Forstén varmisti finaalipaikan: 5. Bordeaux’ssa, 6. mc-listalla!

1.6.2010

Esteratsastusta, maailmancup

Mikael Forstén varmisti paikkansa esteratsastuksen maailmancupin finaaliin hyppäämällä viidenneksi Isaac du Jonquet'lla Bordeaux'n osakilpailussa myöhään lauantai-iltana. Sijoituksen tuomat tusina lisäpistettä nostivat ratsastajan kuudennelle sijalle maailmancupin Länsi-Euroopan liigassa.

Las Vegasin loppukilpailuun huhtikuussa pääsee kovatasoisimmasta länsiliigasta 18 ratsastajan kärki, ja he saavat vastaansa muiden maanosien voitokkaimmat haastajat. Viime kaudella kisapassi Göteborgin finaaliin irtosi Forsténille rimaa hipoen 34 pisteellä, nyt 45 pisteellä finaalipaikka näyttää selvälle, vaikka jäljellä on vielä kolme osakisaa.
 

- Halusin todella sen nollan täällä finaalipaikan varmistamiseen, Isaac yritti paljon ja tein kaikkeni että se onnistuisi. Olin kahdeksastoista lähtijä ja minua ennen nollia oli tehty vasta yksi, joten siinä vaiheessa kun tulin perusradalta, tiesin että tavoite oli aika varmasti saavutettu, puhtaan perusradan jälkeen villisti tuulettanut Forstén kertoo iloisena.

Mikko ja Isaac Bordeax'ssa, kuva Pierre Costabadie / FEI.

- Uusinnassa tein yhdelle sarjalle erittäin lyhyen tien, sisäänhyppy onnistui hyvin, mutta minulle tuli tunne että hevosta pitää auttaa uloshypyssä, mutta sitä ei olisi ehkä pitänyt tehdä, sillä siinä tuli pudotus, hän pohtii.

Ratsukon aika olisi riittänyt lyömään kisan voittaneen Hollannin Albert Zoerin hevosella Okidoki, jonka ohella tuplanollan teki vain Saksan Marco Kutscher ratsullaan Cornet Obolensky. Myös Belgian Jos Lansink ja Hollannin Gerco Schröder saivat yhden pudotuksen uusintaradalla, mutta ratsastivat puolestaan Forsténia muutaman sadasosakymmenyksen nopeammat ajat.

Bordeaux'n esteillä oli mukana yhdeksän ratsastajaa maailmanlistan kymmenen kärjestä, joten ratamestari Frank Rothenberger oli laatinut sekä kooltaan mittavan että teknisesti haastavan radan 160 cm:n maksimitasolla.

- Rata oli vaikea, olin kyllä huolissani ennen kilpailua. Viime vuonna kauden vaikein world cup oli Bordeaux'ssa ja tänäkin vuonna kisa oli yksi vaikeimmista. Paljon isoja esteitä, joille pitäisi saada laukkaa aikaiseksi, mutta erittäin lyhyet välit eikä yhtään pidempää väliä, jolla olisi pystynyt ratsastamaan rennommin eteenpäin, Forstén kertoo.
Albert Zoer ja Okidoki mittavilla esteillä, kuva Pierre Costabadie / FEI.

Voittaja Zoer palasi jälleen iskussa esteradoille, vaikkakin vielä nilkuttaen. Ratsastaja mursi jalkansa heinäkuussa nuorta hevosta kouluttaessaan ja samalla olympiahaaveensa. Toipuminen ja nousu takaisin huippukuntoon on vienyt koko tähänastisen kauden. Herkkäluonteiselta Okidokilta on vienyt myös aikaa tottua taas suurten sisäareenoiden meluun ja jännitykseen, mikä on häirinnyt keskittymistä radalla.

- Tämä on hienoa monestakin syystä. On suurenmoista saada kuntoni takaisin ja super että Okidoki hyppää niin kuin se hyppää, se on jälleen vanha kunnon Oki! Ja tarvitsin kipeästi 20 pistettä, luulen että pääsen niiden avulla nyt Las Vegasiin, Zoer totesi kilpailun jälkeen. Hän nousi voitollaan neljänneksi länsiliigassa, jossa johtopaikan puolestaan otti Schröder.

Menestysresepti - taito, tieto ja vuosien työ

Forstén, 39, ja ranskalaissyntyinen selle francais -ruuna Isaac du Jonquet, 13, muodostavat todellisen menestysparin. Ratsukko on ollut upeassa vedossa, viidettä sijaa Bordeaux'n maailmancupissa edelsi kymmenes sija perjantain mc-karsinnassa. Kaksi viikkoa sitten Zürichin maailmancupissa pari oli toinen ja otti myös kuudennen sijan sekä Zürichin GP:ssä sekä Master-luokassa. Lontoon maailmancupissa joulukuussa sijaluku oli myös viides ja vuosi sitten cv:hen kirjattiin historiallinen Amsterdamin mc-voitto.

Hevosen omistaa Mikon puoliso Noora Forstén yhdessä isänsä Olavi Pentin kanssa.

- Olen oikein tyytyväinen tulokseen. Sen perusteella, missä kunnossa hevonen on nyt ja miltä se minun silmääni näyttää, lähdemme hakemaan Vegasista selkeästi parempaa tulosta kuin vuosi sitten Göteborgista. En ole ollutkaan ennen Vegasissa, Noora Forstén iloitsee.

Menestysreseptin takana on lahjakkuuden lisäksi vuosien suunnitelmallinen, pitkäjänteinen työ.

- Löysimme Isaacin Belgiasta seitsemänvuotiaana. Se tuli ensisijaisesti minun hevosekseni ja hyppäsin sillä ensimmäisenä kautena omat ja sen ensimmäiset GP-luokat. Se on kuitenkin aika hankala, ranskalainen suustaan, kuuma ja herkkä, ei oikein minun hevoseni ja se sai Mikosta sopivamman ratsastajan, Noora kertoo.

- Ennen meille tuloa Isaacilla oli menty lähinnä aika villisti ja vapaasti, Mikko on tehnyt perusratsastuksen ja muodon kanssa aivan hirveästi töitä. Isaac on oppinut myös rentoutumaan kilpailuissa, aluksi se oli niin kuuma, että se tarvitsi paljon aamuratsastusta, että se jaksoi keskittyä radalla. Nyt sen kanssa voi keskittyä hienosäätöön, rentouteen ja irtonaisuuteen ja se on saanut myös paljon vahvuutta ja kokemusta. Nyt kun on mennyt vuosia, molemmat tuntevat toisensa erittäin hyvin ja ovat erittäin cooleja ja kylmähermoisia kilpailijoita, hän kiittää.

Onnistuminen Bordeaux'ssa tarkoittaa, että Isaacille jää aikaa ja rauhaa valmistautua kovaan finaalikoitokseen, kun tarvittavat pääsylippupisteet on plakkarissa.

- Ainakin Vigo ja Göteborg jäävät siltä nyt ilman muuta väliin, niihin molempiin on myös pitkä ja rankka matka. Kevätkaudella pitää miettiä mitkä kisat menemme valmistautumisena. Toivon paljon suomalaisia Las Vegasiin kannustamaan meitä, Mikael Forstén muistuttaa. 

Bordeaux'n maailmancup oli Länsi-Euroopan liigan kymmenes etappi, jäljellä on vielä osakilpailut Espanjan Vigossa viikon päästä, Göteborgissa viikko eteenpäin ja Hollannin 's-Hertogenboschissa maaliskuun 19.-22. ennen Las Vegasin huhtikuista finaalia.

Noora Forstén menestyi
naisten sarjassa

Forsténeiden viikonlopun kruunasi Noora Forsténin menestys Bordeaux'n naisten sarjassa 140-145 cm:n tasolla. Ratsastaja kiisi kakkoseksi toisella osuudella lauantaina oriilla Quinault, ja perjantaina ratsukko oli ensimmäisellä osuudella neljäs. Kokonaistilanteessa se on toisena kahden osakokeen jälkeen.

- Kiva tulla yhdellä hevosella tänne ja päästä hyppäämään, ettei ole täällä ihan turistina. Pitää ensin yrittää saada puhdas perusrata, jonka uusintaan lähdetään hakemaan voittoa tai hyvää sijaa, ratsastaja toteaa ennen sunnuntain viimeistä ja ratkaisevaa osuutta.

Naisten kilpasarjaan osallistuu 23 naisratsastajaa mukana maailman kovimman kärjen edustajat. Vuosi sitten Noora Forstén oli sarjassa kolmas ja kaksi vuotta sitten hän vei siinä voiton.

Esteratsastustuloksia CSI5*-W Bordeaux lauantai 7.2.

Rolex FEI World Cup, esteratsastuksen maailmancup,
Länsi-Euroopan liigan 10. osakilpailu
160 cm, perusrata ja uusinta, 39 lähti - 10 sijoittui
1) Albert Zoer / Okidoki (NED) 0-0/36.57
2) Marco Kutscher / Cornet Obolensky, GER 0-0/36.64
3) Jos Lansink / Valentina van 't Heike, BEL 0-4/34.59
4) Gerco Schröder / Eurocommerce Milano, NED 0-4/34.80
5) Mikael Forstén / Isaac du Jonquet, FIN 0-4/35.10

 Naisten sarja 140-145 cm, toinen luokka kolmesta, aikaratsastus. Lähti 23.
1) Clémence Laborde / Ups'n Downs Van Den Bandam, FRA 0/54.51  
2) Noora Forstén / Quinault, FIN 0/56.77  
3) Edwina Alexander / Tristan, AUS 0/57.84

Rolex FEI World Cup, esteratsastuksen maailmancup,
tilanne Länsi-Euroopan liigassa 10/13 osakilpailun jälkeen
1) Gerco Schröder (NED), 60
2) Edwina Alexander (AUS), 57
3) Steve Guerdat (SUI), 51
4) Albert Zoer (NED), 50
5) Jos Lansink (BEL), 48
6) Mikael Forstén (FIN), 45
6) Daniel Etter (SUI), 45
8) Marcus Ehning (GER), 44
9) Ludo Philippaerts (BEL), 41
10) Jessica Kürten (IRE), 40

Rolex FEI World Cup, esteratsastuksen maailmancup,
Länsi-Euroopan liigan jäljellä olevat osakilpailut

11) CSI4*-W Vigo, Espanja 12.2.-15.2.2009
12) CSI5*-W Göteborg, Ruotsi 19.2.-22.2.2009
13) CSI4*-W 's-Hertogenbosch, Alankomaat 19.3.-22.3.2009 (Länsi-Euroopan liigan finaali)
 + Maailmancupin finaali, Las Vegas, USA 15.-19.4.2009

FEI:n maailmancupsivut http://www.feiworldcup.org/Jumping/Pages/Default.aspx
Järjestäjän kotisivut: www.jumping-bordeaux.com
Tulokset ja lähtölistat: http://events.horses.nl/2009/bordeaux/results/results.htm
Forsténien kotisivut: http://www.forsten-pentti.com/