Hevonen loukkaantui ja jouduttiin lopettamaan kenttäkilpailuissa

1.6.2010

Hevonen loukkaantui ja jouduttiin lopettamaan Niinisalon kenttäkilpailuissa sunnuntaina

Niinisalon kenttäkilpailuissa sunnuntaina ratsastetussa tutustumisluokassa hevonen meni maastoesteradalla kumoon esteellä ja jouduttiin lopettamaan kilpailun jälkeen. Ratsastaja ei loukkaantunut turmassa.

Kilpailun eläinlääkärin Markus Hämäläisen mukaan esteellä kaatuminen aiheutti hevoselle kaularankavamman. Heti onnettomuuden jälkeen hevosen tila saatiin tasaantumaan tallissa, mutta sen jälkeen hermostolliset oireet alkoivat pahentua ja hevonen jouduttiin lopulta lopettamaan eläinsuojelullisista syistä.

Suomessa hevosen menehtymiseen johtaneita ratsastusonnettomuuksia on sattunut erittäin harvoin. Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall pitää tapahtunutta äärimmäisen valitettavana.

- Kansainvälinen ratsastajainliitto FEI on työskennellyt pitkään kenttäratsastuksen turvallisuuden edistämiseksi ja lajia on kehitetty nimenomaan turvallisuusnäkökohdista lähtien. Myös Suomessa lajin turvallisuuteen on panostettu tarmokkaasti. Se on tehty mm. kouluttamalla tuomareita ja toimihenkilöitä, kuten maastoradanrakentajia sekä kilpailujärjestäjiä. Sääntöjä on muutettu esimerkiksi turvavarusteiden ja osanotto-oikeuksien suhteen. Harraste- ja tutustumisluokkiin osallistuvilta vaaditaan rataestekilpailukokemusta ennen kenttäkilpailuun osallistumista. Kilpailujen tuomari voi myös keskeyttää vaarallisen ratsastuksen.

- Tutkimme onnettomuuden ja siihen johtaneet syyt erittäin huolella. Turvallisuuden kehittämiseen on syytä panostaa edelleen voimakkaasti, jotta vastaavilta tapauksilta voitaisiin välttyä tulevaisuudessa, Sundwall toteaa.