wivina FIN, 1/1 60,45
2) Julien Gonin / Sandro FRA 0/4-49,11
3) Jane Davies / Patrick GBR 4/0-50,47,
…29) Piia Pantsu / Chauvinist, FIN 17 *

Tuloksia 12.9.2009.
Luokka  11. 140 cm, perusrata ja uusinta. GP-luokan karsinta. Lähti 42.
1) Davies Jane / Patrick, GBR 0/0 38,84
2) Gonin Julien / Sandro, FRA 0/0-39,12
3) Van Den Bosch Inge / Otazu, NED 0/0-40,55
… 5) Fagerström Nina / Talent, FIN 0/0-41,50

Luokka 12.145 cm, Ratsastus kahdessa vaiheessa, lähti 15.
1) Pantsu Piia / Chauvinist , FIN 0/0-36,62
2) Giffon Francois / Korrigan D'Olen, FRA 0/0-38,08
3) Laarakkers Wiljan / Campari, NED 0/0-39,18

Tuloksia 11.9.2009
Luokka 5, 140 cm kahdessa vaiheessa, lähti 22
1) Fagerström Nina / Talent, FIN 0/0-31,56
2) Grossato Massimo / Lady Luna, ITA 0/0-32,55
3) Laarakkers Wiljan / Riboteur, NED 0/0-33,13

Luokka 6, 145 cm aikaratsastus, lähti 38.
1) Gonin Julien / Sandro, FRA 0/69,16
2) Fagerström Nina / Wivina, FIN0/70,15
3) Chiaudani Natale / Snai Gratina, ITA 0/71,18

Täydet tulokset: http://www.caprillicavalleria.com/index.php?option=com_content&view=category&id=51&Itemid=175&lang=en