Finnderbystä tulossa mittava ja mielenkiintoinen

1.6.2010

XXXVI Finnderby presented by Agrimarket 

Järjestyksessä 36. Finnderby ratsastetaan Ypäjällä 5.-7. kesäkuuta. Kilpailussa nähdään kansainvälistä este- ja kenttäratsastusta sekä kansallisia koululuokkia. Lisäksi mukana on kansallisia luokkia maan parhaille poniratsukoille. Tapahtumaan on ilmoitettu kaiken kaikkiaan noin 200 ratsukkoa, ja kilpailun palkintosumma kohoaa yhteensä lähes 30.000 euroon. 

- Finnderby on edustava näyteikkuna suomalaisen ratsastuksen tasoon olympialajeissa. Mukana on kolmen lajin kansallista kärkeä, ja ihan mukavasti myös kansainvälistä väriä. Esteratsastajia on alustavasti ilmoitettu Suomen lisäksi Englannista, Ruotsista ja Virosta. Kenttäkisassa nähdään ratsastajia Norjasta, Ruotsista ja Virosta. Ulkomaisia ratsukoita on tulossa 22, kertoo kilpailun johtaja Petri Meller.

Estekilpailuun otetaan 40 suomalaista ratsastajaa. Suomen Ratsastajainliitto vahvistaa nimet lähipäivinä. Ilmoittautuneiden joukossa ovat mm. erinomaisesti menestyneet Raimo Aaltonen - Eafons Polyfino ja Elektra F, Peik Andersin - Latania Z, Sanna Backlund - Lili Marleen, Anna-Juulia Kontio - Eafons Escape ja Rio Nuevo sekä Jenny Kainulainen  Lena ja Vlas.

- Kyllä näin iso kokonaisuus haastaa järjestäjät, varsinkin kun seuraavana viikonloppuna Ypäjällä järjestetään useamman muun lajin kansainvälinen kilpailu. Haluamme, että mahdollisimman monilla lapsilla, nuorilla ja perheillä on mahdollisuus tulla Finnderbyyn, joten olemme pudottaneet lippuhinnat todella alas. Yhtälö on melkoinen, mutta selviämme siitä, sanoo Meller.

Tiedossa täysiä päiviä

Kilpailu käynnistyy perjantaina klo 10, lauantain ja sunnuntain luokat alkavat klo 9. Alustavan tiedon mukaan kentän maastokoe alkaa lauantaina klo 11 ja GP-luokka klo 16.  Finnderby-luokan ensimmäinen ratsukko starttaa sunnuntaina klo 14.30. Lopullinen aikataulu vahvistuu maanantaina 1. kesäkuuta.

- Estekilpailu on mielenkiintoinen. Lauantain GP ratsastetaan 140 cm:n luokkana: sen korkeampaa säännöt eivät yhden tähden kansainvälisessä kisassa salli. Sunnuntain Finnderby-luokalta voi odottaa paljon. Rata pysyy vuodesta toiseen samana. Se on pitkä, sisältää paljon erikoisesteitä ja on henkisestikin rankka. Rata haastaa ratsukot aina uudestaan ja uudestaan, ja sijoitus tässä luokassa on aina kova juttu, kertoo Petri Meller.

Kenttäkilpailun kahdessa luokassa on yhteensä parisenkymmentä osallistujaa. Vaativassa ns. kahden tähden Mannerheim-kilpailussa on mukana yhdeksän ratsastajaa. Kisa ratsastetaan tällä kertaa pitkänä, kolmen päivän kilpailuna, jossa vaativuutta lisää kestävyyskokeen pituus. Mannerheim-kisa antaa suomalaisratsastajille mahdollisuuden kvaalata kansainvälisiin kolmen tähden kisoihin.

Kenttäkilpailu käynnistyy perjantaina koulukokeella, jatkuu huikealla kestävyyskokeella lauantaina ja päättyy sunnuntaina estekokeeseen.   

Suomalaisista mukana ovat mm. erinomaisesti kansainvälisillä kentillä menestyneet Cajus Aminoff, Minna Leppälä, Maija Yli-Huhtala ja juuri Malmön World Cup osakilpailussa kolmanneksi sijoittunut Sanna Siltakorpi.

Koulukisakin kokoaa Ypäjälle joukon kotimaan kärkiratsastajia: ilmoittautuneissa ovat mm. Stella Hagelstam, Kati Koiso ja Tuija Tuominen. Koulukilpailussa on mukana yhteensä 63 ratsukkoa.

Kouluradalla vaativimmat luokat ovat lauantaina Tapiola Small Tourin osakilpailu Intermediate I ja sunnuntain Intermediate II. Perjantain Prix St Georges on samalla PM-katsastusluokka nuorille ratsastajille. Juniorit katsastetaan lauantain Vaativa B luokassa. 

Uutta myös illanvietossa  tähtenä Koop Arponen

Finnderbyn illanvieton ehdoton kohokohta on Idols-tähti Koop Arponen, joka nousee bändeineen estradille lauantai-iltana. Illanvietto järjestetään Hevosopiston Opistohallissa, joka muunnetaan ratsastusareenasta konsertti- ja ravintolatilaksi. Osa alueesta rajataan nuoremmalle "limu-yleisölle", joten myös nuoret ovat tervetulleita kuuntelemaan Koopia. Tilaisuus alkaa klo 21 ratsastusaiheisella muotinäytöksellä, jota seuraa Koop Arposen esiintyminen.

Tapahtuman järjestäjät Hevosopisto, Ypäjän Ratsastajat ry ja Suomen Ratsastajainliitto ry. Tapahtuman pääyhteistyökumppani on Agrimarket.

Lisätietoa kilpailuista löytyy osoitteesta www.hevosopisto.fi.

Tiedote: Hevosopisto, Kirsti Piminäinen